Δεν τα βάζει κανείς με τη φύση… Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι στη Μιανμάρ εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι: Οι πλημμύρες κατέστρεψαν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και καλλιεργειών

epa11603218 A man carries food as he wades through the flood in Taungoo, Bago division, Myanmar, 14 September 2024. EPA, NYEIN CHAN NAING




Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 226 νεκρούς, ενώ άλλοι 77 άνθρωποι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, μετέδωσε χθες Δευτέρα αργά το βράδυ η κρατική τηλεόραση της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο αριθμός των θανάτων είναι ο διπλάσιος από τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό (113 νεκροί). Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι πλημμύρες κατέστρεψαν 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών.

Κατά επίσημα δεδομένα, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις εξαιτίας του τυφώνα αυτού, ο οποίος άρχισε να πλήττει τη νοτιοανατολική Ασία στις αρχές του μήνα, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους στη Μιανμάρ, στο Βιετνάμ, στο Λάος και στην Ταϊλάνδη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι πλημμυροπαθείς στη Μιανμάρ είναι κάπου 631.000.

Η υπηρεσία, που κάνει λόγο για επείγουσα ανάγκη να διανεμηθούν τρόφιμα, πόσιμο νερό, ρούχα στους πληγέντες και να τους διατεθεί στέγη, επισήμανε πως γραμμές τηλεπικοινωνιών έχουν κοπεί, δρόμοι έχουν αποκλειστεί και γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές, κατάσταση που περιπλέκει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Η έλλειψη επικοινωνίας, ιδιαίτερα με πληγείσες κοινότητες σε απομακρυσμένες περιοχές, κάνει ταυτόχρονα δύσκολη τη συγκέντρωση πληροφοριών για τα θύματα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), άλλη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, οι πλημμύρες αυτές είναι οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Μιανμάρ.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάιγκ ζήτησε το Σάββατο διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής — εξαιρετικά σπάνιο διάβημα: στο παρελθόν, το καθεστώς είχε άλλωστε εμποδίσει να εισέλθει στη χώρα βοήθεια από το εξωτερικό.

Οι πλημμύρες χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα, θέατρο ολοένα πιο αιματηρού εμφυλίου πολέμου αφότου κατέλαβαν και πάλι την εξουσία οι στρατηγοί, τον Φεβρουάριο του 2021. Η ένοπλη σύρραξη είχε ήδη αναγκάσει πάνω από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρανγκούν, Myanmar

Αντίπαλες φράξιες του καρτέρ Σιναλόα αλληλοσκοτώνονται στο Μεξικό: Ακόμη 14 δολοφονίες στην πόλη Σιναλόα, οκτώ πτώματα εντοπίζονται στην πολιτεία Τσιουάουα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: