FILE PHOTO British Prime Minister Keir Starmer (C) meets with senior policing leaders at Downing Street in London, britain, EPA/BETTY LAURA ZAPATA / POOL
Αν και η χθεσινή νύκτα ήταν σχετικά ήσυχη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, οι βρετανικές αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή έπειτα από δεκάδες προσκλήσεις σε συγκεντρώσεις μπροστά σε κέντρα υποδοχής ή δικηγορικά γραφεία που προσφέρουν νομική βοήθεια στους μετανάστες ή τους αιτούντες άσυλο.
Ο δικηγορικός σύλλογος Αγγλίας και Ουαλίας (Law Society of England and Wales) κατήγγειλε «ευθεία επίθεση» κατά του δικηγορικού επαγγέλματος, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ κατήγγειλε τις απαράδεκτες απειλές κατά των δικηγόρων και προειδοποίησε όσους συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες ότι «θα πάνε να βρουν τους εκατοντάδες που συνελήφθησαν από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα»
Περίπου 400 συλλήψεις έχουν γίνει από την έναρξη των ταραχών και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά εκατό ατόμων, ενώ αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο διώξεων για τρομοκρατική δράση.
Νεαρός 18 ετών καταδικάσθηκε χθες στο Μάντσεστερ σε φυλάκιση δύο μηνών διότι έσπασε το τζάμι περιπολικού στην πόλη Μπόλτον την Κυριακή. Σύμφωνα με το πρακτορείο PA είναι ο πρώτος που φυλακίσθηκε από το ξέσπασμα του κύματος βίας.
Μετά την ολοκλήρωση και νέας συνεδρίασης της επιτροπής Cobra για την διαχείριση της κρίσης χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας της Αγγλίας και της Ουαλίας, δήλωσε ότι αναμένει την επιβολή «βαρειών» ποινών κατά των ταραξιών και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια του πληθυσμού.
Ηδη από χθες, η αστυνομία του Λονδίνου προειδοποίησε ότι διαθέτει «όλες τις εξουσίες, τις τακτικές και τα εργαλεία για να εμποδίσει νέες σκηνές ταραχών».
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας «στρατός» εφέδρων που αριθμεί 6.000 ειδικευμένους στην διατήρηση της τάξης αστυνομικών θα συγκροτηθεί αυτήν την εβδομάδα και ότι 567 θέσεις στις φυλακές είναι διαθέσιμες για τους καταδικασμένους ταραξίες.
Εδώ και μία εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με σκηνές σφοδρής ρατσιστικής βίας που προκλήθηκαν αρχικά από την κυκλοφορία φημών που διαψεύσθηκαν για το προφίλ του δράστη της δολοφονίας τριών κοριτσιών στο μάθημα χορού στο Σάουθπορτ.
Ο ύποπτος παρουσιάσθηκε ως αιτών άσυλο και μουσουλμάνος και στην πραγματικότητα έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ και η οικογένειά του κατάγεται από την Ρουάντα.
Εκτοτε, τζαμιά και ξενοδοχεία έγιναν στόχος επιθέσεων κατά την διάρκεια ταραχών με δεκάδες αστυνομικούς τραυματίες.
Οι βρετανικές αρχές βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με κατηγορίες προερχόμενες από την άκρα δεξιά κατά μίας αστυνομίας την οποία επικρίνουν ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά δείχνοντας μεγαλύτερη επιείκια προς τις μειονότητες.
Ο Κιρ Στάρμερ απάντησε στις καταγγελίες αυτές κάνοντας λόγο για «μη πρόβλημα» και επέμεινε ότι η βρετανική αστυνομία ενεργεί «χωρίς φόβο και μεροληψία».
Χθες το βράδυ ο βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στις δηλώσεις του Ιλον Μασκ που μεταξύ άλλων είπε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» εξαιτίας της μετανάστευσης.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά σήμερα το ραδιοφωνικό δίκτυο LBC, ο πρώην επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας Τόμας Γουίνσορ δήλωσε ότι ο Ιλον Μασκ «καλά θα κάνει να κοιτάζει τις μπαταρίες, τα αυτοκίνητα και τους πυραύλους και να αφήσει στις βρετανικές αρχές την διαχείριση της προστασίας και της ασφάλειας των πληθυσμών μας».
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρετανία Λονδίνο
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE