«Ανησυχητικό» συμπέρασμα έρευνας: Σχεδόν οι μισοί γιατροί παγκοσμίως έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς* 52% γυναίκες, 35% άνδρες

FILE PHOTO: Medical staff photo via amna_news




Σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς έχουν υποστεί σχεδόν οι μισοί γιατροί στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για να χορηγoύνται στους γιατρούς κουμπιά πανικού ώστε να περιοριστεί μια τέτοια συμπεριφορά.

Ειδικότερα, το 45% των γιατρών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση διαφόρων ειδών από ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που καλύπτει επτά χώρες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Internal Medicine Journal.

Όπως διαπιστώθηκε, περισσότερες από τις μισές (52,2%) γυναίκες γιατροί έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους άνδρες συναδέλφους τους (34,4%). 

Οι γιατροί υφίστανται πολλές μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή και ασθενείς που τους λένε αστεία σεξουαλικής φύσης, τους ζητούν να βγουν ραντεβού, τους αγγίζουν ανάρμοστα και τους στέλνουν ρομαντικά μηνύματα ή επιστολές.

Οι γιατροί έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν άτομα που τους περιθάλπουν αποκαλύπτοντάς τους μέρη του σώματος ή έχοντας μια ανάρμοστη αντίδραση, όπως στύση, ή κάνοντας σεξουαλικά σχόλια σε αυτούς κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή ζητώντας χωρίς λόγο μια τέτοια εξέταση.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μια μετα-ανάλυση 22 προηγουμένως δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών σχετικά με το θέμα από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες αναλύθηκαν από τη Δρ Καρολίν Καμάου – Μίτσελ στο Birkbeck College, το οποίο αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η υψηλή συχνότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης από τους ασθενείς θα πρέπει να ωθήσει τα νοσοκομεία, τις κλινικές και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των γιατρών.

«Συνιστώ στα νοσοκομεία και τις κλινικές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτά τα ευρήματα, παρέχοντας στους γιατρούς που εργάζονται σε απομονωμένους θαλάμους, σε νυχτερινές βάρδιες ή μόνοι τους προστασία, όπως CCTV και κουμπιά πανικού», είπε.

Στη Βρετανία, η κύρια οργάνωση που εκπροσωπεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, χαρακτήρισε τα ευρήματα «πραγματικά ανησυχητικά». Ενέκρινε την έκκληση των συγγραφέων και δήλωσε ότι οι γιατροί χρειάζονται «ζωτικής σημασίας προστασία» από την παρενόχληση από τους ασθενείς, ιδίως όταν εργάζονται μόνοι τους.

Η σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς έχει οδηγήσει τους γιατρούς να αισθάνονται σωματικά ανασφαλείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κλειδώνουν την πόρτα του γραφείου τους όταν είναι μόνοι τους, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Κάποιοι μάλιστα είχαν εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ή είχαν λάβει άλλα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι τους.

Τα ευρήματα αναφέρουν ότι, από τις επτά χώρες για τις οποίες υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία για την κλίμακα του προβλήματος: «Και στα δύο φύλα, [και] συγκρίνοντας διαφορετικές περιοχές, το ποσοστό των ιατρών που είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς ήταν υψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από τον Καναδά, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γερμανία [και] στη συνέχεια τη Μαλαισία».

Με πληροφορίες από Guardian

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την αναβάθμιση – ανακαίνιση 10 νοσοκομείων και 2 Κέντρων Υγείας προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: