Για συμφωνία “προσωρινής ανακωχής” των Χούθι κάνει λόγο το Ιράν – Μόνο τη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου Sounion διευκρινίζουν ότι θα επιτρέψουν οι Χούθι

Photo: EUNAFOR ASPIDES




Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε, απόψε, ότι οι Χούθι της Υεμένης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε προσωρινή ανακωχή, ώστε να φτάσουν τα ρυμουλκά και τα διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο Sounion που έχει υποστεί ζημιές και πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι Χούθι συμφώνησαν στην ανακωχή μετά από αίτημα πολλών χωρών.

Ωστόσο, οι Χούθι δεν συμφώνησαν σε «προσωρινή ανακωχή», παρά μόνο να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου Sounion, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός τους Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης την προηγούμενη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, φλεγόταν επί πολλές ημέρες ενώ υπήρξε και διαρροή πετρελαίου.

Χθες, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου γνωστοποίησε ότι δύο ρυμουλκά επιχείρησαν να προσεγγίσουν το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου, αλλά οι Χούθι απείλησαν να τους επιτεθούν.

Το Sounion ήταν το τρίτο πλοίο της Delta Tankers, με έδρα την Αθήνα, που δέχθηκε επίθεση αυτόν τον μήνα στην Ερυθρά Θάλασσα.

To 25μελές πλήρωμα εγκατέλειψε το δεξαμενόπλοιο Sounion με τη συνδρομή της ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου απειλούν με αφανισμό το θαλάσσιο οικοσύστημα στον κόλπο του Άντεν: Αρχισε η διαρροή από το φλεγόμενο «Sounion» [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: