Τρόμος στην Ιαπωνία με την επέλαση του πρωτοφανή τυφώνα Σανσάν: Δεκάδες χιλιάδες εκκενώσεις, διακοπές ηλεκτρικού μετά τις πλημμύρες και άνεμοι με ταχύτητα 252 χλμ την ώρα [videos]

High waves hit Haeundae Beach, amid the influence of Typhoon Shanshan, in South Korea’s southeastern port city of Busan, South Korea, 29 August 2024. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT




Ο ισχυρότερος τυφώνας της Ιαπωνίας της χρονιάς αυτής έφτασε στη στεριά στα νοτιοδυτικά της χώρας, φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας έως και 252 km/h (157 mph), αρκετά ισχυροί για να καταστρέψουν σπίτια.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι ο τυφώνας Shanshan, που στην Ιαπωνία αναφέρεται ως ο τυφώνας Νο 10, έπεσε στο νησί Kyushu γύρω στις 8 το πρωί. Η εταιρεία ηλεκτρισμού είπε ότι 254.610 σπίτια ήταν ήδη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε 1.100 χιλιοστά βροχόπτωσης στο νότιο Kyushu τις 48 ώρες έως το πρωί της Παρασκευής, περίπου το ήμισυ του ετήσιου μέσου όρου για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Kagoshima και Miyazaki.

 

Οι αρχές εξέδωσαν μια σπάνια ειδική προειδοποίηση για τυφώνα στις περισσότερες περιοχές της Καγκοσίμα, ενός νομού στο νότιο Κιουσού. Οι κάτοικοι των περιοχών που κινδυνεύουν έχουν παροτρυνθεί να παραμείνουν σε υψηλή επιφυλακή, με τους μεταφορείς και τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν τρένα και πτήσεις.

Η πιθανότητα μεγάλης ζημιάς είναι υψηλή δεδομένης της υποτονικής ταχύτητας του Shanshan. Η καταιγίδα κινείται προς τα βόρεια με μόλις 15 χλμ/ώρα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Έχουν ήδη αναφερθεί θάνατοι από κατολισθήσεις –μεγάλος κίνδυνος στις ορεινές περιοχές– ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει συμβουλές να απομακρυνθούν.

«Ο τυφώνας Shanshan αναμένεται να πλησιάσει το νότιο Kyushu με εξαιρετικά ισχυρή δύναμη μέχρι την Πέμπτη», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Yoshimasa Hayashi. «Αναμένεται ότι μπορεί να συμβούν βίαιοι άνεμοι, υψηλά κύματα και καταιγίδες σε επίπεδα που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ξαναζήσει».

Η προσέγγιση της καταιγίδας ώθησε την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota να αναστείλει την παραγωγή και στα 14 εργοστάσιά της. Άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ακολούθησαν το παράδειγμά τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Τρία μέλη μιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους μετά από κατολίσθηση που έθαψε ένα σπίτι στην κεντρική πόλη Gamagori, ανέφερε το Kyodo νωρίς την Πέμπτη, επικαλούμενο αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης.

Τα θύματα περιλάμβαναν ένα ζευγάρι 70 ετών και έναν γιο 30 ετών, ενώ δύο ενήλικες κόρες στα 40 τους τραυματίστηκαν, πρόσθεσε η Kyodo.

Η υπηρεσία εξέδωσε επίσης την υψηλότερη «ειδική προειδοποίησή» της για βίαιες καταιγίδες, κύματα και παλίρροιες σε περιοχές της περιοχής της Καγκοσίμα, με τις αρχές εκεί να συμβουλεύουν 56.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Βίντεο στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK TV δείχνει πλακάκια στέγης να ανατινάζονται από σπίτια, σπασμένα παράθυρα και κομμένα δέντρα.

 

«Η οροφή του αυτοκινήτου μας ανατινάχθηκε στο σύνολό της. Δεν ήμουν στο σπίτι όταν συνέβη, αλλά τα παιδιά μου λένε ότι ένιωσαν το τρέμουλο τόσο δυνατό που νόμιζαν ότι έγινε σεισμός», είπε στο NHK ένας κάτοικος στο Miyazaki. «Έμεινα έκπληκτος. Ήταν εντελώς πέρα ​​από τη φαντασία μας».

Οι προειδοποιήσεις υποδεικνύουν ότι «η πιθανότητα μια μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από [τον τυφώνα] να είναι εξαιρετικά υψηλή», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Σατόσι Σουγκιμότο, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η Japan Airlines ακύρωσε 172 πτήσεις εσωτερικού και έξι διεθνείς πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ η ANA ακύρωσε 219 πτήσεις εσωτερικού και τέσσερις διεθνείς την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ακυρώσεις επηρέασαν περίπου 25.000 άτομα.

Η Kyushu Railway ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ορισμένα δρομολόγια τρένων μεταξύ Κουμαμότο και Καγκοσίμα Τσούο από το βράδυ της Τετάρτης και προειδοποίησε για περαιτέρω πιθανή διακοπή. Τα τρένα μεταξύ Τόκιο και Φουκουόκα, της πολυπληθέστερης πόλης του Κιουσού, ενδέχεται επίσης να ακυρωθούν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν άλλοι φορείς.

Το Shanshan έρχεται μετά τον τυφώνα Ampil, ο οποίος διέκοψε εκατοντάδες πτήσεις και τρένα αυτόν τον μήνα. Παρά την έντονη βροχόπτωση, προκάλεσε μόνο ελαφρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Το Ampil ήρθε μέρες μετά την τροπική καταιγίδα Μαρία που έφερε βροχές ρεκόρ στις βόρειες περιοχές.

Η Ιαπωνία έχει εκδώσει ειδικές προειδοποιήσεις για τυφώνα μόνο τρεις φορές στο παρελθόν. Η πρώτη ήρθε τον Ιούλιο του 2014, όταν ένας ισχυρός τυφώνας έφερε κύματα ρεκόρ στο νότιο νομό της Οκινάουα πριν μετακινηθεί βόρεια, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους σε κατολισθήσεις στον νομό Ναγκάνο.

Τον Οκτώβριο του 2016, οι αρχές εξέδωσαν παρόμοια προειδοποίηση για το κύριο νησί της Οκινάουα. Ο τυφώνας κινήθηκε βόρεια πάνω από τη θάλασσα δυτικά του νοτιότερου κύριου νησιού Kyushu.

Η πιο πρόσφατη ειδική προειδοποίηση για τυφώνα ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2022 – η πρώτη φορά που εκδόθηκε η προειδοποίηση εκτός του νομού Οκινάουα, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Όπως ο τυφώνας που έπεσε στη νοτιοδυτική Ιαπωνία το πρωί της Πέμπτης, η καταιγίδα κινήθηκε αργά, δίνοντάς της χρόνο να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή.

Οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πιο κοντά στις ακτές, εντείνονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο στην ξηρά λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Η κλιματική κατάρρευση που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει αυξήσει την εμφάνιση των πιο έντονων και καταστροφικών τροπικών κυκλώνων (αν και ο συνολικός αριθμός ανά έτος δεν έχει αλλάξει παγκοσμίως). Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωκεανοί που θερμαίνονται παρέχουν περισσότερη ενέργεια, παράγοντας ισχυρότερες καταιγίδες.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις από τροπικούς κυκλώνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς. Για παράδειγμα, η ποσότητα της βροχόπτωσης που παρήχθη από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας το 2017 θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς το θερμό ρεκόρ των νερών των ωκεανών στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι παράκτιες καταιγίδες είναι επίσης υψηλότερες και πιο επιζήμιες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής καταστροφής. Για παράδειγμα, το καταστροφικό κύμα καταιγίδας από τον τυφώνα Χαϊγιάν, που έπληξε τις Φιλιππίνες το 2013, ήταν περίπου 20% υψηλότερο λόγω της κλιματικής καταστροφής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Mε πληροφορίες από theguardian.com 

Τέταρτος παγκοσμίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ο Καναδάς εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών που έκαψαν 150 εκατομμύρια στρέμματα δασών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: