Ανησυχία για την διάχυση της κρίσης εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboulgheit. ΠΗΓΗ: Greece MFA




Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboulgheit πραγματοποίησε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η επιθυμία εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, ενόψει μάλιστα της έναρξης της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εκλεγμένο μέλος για τα έτη 2025-2026.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Γεραπετρίτης είχε ξανά συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αφού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την διάχυση της κρίσης από τη Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα και το Λίβανο σε όλη τη Μέση Ανατολή, επανεπιβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών.

Η Ελλάδα, τόνισε, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ακολουθεί με συνέπεια μία εξωτερική πολιτική αρχών, θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησής της με βάση τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου για την ελληνική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση μίας task force Ευρωπαίων και Αράβων Υπουργών Εξωτερικών.

Δηλώσεις Γεραπετρίτη

Μιλώντας στην ΕΡΤ κατά την τρίτη ημέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Στη Νέα Υόρκη είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια σειρά από συναντήσεις πολύ υψηλού διεθνούς επιπέδου. Εχθές συμμετείχα στο Διατλαντικό Δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών».

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με την Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς επίσης και με τον Γενικό Επίτροπο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Μια σειρά από επαφές που αναδεικνύουν ακριβώς τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, ενόψει και της συμμετοχής της χώρας μας, ως μη μόνιμο εκλεγμένο μέλος, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ήταν ιδιαιτέρως σημαντική η συνάντηση, την οποία είχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας. Με την Ινδία μας συνδέουν σοβαροί δεσμοί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου πληθυσμιακά, αλλά και μια ανερχόμενη δύναμη στο διεθνές στερέωμα.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολύ ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς, οι οποίοι αφορούν όχι μόνο ζητήματα οικονομίας και επενδύσεων, αλλά και στρατηγικά και γεωστρατηγικά ζητήματα. Όπως είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, όπου η Ελλάδα θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο. Και βεβαίως, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τη ναυτιλία, την ενέργεια.

Επίσης, θα συναντηθούμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, εδώ στη Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα ισχυροποιείται, μεγαλώνει, αυξάνει το διεθνές κεφάλαιο με αυτοπεποίθηση και ισχύ.

HellasJournal

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Λιβανέζο ομόλογό του: Βαθιά ανησυχία για την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: