Την ερώτηση του …εκατομμυρίου προσπαθεί να απαντήσει το περιοδικό Economist: Γιατί η Κάμαλα επέλεξε τον Τιμ Ουόλζ ως υποψήφιο Αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών;

epa11532091 Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris (R) holds a campaign rally with her new running mate Democratic vice presidential candidate Minnesota Governor Tim Walz (L) at the Liacouras Center at Temple University in Philadelphia, Pennsylvania, USA, 06 August 2024. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Τους λόγους για τους οποίους η Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris) επέλεξε τελικά τον Τιμ Ουόλζ (Tim Walz) ως υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών έναντι του ανθυποψηφίου του, κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Τζον Σαπίρο (John Sapiro), παραθέτει το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι οι εκλογικές επιτυχίες του Walz στη Μινεσότα δείχνουν ότι έχει μεγάλη διείσδυση στις αγροτικές περιοχές, με άλλα λόγια στη ‘βαθιά’ Αμερική, κάτι που χρειάζεται το Δημοκρατικό κόμμα. Επίσης η επιλογή του Walz αντανακλά μια απόφαση για την ελαχιστοποίηση των εσωκομματικών συγκρούσεων.

Ο Shapiro, αρχικά ένα από τα φαβορί για το εισιτήριο, σκόνταψε λόγω της κριτικής που δέχτηκε, η οποία μάλιστα εντάθηκε εξαιτίας των θέσεών του για τον πόλεμο στη Γάζα. Αντίθετα, η μετοχή του Walz έχει εκτιναχθεί στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στην αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το προτέρημα του Walz φαίνεται να είναι το προσωπικό του πολιτικό ταλέντο. Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε ενεργός υποστηρικτής της Harris στην τηλεόραση και ήταν αρχικά η κριτική του στους Ρεπουμπλικάνους -«αυτοί οι τύποι είναι απλώς παράξενοι» – που μετατράπηκε σε μια γενικευμένη γραμμή επίθεσης των Δημοκρατικών.

Η προσωπική ιστορία του Walz έρχεται επίσης σε αντίθεση με την καλιφορνέζικη ανατροφή και την ταχεία άνοδο της Harris στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό που προσφέρει επίσης ο Walz, και όχι ο Shapiro, είναι ένα αναμφισβήτητα προοδευτικό ρεκόρ, τουλάχιστον ως κυβερνήτης. (Ως μέλος του Κογκρέσου, θεωρούνταν στα δεξιά του κόμματός του.)

Αύξησε τις δαπάνες για τα δημόσια σχολεία, εισήγαγε δωρεάν σχολικά γεύματα, δημιούργησε ένα σύστημα οικογενειακής άδειας μετ’ αποδοχών (κατά την έναρξη που λειτουργούσε το 2026), νομιμοποίησε τη μαριχουάνα, διεύρυνε τους ελέγχους ιστορικού για αγοραστές όπλων και ενίσχυσε τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική -έναν βασικό τομέα για έναν πιθανό αντιπρόεδρο- ορισμένες από τις απόψεις του μπορούν να ανιχνευθούν σε μια ομιλία που έδωσε το 2007, όταν επέκρινε την κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους (Bush) για την εστίασή της στην ασφάλεια και την παραμέληση της διεθνούς διπλωματίας.

«Θα υποστήριζα ότι μία από τις θεμελιώδεις αρχές αυτής της χώρας ήταν η βασική υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ικανότητα να τα προωθήσει παγκοσμίως», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Αμερική έπρεπε να κάνει περισσότερα για να «προσπαθήσει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της σε μη στρατιωτικούς τρόπους».

Το Κογκρέσο, υποστήριξε στη συνέχεια, «δεν άκουγε πλέον το ορθολογικό κέντρο», γι’ αυτό και είχε εγκρίνει την «αποσταθεροποιητική» εισβολή στο Ιράκ.

Ως κυβερνήτης το 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπέγραψε νόμο για την εκποίηση των κρατικών επενδύσεων στη Ρωσία, αλλά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις των αριστερών να γίνει το ίδιο με το Ισραήλ.

Ελάχιστα γνωστός έξω από τη Μινεσότα πριν από ένα μήνα περίπου, έχει γίνει πλέον το πιο προβεβλημένο στέλεχος στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Είναι, στο μυαλό πολλών, η απόδειξη ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να κερδίσουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν συμβιβασμούς στις βασικές τους αξίες.

Συνοπτικά η Harris αντιμετώπιζε ένα δίλημμα: να επιλέξει έναν κυβερνήτη πολιτείας που μπορεί να διχάσει τη βάση των Δημοκρατικών, αλλά έχει αποδεδειγμένο ρεκόρ νίκης, ή να επιλέξει αυτόν που θα την καθησυχάσει ευελπιστώντας ότι η ενότητα θα πρυτανεύσει. Επέλεξε τον πιο εύκολο δρόμο, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.

ΠΗΓΗ: The Economist – Why Kamala Harris picked Tim Walz as her running-mate

Επίθεση του Τιμ Ουόλζ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχει ιδέα» τι σημαίνει να υπηρετείς το έθνος, δηλώνει ο Δημοκρατικός υποψήφιος αντιπρόεδρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: