Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας φωταγωγείται προς τιμης της παγκόσμιας ημέρας θαλασσαιμίας. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO
Δεν υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα για τον Great Sea Interconnector (GSI) αλλού ούτε και απεριόριστος χρόνος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Είπε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι η δική μας πλευρά θέλει αποσαφήνιση κάθε ασάφειας, υπενθυμίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (ΠτΔ) συναντάνται στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ενδιαφερθεί για το έργο, υπενθύμισε ότι έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας της Δημοκρατίας, της εθνικής εταιρείας ενέργειας του Άμπου Ντάμπι και του ΑΔΜΗΕ και έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας η οποία συνεδριάζει τακτικά.
“Ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ και αυτό που συνεχίζουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά οι οποίες συνεχίζονται εντατικά”, ανέφερε.
Παρέπεμψε στις δηλώσεις του ΠτΔ ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος μέσα από αυτή τη συζήτηση και πρόσθεσε πως η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία όλων των μερών την περασμένη Τρίτη, στην Κύπρο, ήταν και χρήσιμη και εποικοδομητική για να μπορέσουν να τεθούν όλα τα ζητήματα και όλα τα ζητούμενα με μια ενιαία ανάγνωση.
“Άλλωστε, την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ασφαλώς ένα εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης θα είναι το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης”, ανέφερε.
Σε ερώτηση αν βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας για το θέμα απάντησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας και βεληνεκούς και γι’ αυτό χρήζει της δέουσας επιμέλειας, της κάθε σαφήνειας και ευκρίνειας που μπορεί να επιτευχθεί σε όλα τα σημεία, “ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι και το έργο θα μπορέσει να προχωρήσει ομαλά, αλλά ότι θα είναι κυρίως προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή”.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι εμείς στοχεύουμε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει η κατάληξη σε αυτά που συζητούνται γιατί αυτό θα έχει θετική επίδραση ως προς τη συνέχεια και την περαιτέρω πρόοδο του έργου.
“Αυτό που αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη είναι ότι η δική μας προσήλωση στην αποσαφήνιση εκείνων των σημείων είναι ωφέλιμη ως προς την όλη διαδικασία”, ανέφερε.
Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι η υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίζουμε αυτό το ζήτημα έχει αποτέλεσμα και την εμπειρία μας ως χώρα σε τέτοιου είδους και μεγέθους έργα αποδεικνύει το γεγονός ότι θα πρέπει να βλέπουμε με κάθε λεπτομέρεια κάθε σημείο, να μην υπάρχει καμιά ασάφεια, εποικοδομητική ή μη, και αυτό θα είναι προς όφελος και του έργου και της χώρας μας.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE