Αφού δεν παραιτείται ο Αρχηγός της Αστυνομίας, να τον παραιτήσουν: Τραγικά επεισόδια στη Λεμεσό, η βία στα γήπεδα δεν αντιμετωπίζεται με μεσοβέζικες λύσεις

Τραγικά επεισόδια σημειώθηκαν στη Λεμεσό με αφορμή τον αγώνα Απόλλωνα και ΑΕΛ, που δεν έγινε ποτέ. Φωτογραφία από βίντεο, via SigmaLive




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Στο ίδιο έργο θεατές, χωρίς όμως για μια ακόμη φορά να παρακολουθήσουμε θέαμα. Τα όσα διαδραματίσθηκαν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο της Λεμεσού, είναι μια επανάληψη των όσων βιώσαμε πριν οκτώ μήνες στον ίδιο χώρο. Αλλά φαίνεται ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έμαθε από τα γεγονότα τότε.

Ξεκινάμε με το γεγονός ότι ο χουλιγκανισμός κατάφερε για μια ακόμη φορά να… θριαμβεύσει και να επιβάλλει το παιχνίδι του. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Όσοι προκαλούν επεισόδια πάνε στα γήπεδα για αυτό το σκοπό.

Πάνε «οπλισμένοι» με τον στόχο αυτό και δεν τους ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο, ούτε καν ο ποδοσφαιρικός αγώνας. «Οπλίζονται» δε περισσότερο όταν η διαχείριση των αρμοδίων τους καθιστούν  κεντρικούς πρωταγωνιστές.

Η άλλη παράμετρος, είναι ότι τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι  αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Κι αυτό δεν κρίνεται εκ του αποτελέσματος, αλλά και από τη συνέχεια. Από τις δηλώσεις που έγιναν, κυρίως από πλευράς της Αστυνομίας. Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η Αστυνομία κι αυτό είναι-φευ- γεγονός.

  • Πώς  πρέπει, άραγε, να αισθάνθηκαν οι πολίτες όταν άκουσαν τον αρχηγό της Αστυνομίας να κάνει δηλώσεις, βρισκόμενος στο γήπεδο; Ανασφάλεια. Γιατί παρακολούθησαν τον αρχηγό της υπηρεσίας, που είναι υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, να αναζητεί άλλους υπεύθυνους για την μη αποτελεσματική διαχείριση μιας αθλητικής εκδήλωσης.

Ποιος έλεγξε τους οπαδούς; Οι επιτηρητές, απάντησε. Ρωτήθηκε πώς πέρασαν τόσα αντικείμενα εντός του γηπέδου; Θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί, απάντησε.

Περαιτέρω, κάποιος θα έπρεπε, να πει στον αρχηγό ότι δεν καταλογίζονται ευθύνες ενώ βρισκόταν στο γήπεδο και η επιχείρηση εκτόνωσης συνεχιζόταν, επειδή τα νέα κυκλοφορούν! Κατά τα άλλα θα συνταχθεί έκθεση γεγονότων από την Αστυνομία. Εκείνοι παπάδες, εκείνοι τάταδες.

Ποιος έλεγξε όσους, με απαίτηση της Αστυνομίας, εξήλθαν του γηπέδου και επανήλθαν; Κανένας επειδή εκεί δεν  υπήρχε Αστυνομία! Και εξήλθαν 850 άνθρωποι για έλεγχο, που δεν ήταν και τόσο εύκολο να γίνει.

Δεν μπορεί, λοιπόν, κανένας για το θέμα της ασφάλειας  να παραπέμπει στους επιτηρητές, οι οποίοι πληρώνονται με την ώρα και δεν έχουν τα μέσα αποτροπής. Όλη την περασμένη εβδομάδα οι λαλίστατοι της Αστυνομίας έκαναν δηλώσεις για τα μέτρα και τους σχεδιασμούς, τα οποία ή ήταν χάρτινος πύργος ή δεν εφαρμόσθηκαν.

Έχει αναφερθεί πως με τα όσα διαδραματίσθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Λεμεσό, διευκολύνεται το αίτημα της Δύναμης, να απαγορευτεί η διακίνηση οπαδών ( στη Λεμεσό δεν υπήρξε αντιπαράθεση οπαδών, αλλά Αστυνομίας- οπαδών). Το απαιτούσε από την  αρχή. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα; Προφανώς και όχι.

Απλά θα κρύψει την αδυναμία διαχείρισης. Με αυτή τη λογική, επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το κυκλοφοριακό, μια λύση θα ήταν να απαγορευθούν τα αυτοκίνητα. Ή επειδή εκδηλώνονται συμπεριφορές βίας κατά τα διαλείμματα στα σχολεία, να απαγορευτούν τα διαλλείματα. Τα πιο πάνω αναφέρονται με μεγάλη δόση υπερβολής!

  • Η βία στα γήπεδα δεν αντιμετωπίζεται με μεσοβέζικες λύσεις, αλλά με ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Και μέτρα αποτροπής αλλά και μια συνολική αντίληψη, που έχει να κάνει με το ρόλο όλων των εμπλεκόμενων.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, εάν είχε ευθιξία θα παραιτείτο εδώ και πολύ καιρό. Όταν και πάλιν ήταν αντιμέτωπος με ευθύνες για αστοχίες της Δύναμης, για επεισόδια στη Λεμεσό και στη Χλώρακα. Δεν το έπραξε τότε. Ούτε θα το πράξει και τώρα καθώς κρύβεται πίσω από ένα αφήγημα ότι «όλοι έχουν ευθύνες» εκτός από τον ίδιο.

Ενόψει τούτου και επειδή θα συνεχίσει το κρυφτούλι, μάλλον η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της κυβέρνησης.

Επειδή δεν παραιτείται, θα πρέπει να τον παραιτήσουν. Κι όχι προφανώς μόνο λόγω των όσων διαδραματίσθηκαν την περασμένη Κυριακή, που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά γενικά σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της Δύναμης. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γεωπολιτικά ζόρια και αναμετρήσεις σε κυπριακό γήπεδο: Είναι πρόβλημα ότι η Άγκυρα παραμένει το χαϊδεμένο παιδί τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του Φόρεϊν Όφις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: