Tο Bayesian ήταν «πρακτικά αβύθιστο»: Το ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα ενός μακρύ καταλόγου λαθών, λέει ο κατασκευαστής του ιστιοφόρου [δείτε το να πλέει στην Καραϊβική]

epa11558187 Rescue personnel carry another body of a passenger from Bayesian yacht after the recovery by fire brigade divers, in Porticello, near Palermo, Sicily Island, Italy, 21 August 2024. EPA/IGOR PETYX




Ο Τζιοβάνι Κονσταντίνο (Giovanni Costantino), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The Italian sea group  στην οποία ανήκουν τα περιουσιακά στοιχεία της Perini navi του Viareggio, η οποία κατασκεύασε το Bayesian το 2008, το χαρακτηρίζει «ένα από τα ασφαλέστερα πλοία στον κόσμο», “πρακτικά «αβύθιστο» και μίλησε στην Corriere della Sera για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στο Παλέρμο.

«Όλα όσα έχουν γίνει, αποκαλύπτουν έναν πολύ μακρύ κατάλογο λαθών. Οι άνθρωποι δεν έπρεπε να βρίσκονται στις καμπίνες, το σκάφος δεν έπρεπε να είναι αγκυροβολημένο. Και τότε γιατί το πλήρωμα δεν γνώριζε για την εισερχόμενη ταραχή; Οι επιβάτες ανέφεραν κάτι παράλογο, ότι δηλαδή η καταιγίδα έφτασε απροσδόκητα, από το πουθενά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα ήταν προβλέψιμα. Έχω τους μετεωρολογικούς χάρτες εδώ μπροστά μου. Τίποτα δεν ήρθε ξαφνικά» ανέφερε ο επιχειρηματίας.

«Kατέληξαν σαν τα ποντίκια»

«Αναρωτηθείτε: γιατί δεν ήταν κανένας ψαράς του Porticello έξω εκείνη τη νύχτα; Ένας ψαράς διαβάζει τον καιρό και ένα πλοίο όχι; Η καιρική ταραχή ήταν πλήρως αναγνωρίσιμη σε όλους τους μετεωρολογικούς χάρτες. Ήταν αδύνατο να μην το ξέρει κανείς» κατέληξε ο κ. Κονσταντίνο.

Όπως δήλωσε ο κατασκευαστής του μοιραίου ιστιοφόρου, «ένα πλοίο της Perini άντεξε τον τυφώνα Κατρίνα, κατηγορίας 5. Σας φαίνεται δυνατόν ότι δεν μπορεί να αντέξει έναν ανεμοστρόβιλο από εδώ; Είναι καλή πρακτική, όταν το πλοίο είναι αγκυροβολημένο, να υπάρχει φρουρός στη γέφυρα, και αν ήταν εκεί δεν θα μπορούσε να μην είχε δει την καταιγίδα να έρχεται.

«Αντ’ αυτού, πήρε το νερό με τους επισκέπτες να βρίσκονται ακόμη στις καμπίνες τους. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια γωνία 40 μοιρών και όσοι βρίσκονταν στην καμπίνα βρέθηκαν με την πόρτα ανοιχτή: μπορείτε να φανταστείτε έναν άνδρα 60-70 ετών να σκαρφαλώνει έξω; Κατέληξαν σε μια παγίδα. Οι καημένοι κατέληξαν σαν ποντίκια» είπε ο Τζιοβάνι Κονσταντίνο.

Ανασύρθηκε ο πέμπτος νεκρός – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον έκτο αγνοούμενο

Οι δύτες ανέσυραν και τον πέμπτο νεκρό από τους έξι αγνοούμενους στο ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian ανοικτά του Πορτιτσέλο στην Σικελία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για τον Μάικ Λίντς.

Χθες, οι δύτες είχαν ανασύρει τέσσερα πτώματα από το βυθισμένο σκάφος. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Παλέρμο. Δεν έχουν αναγνωρισθεί επισήμως.

Νωρίς το πρωί επαναλήφθηκε η επιχείρηση για τον εντοπισμό του τελευταίου νεκρού που παραμένει παγιδευμένος στο ναυαγισμένο γιοτ και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για την 18χρονη κόρη του Μάικ Λιντς Χάνα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews/Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Βρέθηκε η σορός του Βρετανού μεγιστάνα Μαικλ Λιντς και της 18χρονης κόρης του: 4 πτώματα ανέσυραν οι δύτες μέσα από το βυθισμένο σούπερ γιοτ ανοιχτά της Σικελίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: