Απομένουν περίπου 50 όμηροι ζωντανοί, εκτιμά ο Νετανιάχου: Εντατικές έρευνες για την εξακρίβωση της τύχης του νέου ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ -ζει ή πέθανε;

Evaluating the situation in the Air Force – our Iron Fist that knows how to hit the soft stomachs of our enemies, Prime Minister of Israel, Benjamin Netanyahu says. Photo by Haim Zach, GPO, via Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו , Facebook




Περίπου 50 από τους 97 ομήρους οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023 είναι ακόμη ζωντανοί, φέρεται να δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Ισραήλ.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) μετέδωσαν ότι τραυματίστηκε σοβαρά ή σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Οι IDF ελέγχουν τις πληροφορίες, ώστε να επιβεβαιώσουν ή όχι. Ο Ισραηλινός στρατός εξετάζει και το σενάριο ο ηγέτης της Χαμάς να βρίσκεται εκτός δικτύου, ώστε να μην εντοπίζονται τα ίχνη του.

Οι πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις οποίες επίκαλούνται ισραηλινά ΜΜΕ διίστανται, ωστόσο πηγές του IDF διευκρινίζουν ότι δεν υπήρχε σε εξέλιξη συγκεκριμένη επιχείρηση για την «εξουδετέρωση» του Σινουάρ.

Εξετάζεται αν ο επικεφαλής της Χαμάς χτυπήθηκε από επιχείρηση εκκαθάρισης που διεξάγεται στην περιοχή.

Για το θέμα των ομήρων, ο κ. Νετανιάχου φέρεται να έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής· η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και αυτών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων στο νότιο Ισραήλ, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας, που συμφωνήθηκε και εφαρμόστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα άφησαν ελεύθερους 105 ομήρους, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Έκτοτε, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατούμενων έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Λιγότεροι από δέκα όμηροι έχουν απελευθερωθεί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, αρκετοί άλλοι έχουν ανασυρθεί νεκροί.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Οκτωβρίου σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.431 Παλαιστίνιοι στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

  • Εξαιρετικά απίθανο να είναι νεκρός ο Σινουάρ

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι το Ισραήλ ερευνά την πιθανότητα, αν και εξαιρετικά απίθανο, να είναι νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ακολουθώντας τις στρατιωτικές πληροφορίες, σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Μπεν Κάσπιτ.

Οι πληροφορίες που ερευνώνται υποστηρίζουν ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του IDF στη Γάζα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla σημειώνει ότι η ισραηλινή Shin Bet έχει απορρίψει την αναφορά και πιστεύει ότι ο Σινουάρ είναι ζωντανός.

«Υπήρχαν επίσης στιγμές στο παρελθόν που εξαφανίστηκε και νομίζαμε ότι ήταν νεκρός, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά», αναφέρει ο Κάσπιτ.

Σχολιάζοντας στις αναφορές για τον Σινουάρ, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Barak Ravid έγραψε στο X ότι αξιωματούχοι με άμεση γνώση του είπαν ότι η Ιερουσαλήμ δεν έχει πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι νεκρός.

«Όλες οι εικασίες βασίζονται στο γεγονός ότι ο Σινουάρ ήταν άφαντος τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει ο Ravid σύμφωνα με έναν από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, που πιστεύεται ότι σχεδίασε ο Σινουάρ, το Ισραήλ δολοφόνησε τον αρχηγό της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Muhammad Deif και τον αρχηγό της Ταξιαρχίας Khan Younis Rafa’a Salameh σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα τον Ιούλιο και τον αναπληρωτή αρχηγό της Hamas Saleh al-Arouri με χτύπημα drone στη Βηρυτό τον Ιανουάριο. Ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh σκοτώθηκε επίσης στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, σε μια επίθεση που ευρέως κατηγορείται στο Ισραήλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Τελ Αβίβ, Israel

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Τεχεράνης – Τελ Αβίβ: Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν 12 ατόμα που κατηγορούνται ότι «συνεργάσθηκαν» με το Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: