Το Κίεβο μεταφέρει τον πόλεμο στην Μόσχα; Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις με drones στη ρωσική πρωτεύουσα και άλλες περιφέρειες

epa11557111 Russian President Vladimir Putin (C) talks to Russian servicemen during his visit to the Russian Special Forces University in Gudermes, Chechen Republic, Russia, 20 August 2024. EPA, ALEXEI DANICHEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν ευρεία επίθεση με drones σε τομείς της Ρωσίας σήμερα, με συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας να καταστρέφουν τρία από αυτά περίπου 38 χιλιόμετρα νότια από το Κρεμλίνο και άλλα 15 στην παραμεθόρια περιφέρεια Μπριάνσκ, σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχος.

Τα τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης που κινούνταν προς τη Μόσχα καταρρίφθηκαν στους αιθέρες πάνω από την Παντόλσκ, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Ρωσίας, ανέφερε ο δήμαρχος Σεργκέι Σαμπιάνιν μέσω Telegram.

«Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, δεν υπάρχουν ζημιές ούτε θύματα στην τοποθεσία όπου κατέπεσαν τα συντρίμμια», διευκρίνισε ο κ. Σαμπιάνιν.

Δεν αναφέρθηκαν επίσης απώλειες ούτε ζημιές στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νοτιοδυτικά), ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Μπογκαμάς, επίσης μέσω Telegram.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ακόμη πως δυο ουκρανικά drones καταστράφηκαν στην περιφέρεια Τούλα, βόρεια της Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο περιφερειάρχης της Ραστόφ (νοτιοδυτικά), ανέφερε πως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν πύραυλο που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Δεν είναι σαφές πόσα drones και πόσοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν συνολικά. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι ρώσοι αξιωματούχοι. Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο σχόλιο από πλευράς Κιέβου.

Τους τελευταίους μήνες ο ουκρανικός στρατός κλιμάκωσε τις επιδρομές στη Ρωσία, με σκοπό όπως λέει την καταστροφή υποδομών-κλειδιών για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και σε αντίποινα για τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στην ουκρανική επικράτεια.

  • Το Κίεβο κάνει λόγο για σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως δέχθηκαν πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις χθες Τρίτη στα μέτωπα των κοινοτήτων Τόρετσκ και Πόκροβσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται πως στρατεύματα της Ρωσίας επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις γύρω από την Τόρετσκ, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας Νιου Γιορκ· δεν διευκρινίζεται ποια ήταν η έκβαση των μαχών.

Νωρίτερα, η Μόσχα διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κυρίευσαν την κοινότητα Νιου Γιορκ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας επικεντρώνονται στο μέτωπο της Πόκροβσκ, σύμφωνα με το Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 49 επιθέσεις εκεί, ανέφερε, προσθέτοντας πως 13 μάχες παραμένουν σε εξέλιξη.

  • Ο Πούτιν στην Τσετσενία, για πρώτη φορά από το 2011

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε το βράδυ στην Τσετσενία, τη ρωσική Δημοκρατία του Καυκάσου που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από τον στενό σύμμαχό του, τον Ραμζάν Καντίροφ.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Τσετσενία από το 2011.

Την άφιξη του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ο Καντίροφ με ανάρτησή του στο Telegram. «Προβλέπεται ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης», ανέφερε.

Η δημόσια ρωσική τηλεόραση έδειξε πλάνα από την άφιξη του Πούτιν με ελικόπτερο. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Καντίροφ και οι στενοί συνεργάτες του.

«Ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος. Θα χαρούν που ο πρόεδρος ήρθε στη Δημοκρατία. Για εμάς είναι ένα κίνητρο, είναι ανανέωση. Είναι μεγάλη ευτυχία», είπε ο Τσετσένος ηγέτης στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, ο Πούτιν ξεκίνησε την επίσκεψη επισκεπτόμενος τον τάφο του Αχμάτ Καντίροφ, του πατέρα του και προκάτοχού του στην ηγεσία της Τσετσενίας, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση ισλαμιστών ανταρτών το 2004.

Νωρίτερα χθες ο Πούτιν πήγε στο Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την πολύνεκρη επίθεση Τσετσένων ισλαμιστών σε ένα δημοτικό σχολείο.

Η Τσετσενία κυβερνάται από το 2007 από τον Ραμζάν Καντίροφ, οι δυνάμεις του οποίου κατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επίσκεψη του Πούτιν σημειώνεται ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταλάβουν δεκάδες κοινότητες μετά την αιφνιδιαστική επίθεσή τους, στις 6 Αυγούστου.

Τσετσενικές δυνάμεις έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ για να αποκρούσουν αυτήν την επίθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα, Russian Federation
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κίεβο, Ukraine

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Προετοιμάστηκε η επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ με τη συμβολή υπηρεσιών πληροφοριών κρατών μελών του NATO; Αυτό πιστεύει η Μόσχα…

Σφοδρές και πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο, καταγγέλλει το Κίεβο: Αιματηρές συγκρούσεις, 13 μάχες σε εξέλιξη, ενώ ο Πούτιν έτρεξε στον Καντίροφ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: