File photo: Η Ελισάβετ, η μακροβιότερη βασίλισσα του κόσμου. EPA/ANDY RAIN
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έπασχε από μια μορφή θανατηφόρου καρκίνου των οστών πριν από το θάνατό της.
Ο. Τζόνσον στα προς έκδοση απομνημονεύματά του με τίτλο ‘Unleashed’, θυμάται την τελευταία του συνάντηση με τη μονάρχη, δηλώνοντας ότι γνώριζε την κατάστασή της για περισσότερο από ένα χρόνο.
«Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εμφανίσει δριμεία επιδείνωση», γράφει.
«Έμοιαζε χλωμή και πιο καμπουριασμένη και είχε σκουρόχρωμους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανότατα από σταγόνες ή ενέσεις».
Ωστόσο, παρά την κατάστασή της, ο πρώην πρωθυπουργός θυμάται πόσο κοφτερό ήταν το μυαλό της σε εκείνη την τελευταία συνάντηση.
Η Βασίλισσα πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 3.10 μ.μ. Το Παλάτι δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη διάγνωση που έγινε μετά θάνατον, και έτσι το «γήρας» τεκμηριώθηκε ως αιτία θανάτου, σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου .
Ωστόσο, ο θάνατος σε προχωρημένη ηλικία οφείλεται συνήθως σε κάποια άλλη πάθηση που επιδεινώνεται από την ηλικία, ίσως επειδή η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Ο καρκίνος των οστών θεωρείται μια σπάνια μορφή της νόσου που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρκίνων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, με μόνο περίπου 600 περιπτώσεις ετησίως
Η ηλικία θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο με άτομα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 να είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτή τη μορφή καρκίνου.
Ο καρκίνος των οστών είναι απίστευτα θανατηφόρος. Μόνο περίπου το 50% των ασθενών αναμένεται να ζήσουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καρκίνος των οστών μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε οστό του σώματος, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται στα μακριά οστά των χεριών και των ποδιών.
Τα συμπτώματα του καρκίνου των οστών περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στα οστά που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και συνεχίζεται μέχρι τη νύχτα, πρήξιμο και ερυθρότητα σε ένα οστό, αδύναμα οστά που σπάνε πιο εύκολα και προβλήματα στην κίνηση.
Η θεραπεία, όπως οι περισσότεροι καρκίνοι, εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο εντοπίζεται ο καρκίνος καθώς και από τη γενική υγεία του ασθενούς.
Τα σχόλια του . Τζόνσον δεν είναι τα πρώτα που υποδηλώνουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο προς το τέλος της ζωής της.
Ο Gyles Brandreth, φίλος του πρίγκιπα Φίλιππου που έγραψε τη βιογραφία «Elizabeth: An Intimate Portrait», είχε πει παλαιότερα στη Daily Mail ότι η μονάρχης είχε έναν τύπο καρκίνου του μυελού των οστών.
Έγραψε: «Είχα ακούσει ότι η Βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος – καρκίνο του μυελού των οστών – που θα μπορούσε να εξηγήσει την κόπωσή της και την απώλεια βάρους και αυτά τα «κινητικά προβλήματα» που μας έλεγαν συχνά τον τελευταίο χρόνο της ζωής της».
«Το πιο κοινό σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ειδικά στη λεκάνη και στο κάτω μέρος της πλάτης, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που συχνά επηρεάζει τους ηλικιωμένους.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία — συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φαρμάκων που βοηθούν στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των οστών — μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή δύο έως τρία χρόνια .
Με πληροφορίες από The Daily Mail
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE