Δικαιώθηκε η Κομισιόν έναντι της Apple: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την αναδρομική καταβολή φόρων άνω των 13 δις ευρώ από τον τεχνολογικό γίγαντα

FILE PHOTO Executive Vice-President of the European Commission in charge of Europe fit for the Digital Age and Commissioner for Competition Margrethe Vestager attends a press conference on the Apple Pay antitrust competition case at the EU Commission in Brussels, Belgium, 11 July 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS




Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε οριστικά ότι οι χαμηλοί φόροι που κατέβαλε επί δεκαετίες στην Ιρλανδία ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας αποτελούσαν παράνομη επιδότηση.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απέρριψε την προσφυγή της Apple κατά της Κομισιόν και αποφάσισε να διατηρηθεί η απόφαση για αναδρομική καταβολή φόρων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον αμερικανικό κολοσσό των νέων τεχνολογιών προς το ιρλανδικό δημόσιο.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου για την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι «επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια την οποία η Ιρλανδία καλείται διεκδικήσει πίσω», θέτοντας τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη.

Η Επιτροπή το 2016 διέταξε το Δουβλίνο να ανακτήσει έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε καθυστερημένους φόρους από την Apple, λέγοντας τότε ότι η τεχνολογική εταιρεία είχε λάβει «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

Η Apple και η Ιρλανδία άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής το 2019 και το 2020 το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε στην Apple φορολογικό πλεονέκτημα.

Η υπόθεση προκάλεσε οργή από την Apple, με τον τότε πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει την Ευρωπαία Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την εξάλειψη των ειδικών φορολογικών συμφωνιών των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, χαρακτηρίζοντας την «φορο-κυρία» που «μισεί πραγματικά τις ΗΠΑ».

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com 

Τέσσερα «κλειδιά» για την τριετή φοροαπαλλαγή των ενοικίων, ποιοι κερδίζουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ: «Φρένο» στο Airbnb, που παγώνουν οι άδειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: