Ανησυχία για την απότομη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων στην Ευρώπη: Επείγοντα μέτρα ζητά το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων

FILE PHOTO: Pedestrians walk past an inflatable, several metres high condom, in Cologne, Germany, 30 November 2016. EPA/OLIVER BERG




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ζητά επείγοντα μέτρα για την καταστολή της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) καθώς παρατηρήθηκε απότομη αύξησης των διαγνώσεων.

Στην τελευταία επισκόπηση του ECDC, τα κράτη μέλη ανέφεραν 300.000 νέες διαγνώσεις ΣΜΝ ετησίως. Τα ΣΜΝ μεταδίδονται συνήθως μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, αλλά μπορούν επίσης να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού λόγω μόλυνσης του αίματος.

  • Η έκθεση επικεντρώθηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν για τέσσερα από τα πιο κοινά και θεραπεύσιμα ΣΜΝ: χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες και σύφιλη.

Τα συγκεκριμένα ΣΜΝ παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με τα κρούσματα γονόρροιας να αυξάνονται κατά 48%, της σύφιλης κατά 34% και των χλαμυδίων κατά 16%.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου για τα ΣΜΝ περιλαμβάνονται οι νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών, οι άνδρες που πηγαίνουν με άνδρες (MSM) και οι εργαζόμενοι στο σεξ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεαρές γυναίκες εκτιμάται πως έχουν υψηλότερες αναφορές χλαμυδίων σε ποσοστό 5,54% σε σύγκριση με το συνολικό αναφερόμενο 2,76% για τον γενικό πληθυσμό των γυναικών. Οι MSM εμφάνισαν επίσης επικρατούντα ποσοστά χλαμυδίων και γονόρροιας σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν.

Σε προηγούμενες εκθέσεις, το ECDC προώθησε την εκπαίδευση σε θέματα σεξουαλικής υγείας ως έναν τρόπο ενθάρρυνσης της σωστής εξέτασης και θεραπείας, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης των ΣΜΝ. Και τα τέσσερα ΣΜΝ στα οποία επικεντρώθηκε η μελέτη είναι δυνητικά ιάσιμα με αντιβιοτικά και άλλες θεραπείες.

Το ECDC προτείνει επίσης ότι περισσότερες στρατηγικές για την τακτική διάθεση της σεξουαλικής εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης.

Δωρεάν προφυλακτικά για τους νέους

Τα προληπτικά μέτρα έχουν γίνει πιο προσιτά σε περισσότερες χώρες τα τελευταία χρόνια. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα προφυλακτικά είναι δωρεάν διαθέσιμα στους νέους κάτω των 26 ετών.

Η εν λόγω ανασκόπηση τόνισε επίσης ότι για την καταπολέμηση της αυξανόμενης εξάπλωσης των ΣΜΝ είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω έρευνα, ιδίως σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Τέλος, το ECDC συμβουλεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για πληθυσμούς που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, όπως οι εργαζόμενοι στο σεξ, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες στρατηγικές πρόληψης.

«Οι ελλείψεις δεδομένων εμποδίζουν την πλήρη κατανόηση της έκτασης της εξάπλωσης των ΣΜΝ και την εξακρίβωση των ευπαθειών σε ορισμένους πληθυσμούς», αναφέρει το ECDC στην έκθεσή του.

Πηγή: euractiv.gr

Αυξημένος ο κίνδυνος για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ από την υπερβολική φωτορύπανση σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: