Αγκυροβολημένο στη Λεμεσό παραμένει το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume: Ιδού η ελληνική πρόταση για το μερίδιο του γεωπολιτικού ρίσκου της ηλεκτρικής διασύνδεσης (video)

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI). Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλλακάκης. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Δεν διαφαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ …της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. Η ελληνική πλευρά απέστειλε, όπως πηγή που έχει γνώση του θέματος ανέφερε στο Omega (ρεπορτάζ Χριστίνα Μαύρου), προσχέδιο κειμένου στο οποίο επί της ουσίας καταγράφονται στο χαρτί τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση κορυφής της περασμένης Τρίτης.

«Το κείμενο που εστάλη δεν είναι υπογράψιμο. Οι συζητήσεις μεταξύ των πλευρών συνεχίζονται εντατικά» σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων πλέον, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλάνο για νέα πολιτική συζήτηση.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η Αθήνα εισηγείται ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, δηλαδή 50-50.

Αυτά που ελλαδικά μέσα αναφέρουν ως πρόσθετα σημεία αφορούν σε συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector με 100 εκατομμύρια και σε ποσοστό που αναμένεται να αποφασισθεί.

Η Λευκωσία μελετά ακόμα το συγκεκριμένο, ετήσια καταβολή από πλευράς της Δημοκρατίας προς τον ΑΔΜΗΕ 25 εκατομμυρίων μέσω των εσόδων του ταμείου ρύπων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025 μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου,

  • Τα σημεία προσχεδίου

-Επιμερισμός 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου

-Είσοδος της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο με €100 εκ. σε ποσοστό που θα αποφασιστεί

-Ετήσια καταβολή €25 εκ. προς ΑΔΜΗΕ μέσω ταμείου ρύπων Κ.Δ. από 1/1/2025 μέχρι ολοκλήρωσης του έργου

Εν τω μεταξύ, μετά την Ουάσιγκτον και την Αθήνα, παρέμβαση στα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έρχεται και από το Ισραήλ, μέρος του συνολικού σχεδιασμού του Great Sea Interconnector. Αυτό προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία του ισραηλινού υπουργού ενέργειας με τον Γιώργο Παπαναστασίου.

  • Ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ ο G.S.I

Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί για το Ισραήλ ο G.S.I, με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών να αναφέρει «Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε ποικίλες ενεργειακές αγορές και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο.»

Έντονο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον από ισραηλινά ταμεία για το έργο, ενώ όπως μετέδωσε χθες το Omega, ενδιαφέρον εξέφρασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δη μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου.

Σε μία άλλη εξέλιξη, αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού βρίσκεται το ievoli relume, το σκάφος που διενεργεί τις απαραίτητες για το έργο βυθομετρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης και στη συνέχεια, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, θα συνεχίσει τις σχετικές έρευνες εντός κυπριακών υδάτων.

  • Πρόοδο στις συζητήσεις για GSI και ενδιαφέρον από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με τις συζητήσεις για τον Great Sea Interconnector (GSI), ενώ σημείωσε και το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά και τη χθεσινή επίσκεψη του στη χώρα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο.

Στο περιθώριο εκδήλωσης της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων στη Λάρνακα, κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη μη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, Great Sea Interconnector. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται «τις επόμενες γενεές».

«Βλέπω αυτές τις έντονες τοποθετήσεις -δεν αναφέρομαι τώρα στα κόμματα- πολύ υπέρ, πολύ εναντίον. Διερωτούμαι από πού προκύπτουν όλα αυτά; Εν πάση περιπτώσει, δεν με αφορούν καθόλου. Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά, εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών. Υπάρχει πρόοδος και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στη βάση ενός και μόνο παράγοντα, να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», τόνισε.

Αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τις μελλοντικές γενεές και το οποίο ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα είναι και συνετές και θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, ό,τι και αν λένε κάποιοι περί καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων.

Σημείωσε επίσης ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα είναι στην Αθήνα για να δει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή. Και χθες και προχθές για το θέμα αυτό», είπε.

Σε παρατήρηση ότι το Ισραήλ εξέφρασε την στήριξή του για το έργο ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει δει τη σχετική δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, έχουμε πρόοδο, θέλω να το επαναλάβω και υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Δεν ήταν τυχαίο και το χθεσινό μου ταξίδι», είπε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του την Τετάρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε ότι συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όσο και το συγκεκριμένο έργο.

Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για την συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα μεταξύ και Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αναγνώριση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.

«Πάντα εργαζόμαστε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει τις αποφάσεις μας, ούτε και είναι αντίδραση στο τι κάνει ή δεν κάνει η Τουρκία», ανέφερε.

Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, λέει ο Χριστοδουλίδης: «Κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, εμείς τις επόμενες γενεές»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: