Το θέμα των «τηλεφωνικών παρακολουθήσεων» στον γαλλικό Τύπο: Η ελληνική Δικαιοσύνη αρνείται ανάμειξη της υπηρεσίας πληροφοριών, εκφράζουν λύπη οι δημοσιογράφοι

Το δικαστικό μέγαρο φέρει στην πρόσοψή του την επιγραφή “ΘΕΜΙΔΟΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ”, δηλαδή Μέγαρο της Θέμιδος. Φωτογραφία Άρειος Πάγος




Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Parisien σε ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) σημειώνει ότι το 2022, μια υπόθεση παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολλών δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων και ηγετών των ενόπλων δυνάμεων είχε συνταράξει την ελληνική κυβέρνηση, ωθώντας αρκετούς αξιωματούχους σε παραίτηση.

Τίτλος του κειμένου: «Ελλάδα: δημοσιογράφοι και πολιτικοί υπό τηλεφωνική παρακολούθηση, η δικαιοσύνη αρνείται ανάμειξη της υπηρεσίας πληροφοριών»

Όπως αναφέρεται, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο, ήρθε η ετυμηγορία. Μια προκαταρκτική έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για μια πολύκροτη υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων έδειξε ότι δεν υπήρξε «εμπλοκή των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Άρειος Πάγος.

«Οι πολυάριθμες αποδείξεις (που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας) μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε αδιαμφισβήτητα ότι δεν υπήρξε ανάμειξη δημόσιας υπηρεσίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», στην υπόθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator το 2022, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Η δικαστικός υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι «σε αυτό το στάδιο υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έναρξη ποινικής διαδικασίας κατά εκπροσώπων και ιδιοκτητών ιδιωτικών εταιρειών που παραβίασαν το απόρρητο των επικοινωνιών».

Η υπόθεση αυτών των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είχε συνταράξει τη Συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022 και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ και ενός στενού συμβούλου και ανιψιού του Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης είχε διαβεβαιώσει ενώπιον της Βουλής ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε ευρωβουλευτής που αργότερα έγινε αρχηγός του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε πέρυσι η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 87 άτομα είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του Predator, μεταξύ των οποίων Συντηρητικοί υπουργοί, αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφοι.

«Τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ», υπενθύμισε την Τρίτη ενώπιον της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει καταγγελία στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την παρακολούθηση στην οποία υποβλήθηκε.

Εξέφρασε τη λύπη του για τα συμπεράσματα της έρευνας για «αυτό το σκάνδαλο που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» και το οποίο επίσης συνιστά «σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς επειδή το Predator είχε εξαχθεί σε αφρικανικές χώρες, μια πράξη επονείδιστη για την Ελλάδα».

Από έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Mediapart, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και την ελληνική ερευνητική ιστοσελίδα Reporters United προκύπτει ότι τουλάχιστον έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΕΥΠ και ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, είχαν επίσης βρεθεί στο στόχαστρο του Predator.

Με ανάρτηση στο Χ, η ΜΚΟ Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), η οποία είχε επανειλημμένα επικρίνει την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας για την παρακολούθηση δημοσιογράφων στην Ελλάδα, «εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αθωώσει την υπηρεσία πληροφοριών».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εξήγησε ότι «η εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη» έχει «κλονιστεί» λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε το «σκάνδαλο ΕΥΠ-Predator»- καταλήγει το δημοσίευμα

ΠΗΓΗ: Le Parisien – Grèce: des journalistes et hommes politiques placés sur écoute, la justice nie l’implication des renseignements

Ενώπιον ενός εφιαλτικού σεναρίου στην πολύπαθη Μέση Ανατολή: Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε ένας περιφερειακός πόλεμος είναι πλέον πιθανός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: