Το «όμορφο όνειρο» της Γαλλίας ξεθωριάζει, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν τη θέση τους στο πολιτικό αδιέξοδο: Η κρίση που δημιούργησε ο Εμανουέλ Μακρόν

epa11546516 French President Emmanuel Macron meets with representatives of stakeholders who contributed to the organising and hosting of the 2024 Paris Olympic Games, at the Elysee Palace in Paris, France, 12 August 2024. EPA, BENOIT TESSIER POOL MAXPPP OUT`




Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έφεραν μια εκθαμβωτική καλοκαιρινή επιτυχία, που γοήτευσε την κοινή γνώμη και επιβεβαίωσε τη γαλλική εθνική υπερηφάνεια, αλλά η επόμενη μέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη, προειδοποιεί σε ανάλυσή του το Euractiv.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, με την τελετή λήξης της Κυριακής να έχει ολοκληρωθεί, ο Πρόεδρος Εμανουήλ Μακρόν (Emmanuel Macron) πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει μια πολιτική κρίση που δημιούργησε ο ίδιος, την οποία στη συνέχεια είχε ‘κρύψει κάτω από το χαλί’ μέχρι να τελειώσουν οι Αγώνες.

Οι συζητήσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τις περικοπές στον προϋπολογισμό πλησιάζουν, με την οργή των ψηφοφόρων να είναι σίγουρο ότι ‘σιγοβράζει’.

Η επιλογή ενός πρωθυπουργού που μπορεί να κατευνάσει το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν έχει αποδειχθεί δύσκολο στοίχημα.

Μετά από μέρες πολιτικών διαπραγματεύσεων που δεν οδήγησαν πουθενά μετά την ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου, ο Macron κήρυξε πολιτική εκεχειρία για τη διάρκεια των Αγώνων, δίνοντας προθεσμία μέχρι τα μέσα Αυγούστου περίπου για να ορίσει έναν πρωθυπουργό και να αφήσει τα πολιτικά κόμματα να διαπραγματευτούν.

Το μυστηριώδες σαμποτάζ σε σιδηροδρομικούς και τηλεπικοινωνιακούς στόχους στην αρχή των Αγώνων φαινόταν σαν ένα δυσοίωνο προμήνυμα, αλλά μετά από αυτό, το γεγονός συνεχίστηκε χωρίς περαιτέρω φόβους ασφαλείας. Οι πιο σκληροί του αντίπαλοι, η ακροδεξιά ηγέτις Marine Le Pen και ο αριστερός Jean-Luc Mélenchon αναγκαστικά έριξαν τους τόνους κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ωστόσο ο πολιτικός πυρετός πλέον ανεβαίνει καθώς εντείνονται οι διεργασίες για μια διέξοδο από την κρίση. Τώρα, ο Μακρόν θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Αλλά δεν έδειχνε να βιάζεται τη Δευτέρα.

Σε συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα L’Equipe, δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε ή σε ποιoν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αρκούμενος στην επισήμανση ότι «όλοι όσοι δεν πίστευαν στους Αγώνες έκαναν λάθος».

Μέχρι στιγμής, ο Macron έχει αγνοήσει τον υποψήφιο που συμφωνήθηκε από την αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κατέκτησε τα πρωτεία στις εκλογές, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη επαφές με άλλα κόμματα για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση του προφίλ της, η επιλεγμένη υποψήφια Lucie Castets παραμένει μια πολιτική άγνωστη. Οι ελπίδες της Castets να καταλάβει η Αριστερά το Matignon, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, φαίνονται ισχνές.

Ο Macron πιστεύει ότι η ψηφοφορία έδωσε μια Εθνοσυνέλευση της οποίας «το κέντρο βάρους είναι στο κέντρο ή την κεντροδεξιά», είπε μια πηγή κοντά του.

«Χρειαζόμαστε μια προσωπικότητα ικανή να μιλήσει με το κέντρο, τη δεξιά και την αριστερά. Από τους δεξιούς και τους αριστερούς με κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίοι νοιάζονται για τον νόμο και την τάξη», είπε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί προκειμένου να εξωτερικεύσει τη σκέψη του προέδρου.

Ο Xavier Bertrand, ένας πρώην συντηρητικός υπουργός υπό τον πρώην πρόεδρο Jacques Chirac, ο οποίος έχει πει σκληρά λόγια κατά του Macron, αλλά έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνησή του στην περιφέρειά του, θα μπορούσε να είναι συμβατός, είπε η πηγή.

Ο Bernard Cazeneuve, πρώην πρωθυπουργός υπό τον Σοσιαλιστή Πρόεδρο François Hollande, ο οποίος κατείχε τη θέση την εποχή των ισλαμιστικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, θα μπορούσε επίσης να είναι ανάμεσα στους υποψηφίους, είπε η πηγή. Και τα δύο γραφεία ανδρών δεν απάντησαν πάντως στο αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, όποιος και να κατονομάσει ο Macron, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη δουλειά με την κοινοβουλευτική έγκριση του προϋπολογισμού του 2025, σε μια εποχή που η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

«Εάν ο Macron προσπαθήσει να καταρτίσει ένα είδος δεξιάς κυβέρνησης, δεν θα έχει προϋπολογισμό», ξεκαθάρισε ο αριστερός επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών στο κοινοβούλιο Eric Coquerel.

Το περιβάλλον του Macron επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους Αγώνες, που διοργανώθηκαν από έναν κεντρώο πρόεδρο, έναν σοσιαλιστή δήμαρχο και έναν συντηρητικό περιφερειακό ηγέτη, ως παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η Γαλλία όταν καθίσταται εφικτή η συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές πλευρές.

Οι αντίπαλοί του πάντως θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να λάβει τα εύσημα”, δήλωσε στο Reuters η γερουσιαστής Laure Darcos.

Ακόμα κι αν οι προοπτικές του Macron στο εσωτερικό της χώρας παραμένουν ζοφερές, οι Αγώνες έχουν πάντως ενισχύσει τη διεθνή του θέση.

Ο Michael Payne, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της ΔΟΕ, εξηγεί ότι στο εξωτερικό ο Γάλλος πρόεδρος θεωρείται ως «ο ηγέτης που τα κατάφερε». Ωστόσο εκτιμά ότι ο Macron υπέπεσε σε ένα στρατηγικό σφάλμα προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μετά.

ΠΗΓΗ: Euractiv – France’s ‘beautiful dream’ fades as Games give way to political deadlock

Δεν πείθει τους Τούρκους ισλαμιστές: Η παλαιστινιακή υπόθεση αναδεικνύεται σε σημαντική πρόκληση στο εσωτερικό της Τουρκίας, για τον νεοσουλτάνο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: