Από το γεωπολιτικό ρίσκο στο γεωπολιτικό πλεονέκτημα: Η Τουρκία χαράσσει θαλάσσιες ζώνες ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και διδάσκει το ιδεολόγημα του επεκτατισμού

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan and members of the Supreme Military Council visited Anıtkabir (Atatürk’s Mausoleum) before the meeting of the Supreme Military Council. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Αναλύσεις σε  ξένους δυτικούς ιστοχώρους καταλήγουν σε μια κοινή διαπίστωση για την Ανατολική Μεσόγειο: την υπέρτατη ανάγκη να διαφυλαχτεί η ενότητα του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, αυτό είναι το διαχρονικό ζητούμενο για τα δυτικά συμφέροντα, όπως επιβεβαιώθηκε κι όταν η Χούντα των Αθηνών «ξεπουλούσε» την Κύπρο στον Αττίλα το 1974.

Άλλη κοινή διαπίστωσή τους αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Τουρκίας στο πλαίσιο του  νεο-οθωμανικού επεκτατισμού, καθώς μεγάλο ποσοστό πληθυσμού φτωχοποιείται, αφού τέτοια καθεστώτα αναπληρώνουν την εξαθλίωση με εθνικιστική προπαγάνδα.

Η τουρκική επεκτατικότητα με επιθετικές ενέργειες στη «Νεκρή Ζώνη» της Γραμμής Αττίλα μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, που θεωρούνται «υπό παράνομη κατοχή», είναι πλέον επίσημη τουρκική κρατική θέση.

  • Χαρακτηριστικά, καθώς τις προάλλες η Τουρκία πήρε το πρώτο της υπερσύγχρονο γερμανικό υποβρύχιο με αποστολή δράσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο (η Ελλάδα διαθέτει τέσσερα τέτοια), ξεκίνησε η διδασκαλία του τουρκικού επεκτατισμού μέσω σχολικών βιβλίων, με αναφορές «στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας» ως «τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Εκτός από την Κύπρο, στην «τουρκική δικαιοδοσία» εντάσσονται πλέον η Δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα και άλλα, μαζί με τον εναέριο χώρο πάνω από «τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης».

Και ενώ πρώτιστος στόχος του τουρκικού επεκτατισμού είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, Αθήνα και Λευκωσία ακολουθούν πολιτική «βολική» στις τουρκικές επιδιώξεις.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόσφατο Συμβούλιο της Ευρωπα¨κής Ένωσης (Ε.Ε.) έγινε με τη συναίνεση Αθήνας-Λευκωσίας, ανατρέποντας την ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. πριν πέντε χρόνια για επιβολή μέτρων στην Τουρκία λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της στην Ανατ. Μεσόγειο.

Τα μέτρα εκείνα υιοθετήθηκαν ομόφωνα από την ΕΕ και προβλέπουν ότι «… σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή περαιτέρω κλιμάκωσης, η ΕΕ είναι  έτοιμη για περαιτέρω μέτρα», καλώντας την Τουρκία να  σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου και να συνδράμει ενεργά σε λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και τις αρχές της Ε.Ε.

Η Τουρκία αντέδρασε κλιμακώνοντας την στάση της. Συγκεκριμένα, απορρίπτοντας τη συμφωνημένη βάση για ένα κράτος στην Κύπρο εντός της ΕΕ, αντιτείνοντας δύο ξεχωριστά. κράτη, ενώ στην Ανατ. Μεσόγειο προχώρησε στο παράνομο «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο», ακρωτηριάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • Η Ε.Ε. καταδίκασε το μνημόνιο ως νομικά άκυρο κι ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς όμως η Αθήνα και η Λευκωσία να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Ε.Ε. και τις προτεραιότητες της Δύσης στην αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, τον οποίον διαχειρίζονται σε πλαίσιο … κανονικότητας στην ΕΕ, υποβαθμίζοντας τον ως «διμερείς διαφορές».

Παράγωγο του τουρκικού επεκτατισμού είναι το πολυσυζητημένο «γεωπολιτικό ρίσκο», που θα μπορούσε να εμποδίσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, σε ένα έργο με έγκριση και χρηματοδότηση της ΕΕ. Κι εφόσον ο τουρκικός επεκτατισμός στοχεύει τον Ελληνισμό, η στρατηγική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι επιτακτική: H Κύπρος χρειάζεται την Ελλάδα όσο η Ελλάδα χρειάζεται την Κύπρο.

Η Τουρκία χαράσσει θαλάσσιες ζώνες ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και εκπαιδεύει τους νέους της στο ιδεολόγημα του επεκτατισμού, ενώ η  Αθήνα αρνείται να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Κύπρο, στη βάση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, μετατρέποντας το «γεωπολιτικό ρίσκο» σε γεωπολιτικό πλεονέκτημα.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι προκλήσεις απαιτούν ανάλογη ηγεσία στην Αθήνα και τη Λευκωσία: Οι πολίτες δεν υιοθετούν την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην κατοχική Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: