Μπρα-ντε-φερ για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα: Προσφυγή της Κομισιόν σχετικά με την έρευνα αντιντάμπινγκ της Κίνας για τα γαλακτοκομικά

FILE PHOTO: A picture taken with a Lensbaby shows European union flags near the European Commission headquarters, in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET




Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν σήμερα διαδικασία ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αμφισβητώντας την έρευνα του Πεκίνου με στόχο τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ την οποία ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση επιβολής υψηλής φορολογίας στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

«Σήμερα, η Επιτροπή υπέβαλε αίτημα διαβούλευσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αμφισβητώντας την έναρξη από την Κίνα έρευνας κατά της επιδότησης εισαγωγών ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με προέλευση την ΕΕ», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το αίτημα διαβούλευσης είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών ενώπιον του ΠΟΕ. Εγγράφεται στο μπρα-ντε-φερ γύρω από τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε στις 20 Αυγούστου την απόφασή της να επιβάλει υψηλή φορολογία επί πέντε χρόνια στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα. Το Πεκίνο κατηγορείται ότι στρέβλωσε τον ανταγωνισμό επιδοτώντας μαζικά τους κατασκευαστές στο έδαφός του, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές.

Η ΕΕ ελπίζει με αυτό τον τρόπο ότι θα προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία της που απασχολεί 14,6 εκατομμύρια μισθωτούς.

Σε αντίποινα, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ στοχοθετώντας το χοιρινό, τα γαλακτοκομικά και τα αποστάγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κινεζική έρευνα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ στηρίζεται σε «αμφισβητήσιμους ισχυρισμούς» και «ανεπαρκείς αποδείξεις». Οι Βρυξέλλες θα «υποστηρίξουν σθεναρά» τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απέναντι σε «καταχρηστικές διαδικασίες».

Η επιβολή υψηλής φορολογίας στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα είναι ένας από τους καυτούς φακέλους του φθινοπώρου στις Βρυξέλλες. Τα κράτη μέλη είναι διχασμένα όσον αφορά τη διαδικασία αυτή, που υποστηρίζεται κυρίως από τη Γαλλία.

Η Ισπανία και η Γερμανία κάλεσαν τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τη στάση τους, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος. Η ισχυρή γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει μεγάλη παρουσία στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, και φοβάται τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με το Πεκίνο.

Προτού καταστούν οριστικοί, οι δασμοί της Επιτροπής θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με ψηφοφορία των 27 κρατών μελών της ΕΕ, πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Βοήθεια ύψους 101,53 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από τον «Daniel» μετά από απόφαση του Συμβουλίου υπουργών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: