«Το φάντασμα στην κορυφή της Χαμάς»: Ο σκληροπυρηνικός που ευθύνεται για το τρομοκρατικό μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, πέρυσι, στο Ισραήλ

epa09935571 Hamas supporters protest front the office of Gaza’s Hamas leader Yahya Al-Sinwar, in Gaza, 09 May 2022. The protest is aimed against a former Israeli general’s claim that Al-Sinwar had to be eliminated. EPA, MOHAMMED SABER




Ανταπόκριση του Thore Schröder από το Τελ Αβίβ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel  αναφέρεται στον μη αναμενόμενο διορισμό του Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar) ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση δημοσίων σχέσεων.

Παρά την έλλειψη επίσημης εκλογής, το συμβούλιο ηγεσίας της Χαμάς προώθησε τον Sinwar στη θέση αυτή, μια απόφαση που φέρεται να επηρεάστηκε σημαντικά από το Ιράν.

Ο Sinwar, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, κρύβεται έκτοτε, πιθανότατα στα τούνελ της Γάζας, περιτριγυρισμένος από στενούς έμπιστους και προστατευόμενος από ισραηλινούς ομήρους.

Ο διορισμός του θεωρείται συμβολική πράξη αντίστασης, η οποία μπορεί να ωφελήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), δικαιολογώντας τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Γάζα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο προκάτοχός του, Ισμαήλ Χανίγιε (Ismail Haniyyeh), φέρεται να σκοτώθηκε από επιχείρηση της Μοσάντ στην Τεχεράνη.

Η ηγεσία του Sinwar, που χαρακτηρίζεται από σκληρή και ανυποχώρητη στάση στις διαπραγματεύσεις, τον καθιστά αξιοσέβαστο μεταξύ ορισμένων Παλαιστινίων, αλλά περιπλέκει τις πιθανές ειρηνευτικές διαδικασίες.

Επισημαίνεται ότι διαθέτει εις βάθος γνώση της ισραηλινής κοινωνίας, αποκτηθείσα κατά τη διάρκεια των 22 ετών που παρέμεινε στις ισραηλινές φυλακές, ενώ έχει επίσης ευχέρεια στην εβραϊκή γλώσσα.

Ο διορισμός του σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας σκληροπυρηνικής προσέγγισης, διαταράσσοντας ενδεχομένως τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και περιπλέκοντας την ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

Η άνοδος του Sinwar θεωρείται πρόκληση για τις πρόσφατα καθορισμένες κόκκινες γραμμές του Netanyahu και μήνυμα ότι η Χαμάς είναι απίθανο να αμβλύνει τη στάση της.

ΠΗΓΗ: Der Spiegel, Thore Schröder:  Terrorpate Sinwar steigt auf -Das Phantom an der Hamas-Spitze

  • «Ενας σκληροπυρηνικός στην κορυφή»

Σχόλιο της Franca Wittenbrink στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνει στον ίδιο τόνο ότι η κίνηση διορισμού του Yahya Sinwar στη θέση του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς θεωρείται ότι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν και ακολούθησε τη δολοφονία του προκατόχου του, Ismail Haniyeh, από τη Μοσάντ της Τεχεράνης.

Ο Sinwar, ο οποίος κρύβεται από τότε που ενορχήστρωσε τη μεγάλη επίθεση της 7ηςΟκτωβρίου, είναι ένας σκληροπυρηνικός, γνωστός για τη βιαιότητά του και τη βαθιά κατανόηση της ισραηλινής κοινωνίας, γνώση που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των 22 ετών που ήταν στις ισραηλινές φυλακές.

Η προαγωγή του θεωρείται συμβολική πράξη αντίστασης και περιπλέκει τις προοπτικές για ειρήνη και διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Ο διορισμός παγιώνει τη ριζοσπαστική κατεύθυνση της Χαμάς και θέτει προκλήσεις για οποιαδήποτε συμφιλίωση με τη Φατάχ ή το σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Franca Wittenbrink – Neuer Hamas-Chef Sinwar:- Ein Hardliner an der Spitze

H Μέση Ανατολή μπροστά στην τέλεια καταιγίδα: Ακόμη δεν πήρε το χρίσμα, το Ισραήλ απειλεί τον νέο ηγέτη της Χαμάς με «εξάλειψη» *Υποπτες ΝΟΤΑΜ από Τεχεράνη και Κάιρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: