Δικάζονται σήμερα οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώ τους εγκατέλειψε και ο τέταρτος δικηγόρος τους: Συνέρχεται το Συνοδικό Δικαστήριο για την υπόθεση

FILE PHOTO: Μοναχός της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ προσέρχεται για να καταθέσει στο Δικαστήριο. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Σήμερα στις 09:00 συνεδριάζει το Συνοδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Στη συνεδρία έχουν κληθεί οι κατηγορούμενοι και ο μάρτυρας κατηγορίας, που είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χριστάκης Ευσταθίου, είχε αναφέρει την Παρασκευή στο ΚΥΠΕ πως δεν υπάρχει πρόθεση νέας αναβολής της υπόθεσης και ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να παραστούν, είτε οι ίδιοι είτε ο συνήγορός τους, είτε όλοι.

Αν δεν παραστεί ο συνήγορος, θα πρέπει οι κατηγορούμενοι να τοποθετηθούν επί του κατηγορητηρίου που απαγγέλθηκε, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η δίκη «θα προχωρήσει ερήμην τους».

Πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί, θα υπάρξουν νέες δίκες τις επόμενες μέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος:

Κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται ο εν αργία ηγούμενος της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκτάριος, ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος και ο μοναχός Αββακούμ και θα σηκώσουν μόνοι τον σταυρό του μαρτυρίου αν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες, ότι τους μοναχούς εγκατέλειψε μεσοπέλαγα και ο τελευταίος δικηγόρος (τέταρτος στη σειρά) που ανέλαβε την υπεράσπισή τους ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, Σωκράτης Ρουσίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Philenews ο κ. Ρουσίδης, ο οποίος συνεργάζεται με το δικηγορικό γραφείο Ευστάθιος Ευσταθίου, το οποίο εκπροσωπεί το τρίο των μοναχών στα πολιτικά δικαστήρια για ποινικά αδικήματα, έστειλε μήνυμα στο Συνοδικό Δικαστήριο, ότι δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή δικάσιμο η οποία αρχίζει γύρω στις 9πμ.

Στο βαθμό που ισχύει η πληροφορία και με δεδομένο ότι σύμφωνα με όσα διέρρευσαν δεν θα δοθεί και νέα αναβολή, οι μοναχοί θα υποχρεωθούν να υπερασπιστούν μόνοι τον εαυτό τους, εκτός και αν ορίσουν νέο δικηγόρο ο οποίος να έχει ήδη γνώση του κατηγορητηρίου και γενικά της υπόθεσης.

Ο μόνος ο οποίος γνωρίζει την υπόθεση «απ’ έξω», δηλαδή σε όλες της τις πτυχές, είναι ο δικηγόρος κ. Αναστάσιος Βαβούσκος ο οποίος, ωστόσο, έχει αποκλειστεί επειδή δεν διαμένει στην Κύπρο). Εξάλλου, για την υπόθεση ενημερώθηκε και το δικηγορικό γραφείο Ευστάθιος Ευσταθίου, του οποίου συνεργάτης ήταν και ο κ. Ρουσίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουσίδης έκρινε ότι τα χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο δεν είναι αρκετά για να προλάβει να ενημερωθεί πλήρως επί όλων των πτυχών του κατηγορητηρίου και μάλιστα να τους υπερασπιστεί εις μία εκάστη των κατηγοριών, οι οποίες τους έχουν ήδη προσαφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Philenews, το Συνοδικό Δικαστήριο θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει τα έσχατα όρια της υπομονής και της επιεικείας του, ενώ δεδομένο θεωρεί ότι εμπαίζεται από τους μοναχούς, οι οποίοι είτε για να κερδίσουν χρόνο είτε για άλλος λόγους αρπάζονται από τα μαλλιά τους και επιδιώκουν συστηματικά να παρατείνουν σε βάθος χρόνου την εκδίκαση της υπόθεσης τους.

Μάλιστα, δεδομένου ότι ο κ. Ρουσίδης συνεργάζεται με τον γραφείο Ευστάθιος Ευσταθίου, το οποίο διεξήλθε το κατηγορητήριο, επιτείνει τις υποψίες, ότι στόχος της διαδοχικής αντικατάστασης των δικηγόρων είναι να κερδηθεί χρόνος, για λόγους τους οποίους γνωρίζουν μόνο οι μοναχοί.

Τι αφορούν, όμως, οι κατηγορίες, οι οποίες θεωρούνται τρομακτικές, τουλάχιστον για κάποιους από τους μοναχούς; Σε μία εξ αυτών, το Philenews, κρίνει ότι δεν πρέπει να γίνει αναφορά ώστε να μην σκανδαλιστούν περαιτέρω οι πολίτες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, οι οποίες βεβαίως απομένει να αποδειχθούν και ουδόλως υιοθετούνται, αφορούν:

  • -Ανάρμοστες σεξουαλικές σχέσεις
  • -Αγυρτεία και εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου
  • -Συνομωσία για καταδολίευση εκκλησιαστικού χρήματος
  • -Βεβήλωση κειμηλίων
  • -Συκοφαντία κατά επισκόπου
  • -Οικονομικές ατασθαλίες
  • -Ψευδορκία
  • -Αθέτηση μοναχικών όρκων όπως ο όρκος της παρθενίας και της ακτημοσύνης κοκ.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση τα όσα είχε αναφέρει ο τρίτος (στη σειρά) δικηγόρος των μοναχών κ. Γιώργος Στυλιανού, εναντίον του ηγουμένου Νεκταρίου εξετάζονται 13 κατηγορίες, ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες και ο ιερομόναχός Αββακούμ, τέσσερις.

Η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό παρά τις αντιξοότητες και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί, τονίζει ο ΥΠΕΣ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: