Ατζέντης της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς: Σφοδρές κατηγορίες από τους εισαγγελείς, οι Τούρκοι του έδιναν μετρητά και δώρα για να τους εξυπηρετεί… (video)

epa11626786 New York City Mayor Eric Adams (C) speaks at a press conference outside Gracie Mansion, the official resident of the mayor of New York City, in New York, New York, USA, 26 September 2024. EPA, OLGA FEDOROVA




Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς απείλησε να απολύσει έναν υπάλληλο της πόλης εάν δεν πιστοποιούσε ότι το Τουρκικό Κέντρο, απέναντι από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας, αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Sean Mathews στην ιστοσελίδα Middle East Eye.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Ακόμα αρνήθηκε να σχολιάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων σε αντάλλαγμα δωρεές προς την προεκλογική εκστρατεία του και δωρεάν αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, αεροπορικά εισιτήρια, λένε οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Οι ισχυρισμοί των εισαγγελέων είναι εκρηκτικοί και αποτελούν μέρος ενός κατηγορητηρίου 57 σελίδων που αποσφραγίστηκε την Πέμπτη και καθιστά τον Άνταμς τον πρώτο δήμαρχο στη σύγχρονη ιστορία της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενο για ποινικά αδικήματα. Τα εγκλήματα περιλαμβάνουν απάτη, προσέλκυση παράνομων ξένων δωρεών και συνωμοσία για δωροδοκία.

Το κατηγορητήριο εκτείνεται από το 2015 έως το 2024 και ισχυρίζεται ότι ο Άνταμς έλαβε δωροδοκίες, διέπραξε απάτη και έλαβε παράνομες δωρεές με διάφορες μορφές και από τουλάχιστον έναν Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο την περίοδο 2021-2022.

Ένας Τούρκος επιχειρηματίας – που αναφέρεται ως “Ο υποστηρικτής” στο κατηγορητήριο – φέρεται να βοήθησε στη διευθέτηση μιας μεγάλης έκπτωσης διαμονής το 2017 στο ξενοδοχείο St Regis στην Κωνσταντινούπολη, που ανήκει σε μια πλούσια Τουρκάλα επιχειρηματία που κατηγορείται ότι επιδίωκε “να εξευμενίσει τον εαυτό της έναντι του κ. Άνταμς “.

«Καθώς η εξέχουσα θέση και η ισχύς του Άνταμς αυξανόταν, οι ξένοι-εθνικοί ευεργέτες του προσπάθησαν να επωφεληθούν από τις διεφθαρμένες σχέσεις τους μαζί του, ιδιαίτερα όταν, το 2021, έγινε σαφές ότι ο Άνταμς θα γινόταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης», ανέφερε το κατηγορητήριο.

Λέγεται ότι ο Άνταμς έχει αποκομίσει «δωρεές» αξίας άνω των 100.000 δολαρίων.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Άνταμς απολάμβανε δωρεάν ή με έκπτωση ταξίδια σε αεροπορικές εταιρείες και διέμενε σε πολυτελή ξενοδοχεία, χάρη στις επαφές του που διοχέτευσαν επίσης χιλιάδες δολάρια στις εκστρατείες του για τις δημαρχιακές εκλογές.

Μόλις ο Άνταμς εξελέγη δήμαρχος το 2021, φέρεται να ανταπέδωσε αυτά τα προνόμια βοηθώντας την Τουρκία μέσω της διπλωματικής της παρουσίας στο Μανχάταν και υπερασπίζοντας τα συμφέροντά της.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος παρείχε παράνομες συνεισφορές στην εκστρατεία στον Άνταμς και διευκόλυνε τα δωρεάν ή με έκπτωση ταξίδια της Turkish Airlines σε προορισμούς όπως η Γαλλία, η Κίνα, η Σρι Λάνκα και η Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση κατέχει το 49,12 τοις εκατό της Turkish Airlines.

«Ο Τούρκος Αξιωματούχος και άλλοι Τούρκοι υπήκοοι κανόνισαν περαιτέρω για τον Άνταμς και τους συντρόφους του να λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δωρεάν δωμάτια σε πολυτελή ξενοδοχεία, δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια υψηλής ποιότητας και δωρεάν πολυτελή ψυχαγωγία ενώ βρίσκονταν στην Τουρκία», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Ο Άνταμς απέρριψε το κατηγορητήριο. «Ζητώ από τους Νεοϋορκέζους να περιμένουν να ακούσουν την υπεράσπισή μας πριν προβούν σε οποιεσδήποτε κρίσεις», είπε. «Από εδώ οι δικηγόροι μου θα ασχοληθούν με την υπόθεση, ώστε να μπορώ να φροντίσω την πόλη».

  • Τουρκικό σπίτι

Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από τον Άνταμς ένα quid pro quo μετά την εκλογή του.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο αξιωματούχος ζήτησε από τον Άνταμς να διευκολύνει το άνοιγμα του 36ώροφου Τουρκικού Κέντρου, ή του Τουρκικού Σπιτιού, απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας ότι τώρα είναι «η σειρά του (του Άνταμς)» να στηρίξει την Τουρκία”.

Το κτίριο της τουρκικής κυβέρνησης χρησιμεύει ως έδρα πολλών τουρκικών διπλωματικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού προξενείου, και περιέχει χώρο για κατοικίες καθώς και χώρο εκδηλώσεων.

Το 2021, το τουρκικό προξενείο εργαζόταν για να διασφαλίσει ότι το κτίριο είχε τελειώσει πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, αλλά αντιμετώπιζε πρόβλημα με την επιθεώρηση του κτιρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πίεση από τον Άνταμς ξεκίνησε το 2021. Είπε στον αξιωματούχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης που ήταν υπεύθυνος για την επιθεώρηση του ουρανοξύστη ότι θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του εάν δεν πιστοποιούσε ότι το κτίριο πληρούσε τον κώδικα της πόλης της Νέας Υόρκης, τον οποίο και πιστοποίησε. Τότε, οι εισαγγελείς είπαν ότι το κτίριο θα είχε αποτύχει σε επιθεώρηση.

Ο Άνταμς φέρεται να συνέχισε να λαμβάνει οφέλη από τις τουρκικές επαφές του μετά την εκλογή του το 2021.

  • Γκιουλενιστές και ελεύθερες πτήσεις

Το κατηγορητήριο λέει ότι ο Άνταμς έκανε πολλά για να κρύψει τις ξένες σχέσεις και τους δωρητές του. Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος και άλλοι χρησιμοποίησαν συνεισφορές εκστρατείας του «υποψηφίου» ή «αχυρανθρώπων» του, στις οποίες περνούσαν τα κεφάλαιά τους στην εκστρατεία του Άνταμς μέσω δεύτερων μερών που ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι συνεισέφεραν δικά τους χρήματα.

Ο Άνταμς εξελέγη δήμαρχος το 2021, αλλά το κατηγορητήριο απεικονίζει έναν τοπικό πολιτικό της Νέας Υόρκης που καλλιέργησε και απολάμβανε καλούς δεσμούς με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και γνώστες της κυβέρνησης χρόνια πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Άνταμς ταξίδεψε στην Τουρκία δύο φορές το 2015 όταν ήταν πρόεδρος του Μπρούκλιν. Αυτά τα ταξίδια αποκαλύφθηκαν όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά οι εισαγγελείς λένε ότι έθεσαν τα θεμέλια για «διεφθαρμένες σχέσεις» που ο Άνταμς θα εκμεταλλευόταν στο μέλλον.

epa11626350 Damian Williams (L), United States Attorney for the Southern District of New York, holds a press conference outlining the indictment of New York City Mayor Eric Adams, in New York, New York, USA, 26 September 2024. According to a federal indictment unsealed today, New York City Mayor Eric Adams has been indicted on five federal charges of bribery, fraud and soliciting illegal foreign campaign donations. EPA, JOHN TAGGART

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Άνταμς ήρθε σε επαφή με έναν Τούρκο επιχειρηματία, που από τους εισαγγελείς ονομάστηκε «The Promoter» του οποίου η δραστηριότητα περιλαμβάνει δικτύωση μεταξύ πολιτικών και διασημοτήτων. Του παρουσιάστηκαν επίσης ένας Τούρκος επιχειρηματίας που ήταν ιδιοκτήτης ενός “τουρκικού πανεπιστημίου”, ενός κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ομίλου με έδρα την Κωνσταντινούπολη και του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου St Regis στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του 2015, ο Άνταμς πλησίασε επίσης έναν εθελοντή του δήμου του Μπρούκλιν, τον οποίο αργότερα θα ονόμαζε «Σύνδεσμο με τις μουσουλμανικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Ο ανώνυμος εθελοντής προήχθη σε αμειβόμενο υπάλληλο όταν ο Άνταμς εξελέγη δήμαρχος και συντόνισε τις παράνομες εισφορές στην εκστρατεία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Μετά τις επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη το 2015, ο Άνταμς άρχισε να εισπράττει χρήματα μέσω “διεφθαρμένων ταξιδιών”. λένε οι εισαγγελείς.

Σε μια περίπτωση, που χρονολογείται από το 2016, ο Άνταμς και η σύντροφός του ταξίδευαν στην Ινδία με θέσεις οικονομικής θέσης αξίας περίπου 2.286 δολαρίων με την Turkish Airlines. Αυτά τα εισιτήρια αναβαθμίστηκαν σε business class χωρίς κόστος. Τα εισιτήρια θα κόστιζαν περίπου 15.000 δολάρια συνολικά.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να έχει αρχίσει να τηλεφωνεί (δεξιά και αριστερά) υπέρ του Άνταμς. Προειδοποίησε τον Άνταμς να μην συσχετιστεί με ένα κοινοτικό κέντρο στο Μπρούκλιν που ισχυρίστηκε ότι συνδέεται με ένα πολιτικό κίνημα εχθρικό προς την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κατηγορητήριο δεν κατονομάζει την οργάνωση, αλλά η γειτονιά του Μπρούκλιν στο Sheepshead Bay φιλοξενεί μια σφιχτοδεμένη τουρκική κοινότητα με ένα πολιτιστικό κέντρο που φέρεται να είναι κοντά στον εξόριστο Τούρκο ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγόρησε ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το 2016.

Ο ιμάμης υπήρξε πηγή έντασης για την Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδώσουν τον 83χρονο που ζει στην Πενσυλβάνια.

  • Διαμονή στο ξενοδοχείο St Regis

Το 2017, ο Άνταμς δέχτηκε δωρεάν εισιτήρια των Turkish Airlines αξίας 35.000 δολαρίων για τον ίδιο και τους φίλους του καθώς πετούσαν μεταξύ Γαλλίας, Τουρκίας, Κολομβίας και Κίνας. Οι εισαγγελείς λένε ότι επειδή οι πτήσεις ήταν δωρεάν, ο Άνταμς ταξίδεψε ακόμη και με την αεροπορική εταιρεία όταν ήταν άβολο, στέλνοντας μηνύματα στην σύντροφό του κάποια στιγμή: «Ξέρεις ότι η πρώτη στάση είναι πάντα η Κωνσταντινούπολη».

Αλλά ο Άνταμς φέρεται να απολάμβανε έναν βελούδινο τρόπο ζωής στην πόλη, τον οποίο χρηματοδοτούσαν Τούρκοι επιχειρηματίες. Το καλοκαίρι του 2017, έμεινε στο ξενοδοχείο St Regis στην πολυτελή γειτονιά του Nisantasi, πληρώνοντας μόλις 600 δολάρια για δύο διανυκτερεύσεις σε μια σουίτα που κανονικά κόστιζε 7.000 δολάρια.

Το 2018, ο Adams άρχισε να στηρίζεται στον ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, τον Promoter, και έναν διευθυντή της Turkish Airlines για δωρεές στην εκστρατεία του, όταν κοίταζε προς τη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Οι εισαγγελείς ζωγραφίζουν την εικόνα ενός κυνικού και αδίστακτου πολιτικού. Σε ένα κείμενο, ο Άνταμς είπε σε έναν υποστηρικτή, «Κερδίζεις τον αγώνα μαζεύοντας χρήματα. Πρέπει να μαζέψουμε χρήματα. Όλα τα άλλα είναι χνούδια».

Σε μηνύματα που έλαβαν οι εισαγγελείς, ένας υπάλληλος του Adams πηγαίνει πέρα ​​δώθε με τον Διοργανωτή για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Ο Διοργανωτής προσφέρεται να κάνει μια δωρεά μέσω ενός Αμερικανού πολίτη στις ΗΠΑ, ενός «Τούρκου» στον οποίο θα δώσει μετρητά στην Τουρκία ή απευθείας σε έναν Αμερικανό πολίτη.

Ο υπάλληλος εξέφρασε την αμφιβολία ότι ο Άνταμς θα συμφωνούσε με το σχέδιο, λέγοντας: «Μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη δυσοσμία αργότερα… αλλά θα ρωτήσω ούτως ή άλλως». Ο Διοργανωτής είπε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 100.000 δολάρια και οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Άνταμς έδωσε εντολή στο προσωπικό του να συνεχίσει το πρόγραμμα.

Καθώς η κούρσα για τη δημαρχία βρισκόταν σε εξέλιξη το 2021, ο ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος κανόνισε αυτό που λένε οι εισαγγελείς ότι ήταν «εξέχον μέλος της τουρκικής κοινότητας της Νέας Υόρκης» να κάνει δωρεές σε “αχυράνθρωπους” στον Άνταμς για λογαριασμό του αξιωματούχου.

  • Ολοκληρώθηκε’ η περιήγηση με πλοίο στο Βόσπορο

Κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2021, έλαβε ειδική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της συνοδείας στην πύλη του αεροδρομίου, ενός πολυτελούς οχήματος με σοφέρ που ονομάστηκε “BMW 7” και δείπνο σε ένα εστιατόριο υψηλής ποιότητας που περιλάμβανε ποτά με τον Τούρκο αξιωματούχο.

Στον Άνταμς προσφέρθηκε επίσης μια πολυτελής κρουαζιέρα στον Βόσπορο, αλλά την απέρριψε, με το προσωπικό του να εξηγεί ότι ο Άνταμς είχε «κάνει την περιήγηση με το πλοίο μερικές φορές».

Ο Τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε στο προσωπικό του Άνταμς ότι η προσφορά του ήταν διαφορετική. “Μην αφήσετε [τον διευθυντή αεροπορικής εταιρείας] και άλλους να μπερδέψουν [τον Άνταμς]. Εμείς είμαστε το κράτος.”

Ο Άνταμς συνέχισε να δέχεται και να συμμορφώνεται με τα αιτήματα του ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου. Τον Απρίλιο του 2022, ο αξιωματούχος υπενθύμισε στο προσωπικό του Άνταμς ότι πλησίαζε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ζήτησε μια υπόσχεση ότι ο Άνταμς δεν θα σχολίαζε τη δολοφονία 1 εκατομμυρίου Αρμενίων Χριστιανών από την Οθωμανική εποχή. Ο Άνταμς δεν σχολίασε.

Το 2023, ο Άνταμς άρχισε να συγκεντρώνει παράνομα κεφάλαια από Τούρκους χορηγούς για την εκστρατεία επανεκλογής του, λένε οι εισαγγελείς.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Άνταμς παρακολούθησε μια εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης που διοργάνωσε ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος και το επιτελείο της εκστρατείας του, όπου συνάντησε δωρητές που είχαν προσφέρει παράνομες συνεισφορές στην εκστρατεία του μέσω «αχυρανθρώπων».

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν ξένοι δωρητές. Η εκστρατεία του Adams είπε ότι συγκέντρωσε $22.800 από τους παρευρισκόμενους πριν από την εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: Sean Mathews, ιστοσελίδα Middle East Eye – ‘First stop Istanbul’: Mayor Eric Adams accused of taking bribes to do Turkey’s bidding in New York City – Federal prosecutors say New York City mayor pushed through permits for Turkey’s diplomatic headquarters in Manhattan

Ο Ταγίπ εξαγοράζει Αμερικανούς πολιτικούς για τις βρώμικες δουλειές του, η αποκάλυψη του ρόλου του Έρικ Άνταμς: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: