To τίμημα των «πράσινων» αυτοκινήτων της Tesla: 500.000 δέντρα κόπηκαν για να γίνει το Gigafactory του Ελον Μασκ στη Γερμανία, αποδεικνύουν δορυφορικές φωτογραφίες

The site of Tesla plant in Germany in 2019 (left) and 2023. Photograph: Google Earth via Guardian




Η ανάπτυξη του εργοστασίου Gigafactory της Tesla κοντά στο Βερολίνο είχε ως αποτέλεσμα την κοπή περίπου 500.000 δέντρων, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση.

Όπως αποκαλύπτει η Guardian, η κατασκευή του γερμανικού εργοστασίου υπήρξε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και προσέλκυσε πολλές διαμαρτυρίες, καθώς και έντονη συζήτηση σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που συνεπάγεται η ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας.

Ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla, είχε επικρίνει την τοπική αστυνομία επειδή άφησε ελεύθερους «αριστερούς διαδηλωτές».

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι 813 στρέμματα δάσους κόπηκαν στην περιοχή μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2023, σύμφωνα με την εταιρεία περιβαλλοντικών πληροφοριών Kayrros.

Η έκταση ισοδυναμεί με περίπου 500.000 δέντρα.

Από τον Μάιο, ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτύρονται κατά της σχεδιαζόμενης επέκτασης του gigafactory, όπως αποκαλείται,  επιχειρώντας να εισβάλουν στην περιοχή. Τον Μάρτιο, μια ομάδα έβαλε φωτιά σε έναν πυλώνα ηλεκτροδότησης και σταμάτησε την παραγωγή του εργοστασίου για λίγες ημέρες.

Η Tesla δεν έχει σχολιάσει ακόμη το γεγονός.

Ο Antoine Halff, ο επικεφαλής αναλυτής της Kayrros, δήλωσε ότι τα δέντρα που χάθηκαν ισοδυναμούν με περίπου 13.000 τόνους CO2, ποσότητα που εκπέμπεται ετησίως από 2.800 μέσα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στις ΗΠΑ. «Αυτό λοιπόν είναι ένα κλάσμα του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγει και πωλεί η Tesla κάθε τρίμηνο», είπε.

Τον Ιούλιο, το σχέδιο επέκτασης του εργοστασίου της Tesla για τον διπλασιασμό της παραγωγής σε 1 εκατ. αυτοκίνητα ετησίως εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

Δεκάδες περιβαλλοντικά περιστατικά έχουν αναφερθεί στο εργοτάξιο – όπου παράγονται επίσης εκατομμύρια κυψέλες μπαταριών – συμπεριλαμβανομένων διαρροών ή διαρροών καυσίμου ντίζελ, χρωμάτων και αλουμινίου.

Η Tesla δεν απάντησε τότε, αλλά αργότερα δήλωσε ότι υπήρξαν αρκετά περιστατικά στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και από την έναρξη των εργασιών. Είπε ότι κανένα από αυτά δεν προκάλεσε περιβαλλοντική ζημία προσθέτοντας ότι εφαρμόστηκαν διορθωτικά μέτρα.

Ο Kayrros μετρά την αποψίλωση των δασών χρησιμοποιώντας εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2, οι οποίες έχουν ανάλυση 10 μέτρων και είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Με πληροφορίες από Guardian

H γήρανση στην ανατομία του εγκεφάλου: Πέντε κρίσιμες αλλαγές σε σύνδεση με τον τρόπο ζωής και τη γενετική- Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανέλυσε 50 χιλιάδες εικόνες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: