Διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων-24»: Εκτελέστηκαν σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης [video]

Στιγμιότυπο από την Πολυεθνική Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 24». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΕΘΑ/STR




Η πολυεθνική άσκηση «Ωρίων 24», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν πολλαπλά αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Χθες, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης, στην ευρύτερη περιοχή της Πάχης Μεγάρων. Εκτελέστηκαν σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης, όπως:

  • διείσδυση από αέρος με άλμα Ελεύθερης Πτώσης,
  • εκτέλεση μη Συναινετικής Νηοψίας,
  • Άμεση Επιθετική Ενέργεια,
  • Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους από JTAC (Joint Terminal Attack Controller),
  • Αμφίβια Ενέργεια,
  • Ρίψη Φορτίου CDS (Container Delivery System) από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας,
  • εκκένωση προσωπικού με χρήση SPIES (Special Patrol Insertion/Extraction System),
  • Άλμα Επίδειξης Ελεύθερης Πτώσης.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης.

Επίσης την παρακολούθησαν ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης ως εκπρόσωπος του αρχηγού της και ο διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών αρχιπλοίαρχος, Ιωάννης Παπαδάκης ΛΣ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο συνταγματάρχης (ΠΒ) Ανδρέας Προδρόμου ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, η πρέσβης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, Lidija Boshkovska και η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Mioara Pitut.

Παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί σχηματισμών και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και ξένοι διοικητές των συμμετεχουσών χωρών και εκπρόσωποι αυτών και ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα των συμμετεχουσών χωρών.

Η άσκηση διεξάγεται από το 2018 σε ετήσια βάση και προσελκύει από το 2021 τμήματα Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από φίλες και σύμμαχες χώρες.

Στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ρουμανία, καθώς και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αυστρία και η Πολωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Συν ένα με καθυστέρηση 10 ετών! 17 πλέον τα ελικόπτερα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ελπίδα για μετέπειτα τεχνική υποστήριξη ως στα τέλη του χρόνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: