Ξεσπάθωσε ο πάπας Φραγκίσκος: «Μεγάλη αμαρτία» η άρνηση βοήθειας σε μετανάστες -Τουλάχιστον 30.000 που διέπλεαν τη Μεσόγειο αγνοούνται από το 2014

epa11568269 Pope Francis leads the weekly General Audience in Saint Peter’s Square, Vatican City, 28 August 2024. EPA/RICCARDO ANTIMIANI




Ο πάπας Φραγκίσκος καυτηρίασε σήμερα τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι “μεγάλη αμαρτία” να μην προσφέρεται βοήθεια σε σκάφη μεταναστών.

“Υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται συστηματικά και με κάθε μέσο για να απωθήσουν τους μετανάστες”, είπε ο ποντίφικας στη διάρκεια της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

“Και αυτό, όταν γίνεται με πλήρη συνείδηση και ευθύνη, είναι μεγάλη αμαρτία”, είπε.

Ο πάπας έχει μιλήσει συχνά για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους μετανάστες στη διάρκεια των 11 ετών που βρίσκεται στον θώκο. Όμως η σημερινή του δήλωση περί «μεγάλης αμαρτίας» θεωρείται ιδιαίτερα αιχμηρή.

Ο διάπλους της Μεσογείου από μετανάστες, που επιβαίνουν σε βάρκες ή αυτοσχέδια πλεούμενα και ξεκινούν από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αποτελεί αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης σε όλη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά πως τουλάχιστον 30.000 μετανάστες που διέπλεαν τη Μεσόγειο αγνοούνται από το 2014.

Στην Ιταλία, ένα πλοίο διάσωσης το οποίο διαχειρίζεται η μκο Γιατροί χωρίς Σύνορα τέθηκε υπό κράτηση για 60 ημέρες προχθές, Δευτέρα. Οι αρχές δήλωσαν πως το σκάφος, που είχε πραγματοποιήσει αρκετές επιχειρήσεις διάσωσης στις 23 Αυγούστου, δεν γνωστοποίησε καταλλήλως τις κινήσεις του.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς. “Μας επέβαλαν κυρώσεις απλώς επειδή εκπληρώσαμε τη νόμιμη υποχρέωσή μας να σώζουμε ζωές”, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση.

Ο Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα να διευρυνθούν οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί πρόσβασης για τους μετανάστες και “μια παγκόσμια διαχείριση του μεταναστευτικού βασισμένη στη δικαιοσύνη, την αδελφικότητα και την αλληλεγγύη”. Ο πάπας είπε πως το θέμα δεν θα επιλυθεί μέσω της “στρατιωτικοποίησης των συνόρων”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πάπας παρουσίασε μια σειρά σκέψεων σχετικά με πνευματικά ζητήματα στις εβδομαδιαίες ακροάσεις του.

Στην αρχή της σημερινής ομιλίας του, ο πάπας είπε πως αυτή την εβδομάδα διακόπτει αυτή τη σειρά των σκέψεων περί πνευματικών ζητημάτων για να σκεφθεί “τους ανθρώπους που διασχίζουν θάλασσες και ερήμους για να βρουν έναν τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια”.

Η σημερινή ακρόαση είναι η τελευταία προτού ο 87χρονος Φραγκίσκος ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα μια περιοδεία σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας από τις 2 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Είναι το πιο μακρύ ταξίδι μέχρι σήμερα του ποντίφικα, που τώρα χρησιμοποιεί τακτικά αναπηρικό αμαξίδιο λόγω πόνων στο γόνατο και στην πλάτη.

Μαυριτανία- Ισπανία δεσμεύθηκαν να διαχειριστούν από κοινού τις μεταναστευτικές ροές

Την ίδια ώρα Μαυριτανία και Ισπανία συμφώνησαν να διαχειριστούν από κοινού τις μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα κατά την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στο Νουαξότ.

Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν «να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της ασφαλούς, συντεταγμένης και νόμιμης μετανάστευσης» και να εγγυηθούν «τη δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών».

Ο Σάντσεθ έφτασε χθες Τρίτη στο Νουαξότ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και την Γκάμπια, με στόχο να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη άνοδο των αφίξεων μεταναστών στην Ισπανία.

Οι τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που βρέχονται από τον Ατλαντικό αποτελούν σημείο αναχώρησης για χιλιάδες Αφρικανούς που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, κυρίως μέσω του ισπανικού αρχιπελάγους των Κανάριων νησιών. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

Παράλληλα Ισπανία και Μαυριτανία υπέγραψαν συμφωνία για την εφαρμογή «ενός προγράμματος – πιλότου επιλογής Μαυριτανών εργατών» που θα πάνε να εργαστούν στην Ισπανία.

Η συμφωνία αυτή «θα είναι χρήσιμη για την εφαρμογή ενός προγράμματος με στόχο την ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση», ανέφεραν οι δύο χώρες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, που συνομίλησε με τον Μαυριτανό πρόεδρο Μοχάμεντ Ουλντ Σέιχ αλ Γκαζουάνι, θα μεταβεί σήμερα στην Γκάμπια και αύριο Πέμπτη στη Σενεγάλη.

Από την πλευρά της η προεδρία της Μαυριτανίας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Τα κείμενα που θα εξεταστούν αφορούν τη σύσταση δικαστηρίου που θα είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και την υιοθέτηση νέων ποινικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην ισπανική κυβέρνηση, στη Μαυριτανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 200.000 πρόσφυγες, θύματα της αστάθειας στην περιοχή του Σαχέλ, εκ των οποίων πολλοί πολίτες Μαλί, οι οποίοι είναι πιθανό να αποπειραθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα Κανάρια νησιά.

Όπως αναφέρουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, από την 1η Ιανουαρίου ως τις 15 Αυγούστου φέτος έφτασαν στα Κανάρια 22.304 μετανάστες, έναντι 9.864 την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για αύξηση 126%. Για το σύνολο της Ισπανίας η αύξηση στον αριθμό των αφίξεων φτάνει το 66,2% (από 18.745 πέρυσι σε 31.155 φέτος).

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Βερολίνο ο Κιρ Στάρμερ για να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις Βρετανίας με ΕΕ: Ξορκίζει όμως την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: