Το διπλό βρώμικο παιγνίδι του νεοσουλτάνου: Ο Ερντογαν το παίζει …πρωταθλητής του χριστιανικού κόσμου στο Παρίσι(!), αλλά είναι ο διώκτης του στην Τουρκία

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the AK Party Human Rights Training Program in Ankara. Photo via Turkish Prsidency




Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Valeurs Actuelles, σε άρθρο γνώμης, ο υπεύθυνος για την υπεράσπιση των διωκόμενων χριστιανών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαίου και Δικαιοσύνης (ECLJ), καταγγέλλει το διπλό παιχνίδι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan).

Από τη μία ετοιμάζεται να καλέσει στον Πάπα Φραγκίσκο για να του εκφράσει την αγανάκτησή του σε συνέχεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Σε αντάλλαγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα έπρεπε να ζητήσει από τον Erdogan να σταματήσει να διώκει τους Τούρκους χριστιανούς.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, μετά την τελετή ο Erdogan καταδίκασε, στις 30 Ιουλίου, «την ανηθικότητα που διαπράχθηκε εναντίον του χριστιανικού κόσμου και εναντίον όλων των χριστιανών».

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ήθελε να καλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο για αυτό το θέμα, εξηγώντας ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο διαστροφής που διαφθείρει την ανθρώπινη φύση».

  • Είναι μια αγανάκτηση με μικρό κόστος για τον Erdogan, μπροστά σε μια παρωδία του Μυστικού Δείπνου όπου οι απόστολοι αντικαθίστανται από drag queens και ο Ιησούς Χριστός από μια DJ ακτιβίστρια της LGBT κοινότητας που διεκδικεί περήφανα για τον εαυτό της ότι είναι «χοντρή λεσβία».

Καθότι ο Ιησούς Χριστός θεωρείται προφήτης στο Ισλάμ και ως εκ τούτου προσωπικότητα προς σεβασμό, ακόμη και το Πανεπιστήμιο Al-Azhar εξέφρασε την οργή του, εξηγώντας ότι «οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι η προσβολή του Ιησού, ειρήνη σε αυτόν, ή οποιουδήποτε άλλου προφήτη, ειρήνη σε αυτούς, είναι ντροπή για τους δράστες αυτής της αποτρόπαιας προσβολής και για όσους την αποδέχονται».

Η ξαφνική αγανάκτηση του Erdogan κατά της αντιχριστιανικής βλασφημίας δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι η τουρκική νομοθεσία κατά της βλασφημίας ισχύει αντίστροφα και για τους χριστιανούς.

Στην Τουρκία, το άρθρο 216 παράγραφος 3 του ποινικού κώδικα επιτρέπει στα δικαστήρια να οδηγούν στη φυλακή οποιονδήποτε «υποτιμά δημοσίως τις θρησκευτικές αξίες που υιοθετεί ένα μέρος του πληθυσμού», ακόμη και επειδή έχει δημοσιεύσει φωτογραφία που δείχνει ένα μπουκάλι αλκοόλ μέσα σε ένα τέμενος.

Αναγορευόμενος σε …πρωταθλητή του χριστιανικού κόσμου στο εξωτερικό, ο Erdogan πρέπει πρώτα να φροντίσει τα του οίκου του, αφού στο εσωτερικό διώκει τους χριστιανούς, και ο Πάπας Φραγκίσκος θα πρέπει να του το υπενθυμίσει αυτό.

Το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1982 προστατεύει το δικαίωμα του καθενός στην ελευθερία συνείδησης, πίστης και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ωστόσο, οι χριστιανοί δέχονται ισχυρές πιέσεις από την τουρκική κοινωνία, εμποτισμένη με θρησκευτικό και πατριωτικό εθνικισμό.

Η Αμερικανική Επιτροπή για τη Θρησκευτική Ελευθερία στον κόσμο (USCIRF) συνιστά στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να παρακολουθεί ειδικά την Τουρκία «για την άσκηση ή την ανοχή σοβαρών παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας» (Special Watch List). Η ΜΚΟ Open Doors τοποθετεί την Τουρκία στην 50η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Χριστιανικής Δίωξης του 2024.

  • Η Τουρκία δεν παραχωρεί καν στις ιστορικές χριστιανικές κοινότητες τα δικαιώματα που η ίδια είχε δεσμευτεί να προστατεύσει βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Οι χριστιανοί Τούρκοι της αρμενικής ή ελληνικής ιεροτελεστίας εξακολουθούν να θεωρούνται «μειονότητες μη μουσουλμάνων» με κατώτερο καθεστώς από αυτό των Τούρκων μουσουλμάνων.

Η εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εξαρτάται από τις σχέσεις του με το ελληνικό κράτος. Όσο για τις πιο πρόσφατες χριστιανικές κοινότητες, που προκύπτουν από μεταστροφές από το Ισλάμ και είναι ουσιαστικά ευαγγελικές, θεωρούνται επίσης “άπιστες” και υπό δυτική επιρροή.

Οι Τούρκοι που έχουν αλλαξοπιστήσει αντιμετωπίζουν συνδυασμένη πίεση από την οικογένεια και την κοινωνία, για να αρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη.

Συγκεκριμένα, η ελληνορθόδοξη κοινότητα έρχεται τακτικά αντιμέτωπη με τη λεηλασία της κληρονομιάς της από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.

  • Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο νησί [τουρκικά] Heybeliada, παραμένει κλειστή από το 1971. Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, στο νησί [τουρκικά] Büyükada, που έκλεισε το 1964, επιστράφηκε τελικά (σε ερείπια) το 2012, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον Απρίλιο του 2024, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη (ECLJ) παρενέβη σε μια εκκρεμή υπόθεση κατά της Τουρκίας, η οποία χαρακτήρισε ως ίδρυμα «που έχει κλείσει» το ίδρυμα ενός ελληνορθόδοξου μοναστηριού, του οποίου εντούτοις η δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ.

Πρόσφατη αίτηση αφορά κληρικούς στους οποίους η Τουρκία απαγορεύει να γίνουν μέλη διοικητικών συμβουλίων ελληνορθόδοξων ιδρυμάτων- καταλήγει, μεταξύ άλλων, το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Valeurs Actuelles, Thibault van den Bossch – Thibault van den Bossche: Erdogan, champion du monde chrétien à Paris, son persécuteur en Turquie

Η ιστορική Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στη Γάζα δέχθηκε δεύτερο ισραηλινό χτύπημα, ευτυχώς ο πύραυλος δεν εξερράγη: Είναι η τρίτη παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: