Αποκαλυπτικές εικόνες της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο SOUNION: Δίπλα του ρυμουλκά και τέσσερα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία

Η εικόνα αυτή ελήφθη την Δευτέρα, 02/09/2024 και απαθανατίζει την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν όλοι όσοι εμπλέκονται με την απομάκρυνση του SOUNION από την Ερυθρά θάλασσα. Πηγή: EURONAVAL ASPIDES




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Δίπλα στο δεξαμενόπλοιο SOUNION βρίσκονται πλέον τόσο τα ρυμουλκά σκάφη, όσο και οι μονάδες επιφανείας της Ευρωπαϊκής επιχείρησής «ΑΣΠΙΔΕΣ», ανάμεσα τους και η ελληνική ΜΕΚΟ, φρεγάτα «ΨΑΡΑ» με το ιδιαίτερα έμπειρο πλήρωμα.

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό επιτελείο των «ΑΣΠΙΔΩΝ» δίδονται με το σταγονόμετρο, όπως πολλές φορές συνηθίζεται να λέγεται εμφατικά.

Πληροφορίες μέσω των «ΑΣΠΙΔΩΝ» δεν υπάρχουν έως το πέρας αυτής της ριψοκίνδυνης αποστολής, για τα πληρώματα των μονάδων που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.

Από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας δόθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας δυο επιπλέον εικόνες οι οποίες ελήφθησαν από ελικόπτερα που προπορεύονταν των φρεγατών και που έδειξαν τι επικρατεί στο δεξαμενόπλοιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της επιχείρησης.

 

«Στην επιχείρηση ρυμούλκησης που πρόκειται να ξεκινήσει, συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες. Κατόπιν αιτήματός τους, η EUNAVFOR ASPIDES θα παρέχει προστασία στα ρυμουλκά, που θα ασχοληθούν με την επιχείρηση ρυμούλκησης και θα διευκολύνουν τις προσπάθειές τους για αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής.», σημειώνουν από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ως στιγμής διαρροή πετρελαίου.

H φωτιά, όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες των «ΑΣΠΙΔΩΝ» στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο συνεχίζει να καίει για 11η ημέρα, αν και υπάρχουν πηγές που λένε ότι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες έχει περιοριστεί, καθώς μαινόταν κυρίως πέριξ όλων των καταπακτών που φυλάσσουν τους 150.000 τόνους αργού πετρελαίου και που θεωρούνται οικολογική βόμβα όσο βρίσκονται στο SOUNION.

Ρίσκο θεωρείται ακόμη και η εντολή ν’ ανέβει κάποιος στο κύριο κατάστρωμα του τάνκερ ή στην κατεστραμμένη από την φωτιά που είχαν βάλει η αντάρτες της Υεμένης, γέφυρα.

Υπάρχουν πηγές που εξηγούν ότι ενδεχομένως οι άνθρωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει την απομάκρυνση του SOUNION να δώσουν εντολή στο προσωπικό τους ώστε να επιβιβαστεί στο δεξαμενόπλοιο για να γίνουν οι εργασίες πρόσδεσης στα ρυμουλκά, ακόμη κι αν αυτό φλέγεται…

Το SOUNION παραμένει χτυπημένο, φλεγόμενο και αγκυροβολημένο από τις 21 Αυγούστου, όταν το βλήμα από το αντιαρματικό RPG χτύπησε μια εκ των κύριων μηχανών του. Και σε δεύτερο χτύπημα των Χούθι, το δεξαμενόπλοιο παγιδεύτηκε και πήρε φωτιά

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών από το Πολεμικό Ναυτικό, το όλο εγχείρημα μόνο της ασφαλούς απομάκρυνσής του από την καυτή περιοχή, θα διαρκέσει ακόμη αρκετές ώρες και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στην Τρίτη.
Από την στιγμή που θα ξεκινήσουν τα ρυμουλκά να το απομακρύνουν θ’ απαιτηθούν αρκετές ώρες μέχρι να φτάσει στο ασφαλές σημείο όπου θα γίνει η μετάγγιση του φορτίου- βόμβα για την Ερυθρά θάλασσα και τα παράκτια σε αυτήν κράτη.

Η εικόνα αυτή ελήφθη την Δευτέρα, 02/09/2024 και απαθανατίζει την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν όλοι όσοι εμπλέκονται με την απομάκρυνση του SOUNION από την Ερυθρά θάλασσα.
Πηγή: EURONAVAL ASPIDES

Ευρωπαϊκή ασφάλεια

Πριν καν προσεγγίσουν το SOUNION οι μονάδες επιφανείας της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», μέσω των συστημάτων τους είχαν πλήρη εικόνα του πεδίου στο οποίο καλούνταν ν’ ανταπεξέλθουν, παρέχοντας προστασία τόσο προς το δεξαμενόπλοιο, όσο και προς τα πληρώματα και τα ρυμουλκά που ανέλαβαν το ρίσκο της απομάκρυνσης.

Όλοι οι αισθητήρες των «ΨΑΡΑ», «Hessen», «Chevalier Paul», «Andrea Doria», έχουν εστιάσει στις ανατολικές ακτές, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το έδαφος της Υεμένης.

Μπορεί οι Χούθι να έδωσαν το πράσινο φως για την απομάκρυνση του SOUNION, αλλά την ίδια στιγμή έχουν χτυπηθεί δυο ακόμη πλοία στην Ερυθρά θάλασσα.

Η όλη περιοχή «χτενίζεται» και από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που δίνουν εικόνα στις μονάδες επιφανείας και στο ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Ευρωπαϊκή υπόθεση η απενεργοποίηση της οικολογικής βόμβας του τάνκερ SOUNION: Η ναυτική αρμάδα από τις Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ» πρωταγωνιστές στην Ερυθρά θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: