Διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Κίνας για αερομεταφορές: Θα ενισχυθούν ο τουρισμός, οι οικονομικές συναλλαγές και το εμπόριο

Από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για αερομεταφορές μεταξύ Κύπρου-Κίνας via ΚΥΠΕ




Μνημόνιο συναντίληψης και διακρατική αεροπορική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Κίνας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών που προβλέπει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψαν την Πέμπτη η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Παναγιώτα Δημητρίου με τον Αναπληρωτή Διαχειριστή Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (Civil Aviation Administration of China – CAAC) Χαν Τζου στα γραφεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στη Λευκωσία.

Στο γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπορούν να γίνονται πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία τόσο για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιου Γιαντάο, ο οποίος παρέστη στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ανέφερε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη όσον αφορά τον τουρισμό, την οικονομία, το εμπόριο και τη συνεργασία στον τομέα των αερομεταφορών.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο των ενεργειών του Υπουργείου για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, η κ. Δημητρίου, κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπέγραψε με τον κ. Ju, μνημόνιο συναντίληψης (MοU) και μονόγραψε διακρατική αεροπορική συμφωνία στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών που προβλέπει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι στις τις 5 Απριλίου 2000 η Κυπριακή Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είχαν μονογράψει διμερή αεροπορική συμφωνία και υπέγραψαν πρακτικά συνάντησης. Όπως εξηγείται, η εν λόγω αεροπορική συμφωνία προνοούσε τη δυνατότητα καθορισμού μίας μόνο αεροπορικής εταιρείας από την κάθε πλευρά για την πραγματοποίηση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τις αεροπορικές εταιρείες της Κύπρου να δύνανται να εξυπηρετούν μόνο ένα σημείο, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να έχουν την επιλογή Λάρνακας και Πάφου.

Προστίθεται ότι η νέα αεροπορική συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που μονογραφήθηκε σήμερα, προβλέπει πολλαπλό καθορισμό ευρωπαϊκών και κινέζικων αερομεταφορέων (multiple designation) με εξυπηρέτηση δύο κατ’ επιλογή αεροδρομίων στην Κίνα.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι οι αερομεταφορείς θα μπορούν να εκτελούν δικαιώματα τρίτης και τέταρτης ελευθερίας με μέχρι 35 εβδομαδιαίες πτήσεις, καθώς και δικαιώματα πέμπτης ελευθερίας με μέχρι 35 εβδομαδιαίες πτήσεις σε τέσσερα κατ’ επιλογή σημεία ενδιάμεσα ή πέραν των δύο χωρών.

Όπως εξηγείται σε υποσημείωση της ανακοίνωσης η τρίτη ελευθερία αέρος είναι το δικαίωμα που παραχωρείται από ένα κράτος σε άλλο κράτος για εκτέλεση δρομολογημένων (επιβατικών/ φορτιού/ ταχυδρομείου) πτήσεων από τους καθορισμένους αερομεταφορείς τους με κατεύθυνση από το έδαφος του πρώτου κράτους, από όπου καθορίσθηκε ο αερομεταφορέας προς το έδαφος του αλλού κράτους (κράτος καταγωγής (home country) προς κράτος Α).

Η τέταρτη ελευθερία αέρος είναι το δικαίωμα, που παραχωρείται από ένα κράτος σε άλλο κράτος για εκτέλεση δρομολογημένων (επιβατικών/ φορτιού/ ταχυδρομείου) πτήσεων από τους καθορισμένους αερομεταφορείς τους με κατεύθυνση από το έδαφος του άλλου κράτους προς το έδαφος του πρώτου κράτους, από όπου καθορίσθηκε ο αερομεταφορέας (κράτος Α προς κράτος καταγωγής (home country).

Η πέμπτη ελευθερία αέρος είναι το δικαίωμα, που παραχωρείται από ένα κράτος σε άλλο κράτος για εκτέλεση δρομολογημένων (επιβατικών/ φορτιού/ ταχυδρομείου) πτήσεων από τους καθορισμένους αερομεταφορείς τους με τη δυνατότητα που παρέχεται στους αερομεταφορείς να επιβιβάζουν ή αποβιβάζουν, από το έδαφος του πρώτου κράτους, κίνηση (επιβάτες/ φορτίο/ ταχυδρομείο) που προέρχεται από ή προορίζεται για ένα τρίτο κράτος (κράτος καταγωγής (home country) προς κράτος Α και κράτος Β).

Περαιτέρω ανάπτυξη για τουρισμό, οικονομία και εμπόριο, λέει ο Κινέζος Πρέσβης

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιου Γιαντάο, ο οποίος παρέστη στην υπογραφή εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την επιτυχή υπογραφή και μονογραφή του κειμένου λέγοντας ότι «αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και καλή είδηση για τις σχέσεις Κίνας – Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας αποτελεί κοινή επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών Κίνας και Κύπρου.

«Με το σημερινό επίτευγμα θα έχουμε αυτή τη νομική βάση για τη μελλοντική έναρξη απευθείας πτήσεων καθώς και τις συνεργασίες στο πλαίσιο της πέμπτης ελευθερίας των δικαιωμάτων εναέριας κυκλοφορίας», είπε.

Επεσήμανε ότι με αυτές τις κοινές προσπάθειες μεταξύ της Κίνας και της Κύπρου, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη όσον αφορά τον τουρισμό, την οικονομία, το εμπόριο και τη συνεργασία στον τομέα των αερομεταφορών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η στρατηγική μας εταιρική σχέση θα προχωρήσει σε ένα περαιτέρω βήμα».

Ανοίγει ο δρόμος για πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέει η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας

Η κ. Δημητρίου δήλωσε από πλευράς της ότι «η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι ένα προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης που είχαμε με τις κινεζικές αρχές. Είναι πολύ σημαντική γιατί ανοίγει ο δρόμος για να μπορούν να γίνονται πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία τόσο για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Είπε ακόμη ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και τις εμπορικές συναλλαγές ευρύτερα με τις χώρες της Άπω Ανατολής αλλά και με την Ευρώπη, υποδεικνύοντας ότι αυτή τη συμφωνία συνδέεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, διαμέσου της Κύπρου.

«Αναμένουμε σύντομα να δούμε τις πρώτες πτήσεις από την Κίνα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια  της Λάρνακας και της Πάφου και θα είναι μεγάλη μας χαρά», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για έναρξη πτήσεων, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι «αυτό εναπόκειται στις αεροπορικές εταιρείες να το αποφασίσουν εκατέρωθεν. Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε εμείς να προγραμματίσουμε. Εμείς είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε αυτή τη δραστηριότητα».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΖΣΩ/ΗΦ
Κύπρος Λευκωσία

Η Κύπρος θα θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για την κλιματική κρίση: Παρέμβαση Χριστοδουλίδη στο Διεθνές Συνέδριο στη Λάρνακα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: