Άγνωστο μέχρι σήμερα μουσικό κομμάτι του Μότσαρτ ανακαλύφθηκε σε βιβλιοθήκη της Λειψίας: Γραμμένο στην πρώιμη εφηβεία του

FILE PHOTO: Χειρόγραφο για άγνωστη άρια που βρέθηκε σε σοφίτα σπιτιού στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατο ηλικιωμένου στην Αμερική το 1996. EPA/David THOMSON




Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος μουσικό κομμάτι που συνέθεσε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ όταν ήταν πιθανότατα στην πρώιμη εφηβεία του,  αποκαλύφθηκε σε μια βιβλιοθήκη στη Γερμανία.

Το κομμάτι χρονολογείται από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1760 και αφορά σε τρίο εγχόρδων διάρκειας περίπου 12 λεπτών, ανέφεραν οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Λειψίας.

Γεννημένος το 1756, ο Μότσαρτ ήταν παιδί θαύμα και άρχισε να συνθέτει από πολύ μικρή ηλικία υπό την καθοδήγηση του πατέρα του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το έργο στη μουσική βιβλιοθήκη της Λειψίας κατά τη σύνταξη της τελευταίας έκδοσης του καταλόγου Köchel, του οριστικού αρχείου των μουσικών έργων του Μότσαρτ.

  • Το χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δεν γράφτηκε από τον ίδιο τον Μότσαρτ, αλλά πιστεύεται ότι είναι ένα αντίγραφο που δημιουργήθηκε περίπου το 1780, είπαν οι ερευνητές.

Το κομμάτι ερμήνευσε ένα τρίο εγχόρδων στα αποκαλυπτήρια του νέου καταλόγου Köchel στην αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ σήμερα Πέμπτη.

Θα έχει και τη γερμανική πρεμιέρα του στην Όπερα της Λειψίας, το Σάββατο.

Το κομμάτι αναφέρεται ως Ganz kleine Nachtmusik [σ.σ. ελεύθερη απόδοση: Αρκετά Μικρή Νυχτερινή Μουσική”] στον κατάλογο, σύμφωνα με τις βιβλιοθήκες της Λειψίας.

Το χειρόγραφο αποτελείται από σκούρο καφέ μελάνι σε μέτριο-λευκό χειροποίητο χαρτί και τα μέρη είναι δεμένα ξεχωριστά, είπαν.

Ο κατάλογος του Köchel περιγράφει το κομμάτι ως «διατηρημένο σε μία μόνο πηγή, στην οποία η απόδοση του συνθέτη υποδηλώνει ότι το έργο γράφτηκε πριν από το πρώτο ταξίδι του Μότσαρτ στην Ιταλία», σύμφωνα με τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Λειψίας.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Φιλμ νουάρ από το Βερολίνο, σκανδιναβικό χιούμορ, μία συλλογική πληγή της ελληνικής κοινωνίας και μοναδικός Σινάτρα [trailers]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: