Μάχη με τον χρόνο στην ΕΑΒ για τα F-16 Viper: Ολοκληρώνεται η δύναμη για την 340 Μοίρα «Αλεπού» και παίρνουν σειρά τα «φαντάσματα» της Λάρισας…

Με τις παραδόσεις τριών αεροσκαφών F-16 Viper στην πολεμική αεροπορία, εντός του Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός θα είναι 27. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Εντός του Σεπτεμβρίου τρία F-16 Viper θα απογειωθούν από την Τανάγρα και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για να προσγειωθούν στην μόνιμη βάση τους, στα υπόστεγα της 340 Μοίρας «Αλεπού».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως λένε πηγές από την ΕΑΒ, με αυτά τα τρία αεροσκάφη κλείνει ο κύκλος των Viper που ενίσχυσαν τις δυο σημαντικές πολεμικές Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης στην Κρήτη.

  • Η 343 Μοίρα «Αστέρι» πήρε πρώτη τα F-16 Viper πριν παρατηρηθούν τα σημάδια εκτροχιασμού του προγράμματος και η 340 Μοίρα «Αλεπού» είναι αυτή που βρίσκεται εν αναμονή παραλαβών.

Για τα δυο αεροσκάφη υπό παραλαβή η διαδικασία είναι γραφειοκρατική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι θέμα λίγων ημερών μέχρις ότου απογειωθούν με προορισμό την αεροπορική βάση της Σούδας.

Πρόκειται για ένα διθέσιο κι ένα μονοθέσιο αεροσκάφος, ενώ το τρίτο που έχει ετοιμαστεί, μονοθέσιο κι αυτό, βρίσκεται στην διαδικασία λειτουργικών ελέγχων και δοκιμαστικών πτήσεων.

Όπως υπολογίζεται, με τον υφιστάμενο ρυθμό εντός του Οκτωβρίου ενδεχομένως ακόμη δυο F-16 Viper θα είναι σε θέση να αποδοθούν στην πολεμική αεροπορία. Και αυτά θα κατευθυνθούν προς την 337 Μοίρα «Φάντασμα» στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα.

«Αν έχουμε διαρκώς πέντε αεροσκάφη στην λεγόμενη power line, θα πάμε πολύ καλά με το χρονοδιάγραμμα και ίσως βγάλουμε ένα επιπλέον αεροσκάφος extra του συνολικού αριθμού που προβλέπεται για την γραμμή παραγωγής ενός χρόνου», εξηγεί πηγή που δεν έχει σταματήσει να παρακολουθεί καθημερινά το πρόγραμμα Εθνικής σημασίας, αναβάθμισης σε Viper ενός σημαντικού μέρους της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου.

Η power line είναι το σημείο εκείνο του υποστέγου της ΕΑΒ όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετατροπής από F-16 Block 52 Plus σε Viper, στ’ αεροσκάφη έχουν τοποθετηθεί όλα τα νέα συστήματα κι έχει πάρει ηλεκτρική ισχύ ώστε να γίνει ο έλεγχος σε όλα τα νέα avionics.

Τον Ιούλιο που πέρασε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είχε καταφέρει να πριμοδοτήσει με δυο F-16 Viper την 340 Μοίρα «Αλεπού» στα τέλη του μήνα.

Αναμονή για ενίσχυση με νέους εργαζόμενους

Και εκείνες οι παραδόσεις θεωρήθηκαν σημαντικές από τους ανθρώπους που εργάζονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των 82 αεροσκαφών, καθώς οι ίδιοι λένε ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος.

Και μπορεί ο Σεπτέμβριος να θεωρείται μήνας που οι εργαζόμενοι στην γραμμή παραγωγής των Viper θα ενισχύονταν, έως τώρα όμως αυτό δεν έχει φανεί.

Βεβαίως διάγουμε τις πρώτες ημέρες του φθινοπωρινού μήνα και το «νέο αίμα» στην Τανάγρα ενδεχομένως να φανεί το επόμενο διάστημα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία είχε πει ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα ενισχυθεί το προσωπικό με προσλήψεις, κάτι που το περιμένουν όλοι όσοι εργάζονται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι της εταιρείας, είτε της κατασκευάστριας είτε τρίτης εταιρείας που συνεργάζεται με την LM.

Πάντως με την παράδοση τις επόμενες ημέρες τριών F-16 Viper, ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 27 αεροσκάφη. Η απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα και η συνεχιζόμενη διολίσθηση εκτός από την διαμαρτυρία του αεροπορικού επιτελείου, έφερε και αρκετές συνομιλίες με την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία είναι η υπεύθυνη για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δένδιας από Σαμοθράκη: Τα δικαιώματα της Ελλάδας δεν αποτελούν φαντασιώσεις ενός νέο-οθωμανικού επεκτατισμού – Προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: