Αξίζει να διαβάζουμε και να μελετούμε τους Τούρκους: Ενώ εμείς τσακωνόμαστε, ο Γιλμάζ ομιλεί για ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρης της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας!

Ο ισλαμιστής αντιπρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας, Cevdet Yılmaz, με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν ζητήματα που αφορούν τον ηλεκτρισμό στα κατεχόμενα σε σύσκεψη που διοργάνωσε στο λεγόμενο”προεδρικό μέγαρο” ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τη συμμετοχή των εντός της παράνομης ψευτο-«βουλής» πολιτικών κομμάτων και του ψευτο-«προέδρου» της.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τατάρ την Παρασκευή το απόγευμα, ο Γιλμάζ ανέφερε ότι είχαν κάνει προηγουμένως μια εργασία με τον λεγόμενο “πρωθυπουργό” και ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας και οι αρμόδιες διευθύνσεις του συνέστησαν μια τεχνική ομάδα με τους «ομολόγους» τους στα κατεχόμενα και τη λεγόμενη «αρχή ηλεκτρισμού» («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και διεξήγαγαν μια περιεκτική μελέτη. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και τα αποτελέσματα εκείνης της μελέτης. Σήμερα τέθηκαν λεπτομερώς στο τραπέζι και τα πράγματα που θα γίνουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πρώτα ο θεός θα θέσουμε με τις προσπάθειες όλων επί τάπητος έναν οδικό χάρτη με τη λογική του σχεδίου δράσης.

Θέλω να πω ότι σε αυτά τα θέματα είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου, των “Τούρκων” της Κύπρου. Με όλες τις δυνατότητες που έχουμε, με τις τεχνικές δυνατότητες και τις οικονομικές δυνατότητες κάνουμε τα απαραίτητα βήματα σε αυτά τα θέματα. Αν δεν γίνονταν αυτά θα μπορούσαν να λάμβαναν πολύ διαφορετικές διαστάσεις τα προβλήματα που βιώνονται».

Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, ο Γιλμάζ είπε ότι από το 2022 μέχρι σήμερα υπέγραψαν μια «συμφωνία» συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ και αποφασίστηκε η εγκατάσταση πέντε κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού συνολικής ισχύος 125 μεγαβάτ. Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις από αυτές τις μονάδες λειτουργούν και ότι η μία που δεν λειτουργεί θα τεθεί σε λειτουργία αυτή τη εβδομάδα.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι το ύψος των επενδύσεων από το 2022 μέχρι σήμερα ανήλθε στα 5,026 εκατομμύρια ευρώ και ότι έγιναν συνολικές επενδύσεις 26 εκατομμυρίων ευρώ.

«Σε αυτά τα θέματα βλέπουμε ότι κάποτε υπάρχουν κάποιοι, που λαμβάνοντας κατευθύνσεις από ξένους οργανισμούς, προσπαθούν να σύρουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις αυτά τα θέματα και να πλήξουν τις σχέσεις μας», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ειλικρινά ότι ο λαός μας, ούτε οι “πολίτες” της παράνομης “τδβκ” ούτε οι πολίτες της Τουρκίας θα δώσουν σημασία σε αυτά».

  • Ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρου του νησιού με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Ο Γιλμάζ συνέχισε λέγοντας ότι επεσήμαναν ότι πρέπει να προσεγγιστεί με ενιαίο τρόπο η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή του ηλεκτρισμού και πρόσθεσε ότι στάθηκαν με έμφαση στο γεγονός ότι η σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου με υποθαλάσσιο καλώδιο διπλής κατεύθυνσης ουσιαστικά δημιουργεί ευκαιρία για ολόκληρο το νησί.

Συνέχισε υποστηρίζοντας τα εξής:

«Το λογικό είναι η ενοποίηση της Κύπρου ως ενιαίο σύνολο με την Ευρώπη και τον κόσμο μέσω Τουρκίας με χαμηλό κόστος που είναι πολύ πιο σωστό από τεχνικής άποψης. Το έχει αναφέρει εδώ ως έκκληση και ο κ. (ψευτο)-“πρόεδρος” [Σημείωση μεταφραστή: Ο Ερσίν Τατάρ]. Αυτό είναι το σωστό. Θέλω και εγώ να αναφέρω ότι δεν έχει νόημα να επιχειρείται η κατεύθυνση προς άλλα μέρη για πολιτικούς λόγους. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που υπογράψαμε με τον κ. ψευτο-“πρωθυπουργό” [Σημείωση μεταφραστή: Τον Ουνάλ Ουστέλ] στην Άγκυρα στο θέμα του καλωδίου, του ηλεκτρισμού, το ηλεκτρισμού με καλώδιο.

Το παρακολουθούμε από κοντά αυτό. Αυτά είναι έργα πολύ μεγάλων διαστάσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι έργα που έχουν τεχνική διάσταση, νομική διάσταση, διάσταση διεθνών σχέσεων, πολλές διαστάσεις. Παίρνει λίγο χρόνο να καταλήξουν, όμως είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Άλλωστε, έχουμε θέσει επί τάπητος την πολιτική μας βούληση σε αυτό το θέμα. Θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο τις εργασίες και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το προσεχές διάστημα πρώτα ο Θεός.

Πάλι στη συνάντηση που κάναμε σήμερα, είδαμε ότι δεν είναι σωστό να συζητάς μέσω ενός έργου για το θέμα του ηλεκτρισμού. Ιδού το φυσικό αέριο. Πρέπει να προγραμματιστεί αυτό το θέμα με ενιαίο τρόπο με την ανανεώσιμη ενέργεια, την ηλιακή, την αιολική. Πάλι στη σημερινή συνάντηση σταθήκαμε και στο θέμα της ενεργειακής παραγωγικότητας. […]»

  • Στήριξη στη στάση Τατάρ στο Κυπριακό

Χαρακτηρίζοντας πολύ ορθή και δίκαιη την πολιτική στάση που επιδεικνύει ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό, ο Γιλμάζ ισχυρίστηκε:

«Επιδεικνύει μια στάση σε αρμονία με τις πραγματικότητες στο νησί. Είδαμε όλοι μαζί ότι εδώ και χρόνια δεν παρήγαγαν λύση οι προσεγγίσεις που δεν ήταν σε αρμονία με τις πραγματικότητες στο νησί. Ξέρουμε ότι δεν έχει νόημα να δοκιμάζονται ξανά και ξανά προσεγγίσεις που δοκιμάστηκαν και δεν οδήγησαν σε λύση.

Αν θα υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια λύση που βλέπει την πραγματικότητα των “δύο κρατών” σε αυτό το νησί, πρέπει να είναι μια προσέγγιση που αποδέχεται την ισότητα των δύο πλευρών. Όλα αυτά τα λέει με τον καλύτερο τρόπο ο κ. Τατάρ. Και εμείς ως Τουρκία στηρίζουμε πλήρως την προσέγγιση του κ. Τατάρ σε αυτό το θέμα και θέλω να αναφέρω από εδώ ότι σκεφτόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.

Ό,τι θέλουν ας λένε οι άλλοι, εδώ και 50 χρόνια υπάρχει ηρεμία σε αυτό το νησί, υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι η ευτυχισμένη (δήθεν) “ειρηνευτική επιχείρηση” -εννοεί την τουρκική εισβολή- που έγινε πριν 50 χρόνια. […] Αν δεν γινόταν με τι εικόνα θα ήμασταν αντιμέτωποι σήμερα; Ιδού μας το δείχνουν αυτό όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Πραγματικά ευτυχώς, υπάρχει ένα κλίμα ηρεμίας τόσο στην τουρκική πλευρά όσο και στην ελληνική πλευρά στο νησί. Με αυτή την έννοια, δεν βιώνεται πρόβλημα ασφάλειας. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση που λαμβάνει ως βάση αυτή ακριβώς την πραγματικότητα».

  • Περιουσιακό

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, ο Γιλμάζ υποστήριξε:

«Θέλω να αναφέρω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις προόδους στο θέμα της “Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών”. Θέλω να πω ότι παρακολουθούμε με εκτίμηση τα βήματα που κάνει η (παράνομη) “τδβκ” πάνω σε αυτό το θέμα και πιστεύω ότι αυτά θα βρουν οπωσδήποτε αντίκρισμα και με την έννοια του διεθνούς δικαίου. […]»

Σημειώνοντας ότι εκτός από τα ενεργειακά θέματα, έχουν και ένα πακέτο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας, ο Γιλμάζ είπε ότι αυτό τέθηκε σε ισχύ, έγινε η πρώτη μεταφορά πόρων για νέο πακέτο και παρακολουθούν αυτά τα θέματα με τον ψευτο-«πρωθυπουργό».

Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ψευδοκράτους, είπε, “να συμβάλουμε στην άνοδο του επιπέδου ευημερίας του λαού». Υποστήριξε ότι η κατεχόμενη Κύπρος διένυσε σημαντική απόσταση στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των υποδομών, του εμπορίου, της γεωργίας και πολλούς άλλους.

«Όμως το προσεχές διάστημα θα προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι ανοίγματα όπως ειδικά η τεχνολογική ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσουν σημαντική απάντηση στην απομόνωση», υποστήριξε και σημείωσε ότι ενώ από τη μια το κατοχικό καθεστώς ανοίγεται πολιτικά στον κόσμο σε κοινές πλατφόρμες με τα τουρκικά κράτη και κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη θα συνεχίσει να αυξάνει τις πόρτες που ανοίγονται χρησιμοποιώντας με πιο ισχυρό τρόπο τις τεχνολογικές δυνατότητες.

Μάλιστα… Ο κατοχικός ηγέτης θα κάνει και χάρη στην Κυπριακή Δημοκρατία… Ο Ερσίν Τατάρ θα την …”ενώσει” με την Τουρκία μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: