Το χρονικό των υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό είναι θλιβερό: Από το ενιαίο κράτος φτάσαμε στη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία!

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παραβρέθηκε στο End of the Year Reception των Ηνωμένων Εθνών με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ (Δ). Αριστερά ο Κόλιν Στιούαρτ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

Στις 31 Μαϊου 1956, ο Sir Ivone Kirkpatrick, Μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών στο Φόρειν Όφις, παραδέχεται ότι ήταν αυτός που πρώτος συνέλαβε την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου, πολιτική την οποία το Φόρειν Όφις υιοθέτησε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ερευνήτριας – συγγραφέας Φανούλας Αργυρού, ο Κερπάτρικ φαίνεται ότι είχε ενημερώσει για τη βρετανική θέση τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος με τη σειρά του την έθεσε στους Τούρκους (Σημερινή, 31 Μαϊου 2016).

Τον Νοέμβριο 1956 η κυβέρνηση Μεντερές υιοθέτησε το σχέδιο του Νιχάτ Ερίμ για τη σταδιακή ανάκτηση ολόκληρης της Κύπρου. Ήδη από το 1920 η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε αποφασίσει με σχετικό ψήφισμα την ανακατάληψη της νήσου.

Ως πρώτο στάδιο προς επίτευξη του τελικού στόχου, η Τουρκία δήλωνε ότι επιδίωκε την διχοτόμηση της Κύπρου. Το δε σύνθημα των εξτρεμιστών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα ήταν “διχοτόμηση ή θάνατος”.

  • Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου με τα δυσανάλογα προνόμια για τους ΤΚ και η παρουσία τουρκικού στρατού στην νήσο διευκόλυναν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Μετά την τουρκική εισβολή το 1974 η Άγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσαν ξεκάθαρα τις θέσεις τους για τη βάση λύσης του Κυπριακού, ήτοι λύση διζωνικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με γεωγραφικό διαχωρισμό και πολιτική ισότητα που προσδιορίζεται από τον όρο κυριαρχία. Δηλαδή άσκηση κυριαρχίας και από τις δυο κοινότητες. Υποστήριζαν, επίσης, την παραμονή σε ισχύ των εγγυήσεων όπως προβλέπονται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως διατυπώθηκε από τον αρχιτέκτονα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και καταστροφέα της Κύπρου Υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσιντζερ, ήταν η λύση “γεωγραφικής ομοσπονδίας” με εδαφικό διαχωρισμό σε δύο ή περισσότερες περιοχές. Και δεν είχε καμία αντίθεση με την κατάληψη από την Τουρκία του ενός τρίτου του εδάφους της νήσου.

Κατά την ιστορική- οδυνηρή σύσκεψη στην Αθήνα, που έχει καταγραφεί ως μία από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία του τόπου, στις 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 1974, την πρώτη μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή μεταξύ του Προέδρου Μακαρίου και του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά των αντιπροσωπειών τους, διαμορφώθηκε η κοινή πολιτική ως προς τη λύση του Κυπριακού.

Αυτή της “πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας”(multiregional federation), χωρίς μετακίνηση πληθυσμών. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Γλαύκου Κληρίδη στις 4 Νοεμβρίου 1974 στην γκαλερί Αργώ για λύση βασισμένη επί της αρχής της “διζωνικής ομοσπονδίας”. Θέση την οποία υποστήριζε και το Ακέλ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εισηγήθηκε “να δεχθώμεν την βάσιν του γεωγραφικού διαχωρισμού και επ αυτής να διαπραγματευθώμεν”. Μετά την απόφαση για πολυπεριφερειακή ο Μακάριος έδωσε γραπτές οδηγίες προς τον διαπραγματευτή Γλαύκο Κληρίδη βάσει των οποίων θα επιδιώκοντο μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • 1. Κατά τας διαπραγματεύσεις ο διαπραγματευτής θα επιδιώξη πολυπεριφερειακήν ομοσπονδίαν επί δικοινοτικής βάσεως, της κεντρικής κυβερνήσεως εχούσης ουσιαστικάς εξουσίας.
  • 2. Ο διαπραγματευτής θα επιδιώξη ως συνολικήν έκτασιν των υπό τουρκοκυπριακήν διοίκησιν περιοχών παραπλήσιαν της πληθυσμιακής αναλογίας των ΤΚ μη υπερβαίνουσαν το 25% του εδάφους. ….
  • 3. Δέον όπως επιδιωχθεί η παλιννόστησις εκτοπισθέντων ελληνικών πληθυσμών.

Στις 31 Μαίου 1975, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση του πρωθυπουργού Καραμανλή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατά την οποία προέκυψε αισθητή βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, κατά την εκτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Συνακόλουθα ο Καραμανλής, μέσω του πρέσβη Μιχάλη Δούντα διεβίβασε προς τον Μακάριο το εξής ερώτημα:

“Δύναμαι να αναζητήσω λύσιν, βάσει προηγούμενης εξουσιοδοτήσεως σας, καθ´ ην θα αποδέχεσθε λύσιν διζωνικής ομοσπονδίας υπό τας εξής δύο προυποθέσεις: α) ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα διατηρήσουν έδαφος περισσότερον του 25% της Κυπριακής Δημοκρατίας, και β) ότι θα εξευρεθή τρόπος δια την παλιννόστησιν του μέγιστου ποσοστού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων”.

Ο Μακάριος στις 14 Ιουνίου διεμήνυσε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό μεσω του Δούντα, ότι αποδεχόταν την πρόταση του. ( Ιδε Μιλτιάδη Χριστοδούλου Κύπρος- Ελλάς , Οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, Τόμος Β , σελ. 234).

Παρά την σοβαρή υποχώρηση της πλευράς μας, οι Τούρκοι εφαρμόζοντας την γνωστή παρελκυστική τους πολιτική τηρούσαν αρνητική στάση και απειλούσαν με ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους.

Ήδη από τον Φεβρουάριο 1975 ο Ραούφ Ντενκτάς είχε προβεί στην “ανακήρυξη Τουρκικής Ομόσπονδου πολιτείας της Κύπρου”.

Ακόμα και ο Χένρι Κίσινγκερ εξέφρασε θαυμασμό για τους τουρκικούς τακτικισμούς και φέρεται δηλώσας ότι οι Τούρκοι αρπάζουν αυτό που θέλουν και μετά διαπραγματεύονται επί τη βάσει αυτού που κατέχουν.

Καθοριστική για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού υπήρξε, ως έσχατος συμβιβασμός της πλευράς μας, η έγκριση από τον Μακάριο και τον Ντενκτάς τεσσάρων κατευθυντηρίων γραμμών για τη λύση του Κυπριακού, στις 12 Φεβρουαρίου 1977, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Κούρτ Βάλντχαιμ.

Η πρώτη καθόριζε ότι: “α) Επιδιώκουμε μιάν ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδιακή δημοκρατία”. Οι κατευθυντήριες γραμμές ενσωματώθηκαν στην εκ δέκα σημείων συμφωνία μεταξύ του προέδρου Σπύρου Κυπριανού και του Ραούφ Ντενκτάς στις 19 Μαίου 1979.

  • Σημειωτέον ότι η ορολογία “διζωνική” δεν εισήχθη στο πλάσιο λύσης του Κυπριακού. Η λέξη διζωνική εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το υπ´ αρ. 649(1990), παρα. 3 “εγκαθίδρυση ομοσπονδίας …και διζωνική όσον αφορά τις εδαφικές πτυχές”.

Η Τουρκία και οι εγκάθετοι της στις κατεχόμενες περιοχές, αφού εξασφάλισαν αποδοχή της ΔΔΟ απαιτούν τώρα αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Απαιτούν την εκ των προτέρων αποδοχή της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο με πολιτική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς για επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αλήθεια, τί άλλο θα μείνει προς συζήτηση; Η μοναδική ασπίδα του Κυπριακού ελληνισμού είναι η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Τυχόν κατάργηση της θα σηματοδοτήσει τον αφανισμό των Ελλήνων της Κύπρου από την πατρίδα τους!

* Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι ευθύνες του ξένου παράγοντα για την τραγωδία της Κύπρου: Για τα λάθη μας, της Ελλάδος και της Κύπρου, πληρώνει βαρύτατο τίμημα ο Κυπριακός Ελληνισμός…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: