Ξαφνικά κινητικότητα για τους ρωσικούς S-400: Γιατί το Πακιστάν ή η Ινδία μπορεί να θέλουν τους αχρησιμοποίητους ρωσικούς πυραύλους που είχε αγοράσει η Τουρκία;

epa10595366 Russian policemen guard in front of Russian missile S-400 Triumf weapons standing on Tverskaya street in Moscow, Russia, during a rehearsal of the military parade which will take place on the Red Square on 09 May to commemorate the victory of the Soviet Union’s Red Army over Nazi-Germany in WWII. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε άρθρο του Paul Iddon με τίτλο τονίζει ότι ένας πρώην Τούρκος υπουργός έκανε μια νέα πρόταση για το πώς η Τουρκία θα μπορούσε να απαλλαγεί από τα αχρησιμοποίητα, στρατηγικά ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 Triumf χωρίς να ανταγωνιστεί τη Μόσχα.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να τα προσφέρει προς πώληση σε άλλες χώρες με φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, δηλαδή στο Πακιστάν ή την Ινδία. Και οι δύο αυτές αντίπαλες χώρες θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την απόκτηση αυτών των πυραύλων -οι οποίοι παραμένουν αχρησιμοποίητοι από τότε που η Τουρκία τους αγόρασε πριν από πέντε χρόνια- αν και για σημαντικά διαφορετικούς λόγους.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας και πολιτικός Cavit Caglar, ο οποίος ήταν υπουργός στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έκανε την πρόταση αυτή σε συνέντευξή του στις 5 Αυγούστου στην τουρκική εφημερίδα T24.

«Αν περνούσε από το χέρι μου, θα πουλούσα τους S-400», δήλωσε απερίφραστα ο Caglar, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυνητικοί πελάτες έτοιμοι. Όταν ρωτήθηκε αν ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν, που  έλαβε προηγμένα S-300PMU-2 από τη Ρωσία το 2011, θα ήταν ένας τέτοιος πελάτης, ο Caglar απάντησε: «Όχι, το Πακιστάν θα τα αγοράσει, η Ινδία θα τα αγοράσει».

Πρόσθεσε ότι η πώληση των S-400 θα διευκόλυνε την Τουρκία να αποκτήσει σύγχρονα F-16 και να ανακτήσει την είσοδό της στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, από το οποίο η Ουάσινγκτον την απομάκρυνε το 2019 μετά την αμφιλεγόμενη απόκτηση.

Η εκτελούσα χρέη αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ πρότεινε τον Ιανουάριο ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35, εάν έλυνε το ζήτημα των S-400. Πριν από την απομάκρυνσή της, η Τουρκία είχε έναν προσοδοφόρο ρόλο στην κατασκευή άνω των 900 εξαρτημάτων του F-35 για φορείς εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο και σχεδίαζε να αποκτήσει 100 F-35A για την πολεμική της αεροπορία.

Επιπλέον, ο Caglar αναμένει ότι «η Ρωσία θα μας “συγχωρέσει” για το θέμα».

Ενώ βρισκόταν εκτός κυβέρνησης για δεκαετίες, ο Caglar διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των άσχημα τεταμένων σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού βομβαρδιστικού πάνω από τα σύνορα της Συρίας τον Νοέμβριο του 2015.

Για τις προσπάθειές του, η Ρωσία του απένειμε το Τάγμα Φιλίας το 2017. Κατά συνέπεια, η πρόβλεψή του για το πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία στην πώληση των S-400 από την Τουρκία έχει σημαντική βαρύτητα.

Η πρότασή του για την Ινδία και το Πακιστάν έναντι του Αζερμπαϊτζάν, ενός σημαντικού εισαγωγέα του τουρκικού στρατιωτικού υλικού, είναι επίσης αξιοσημείωτη. Η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δεσμών, και, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, έχει πραγματοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισλαμαμπάντ για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας.

Η Τουρκία δεν είχε ποτέ στενούς αμυντικούς δεσμούς με την Ινδία, η οποία αγόρασε κυρίως ρωσικά όπλα και διεξήγαγε επίσης κοινά στρατιωτικά προγράμματα με το Ισραήλ, όπως η ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Barak 8, γνωστό στην ινδική υπηρεσία ως LR-SAM και MR-SAM. Πρόσφατα η Ινδία τερμάτισε σύμβαση με την Τουρκία για την κατασκευή πλοίων υποστήριξης για το ινδικό ναυτικό.

Σε αντίθεση με το Πακιστάν, η Ινδία έχει ήδη αγοράσει τους S-400, παραγγέλνοντάς τους το 2019. Σε αντίθεση με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) για την απόκτηση αυτή.

Δεν είναι σαφές αν το Νέο Δελχί θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις CAATSA στο μέλλον, αν πραγματοποιούσε άλλη μια σημαντική συναλλαγή αγοράς προηγμένων ρωσικών εξοπλισμών.

Ωστόσο, αν αναζητά περισσότερους S-400 και θέλει να αποφύγει τις κυρώσεις, η αγορά αυτών των ρωσικών συστημάτων από την Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδανική, ειδικά αν η Άγκυρα τα προσφέρει σε τιμή χαμηλότερη από τα εκτιμώμενα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε γι’ αυτά.

Δεδομένης της στενής σχέσης του Ισλαμαμπάντ και της Άγκυρας, το σενάριο αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό από μια πώληση στο Πακιστάν, το οποίο ήδη εξέταζε την αγορά S-400 στα τέλη της δεκαετίας του 2010.

Η απόκτηση των Triumfs της Τουρκίας θα επέτρεπε στον πακιστανικό στρατό να εξοικειωθεί με το σύστημα και ακόμη και να εκπαιδευτεί εναντίον του, κάτι που θα ήταν ανεκτίμητο, δεδομένου ότι οι S-400 είναι το πιο προηγμένο σύστημα του αρχαίου αντιπάλου του.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απορρίψει προτάσεις για τη μεταφορά των συστημάτων στην Ουκρανία ή την πώλησή τους. Ένας Αμερικανός γερουσιαστής πρότεινε μάλιστα το 2020 να αγοράσει η Ουάσινγκτον τους S-400 της Τουρκίας.

Απορρίπτοντας την ιδέα να απαλλαγεί από τους S-400, η Τουρκία έχει επίσης δηλώσει ότι το εγχώριο σύστημα Siper μεγάλου υψομέτρου είναι ικανός αντίπαλος του ρωσικού Triumf. Η Άγκυρα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εθνική πολυεπίπεδη αεράμυνα με την ονομασία Steel Dome, η οποία πιθανότατα θα αποτελείται από το Siper, που θα συμπληρώνεται από άλλα τουρκικής κατασκευής συστήματα μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Οι S-400 της Ινδίας θα αποτελέσουν την ανώτερη βαθμίδα της αναδυόμενης πολυεπίπεδης αεράμυνας της, με τις άλλες βαθμίδες να καλύπτονται από το ισραηλινο-ινδικό Barak 8 και το εγχώριο μεσαίου βεληνεκούς Akash της Ινδίας.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, το Steel Dome θα αποτελείται κυρίως, αν όχι εξ ολοκλήρου, από εγχώρια συστήματα. Δεν είναι σαφές εάν οι S-400 θα έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην πρωτοβουλία Steel Dome, γεγονός που δείχνει ότι η Άγκυρα μπορεί να θέλει να τους κρατήσει σε αποθήκες ή ως μη ενσωματωμένο αυτόνομο σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, η επιτυχής τοποθέτηση του Steel Dome θα αναδείξει και πάλι την έλλειψη χρήσης που έχει η Τουρκία για τους S-400.

Η πώληση σε μια τρίτη χώρα, χωρίς να εξοργίσει τη Ρωσία, θα μπορούσε να αποδειχθεί όλο και πιο δελεαστική για την Τουρκία. Και ενώ μπορεί να μην αναζητά πλέον τα F-35 για την πολεμική της αεροπορία, τώρα που έχει βάλει στόχο την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού TF Kaan, η Άγκυρα αναμφίβολα θα επωφεληθεί από την επιστροφή στην κατασκευή εξαρτημάτων για το εν λόγω αεροσκάφος.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των παραγόντων, η αντισυμβατική (out-of-the-box) πρόταση του Calgar θα μπορούσε τελικά να γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

ΠΗΓΗ: FOX News, Paul Iddon – Why Pakistan Or India Might Want Turkey’s Unused Russian S-400 Missiles

Είχε η Τουρκία κατάσκοπο μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο; Έκλεψε 3.400 σελίδες με έγγραφα από την Πολεμική Αεροπορία, ετοιμαζόταν να φύγει για το Μεξικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: