Τι είναι γυναίκα; Με αφορμή μία μήνυση διαφυλικού ατόμου, δικαστήριο στην Αυστραλία κατέληξε σε μία απόφαση-ορόσημο με παγκόσμιες επιπτώσεις [video]

FILE PHOTO A woman raises her fist during a rally for International Women’s Day in Paris, France, 08 March 2024. EPA/TERESA SUAREZ




Τι εστί γυναίκα; Ανεξάρτητα από το τι λέει ο λεξικό, η απάντηση φαίνεται πως υπόκειται σε μεταβλητές που πριν από κάποια χρόνια ίσως φάνταζαν αδιανόητες.

Μια διαφυλική γυναίκα από την Αυστραλία δικαίωσε δικαστήριο έναντι μιας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης μόνο για γυναίκες, όταν της αρνήθηκαν την πρόσβαση με το επιχείρημα  ότι είναι άνδρας.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε ότι, αν και η Ροξάν Τικλ δεν είχε υποστεί άμεση διάκριση, ήταν θύμα έμμεσης διάκρισης, θέτοντάς την σε μειονεκτική θέση λόγω ενός συγκεκριμένου χαρακτηριστικού της και διέταξε την εφαρμογή να της καταβάλει 10.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 6.400 ευρώ) συν τα δικαστικά έξοδα.

  • Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο όσον αφορά την ταυτότητα φύλου, ενώ κομβικό σημείο στην υπόθεση ήταν το όλο και πιο αμφιλεγόμενο ερώτημα: τι είναι γυναίκα;

Το 2021, η Τικλ, η οποία γεννήθηκε άνδρας, αλλά άλλαξε φύλο και από το 2017 ζει ως γυναίκα, κατέβασε το «Giggle for Girls», μια εφαρμογή που παρουσιάζει τον εαυτό της στην αγορά ως ένα διαδικτυακό καταφύγιο όπου οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε έναν ασφαλή χώρο και όπου οι άνδρες δεν επιτρέπονται.

Προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση, έπρεπε να ανεβάσει μια selfie για να αποδείξει ότι είναι γυναίκα, η οποία αξιολογείται από λογισμικό αναγνώρισης φύλου σχεδιασμένο να διαχωρίζει τους άνδρες.

Ωστόσο, επτά μήνες αργότερα – μετά την επιτυχή ένταξή της στην πλατφόρμα – η συνδρομή της ανακλήθηκε.

Ταυτοποιημένη ως γυναίκα, η Τικλ ισχυρίστηκε ότι είχε το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί υπηρεσίες που προορίζονται για γυναίκες και ότι υπέστη διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου της.

Μήνυσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και την διευθύνουσα σύμβουλό της, Σαλ Γκρόβερ, και ζήτησε αποζημίωση ύψους 200.000 δολαρίων Αυστραλίας, υποστηρίζοντας ότι ο «επίμονος λανθασμένος χαρακτηρισμός» ττης προκάλεσε «συνεχές άγχος και περιστασιακές σκέψεις αυτοκτονίας».

«Οι δημόσιες δηλώσεις της Γκρόβερ για εμένα και την υπόθεση αυτή υπήρξαν οδυνηρές και ντροπιαστικές, οδηγώντας άτομα να δημοσιεύουν σχόλια μίσους προς το πρόσωπό μου στο διαδίκτυο και έμμεσα να υποκινούν άλλους να κάνουν το ίδιο», δήλωσε η Τικλ στην κατάθεσή της.

Η νομική ομάδα του Giggle υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης ότι το φύλο είναι μια βιολογική έννοια. Παραδέχονται ελεύθερα ότι η Tickle υπέστη διακρίσεις – αλλά με βάση το φύλο και όχι την ταυτότητα φύλου. Η άρνηση να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή αποτελούσε νόμιμη διάκριση λόγω φύλου, λένε, καθώς η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να αποκλείει τους άνδρες.

Ωστόσο, ο δικαστής Robert Bromwich δήλωσε στην απόφασή του την Παρασκευή ότι η νομολογία έχει σταθερά διαπιστώσει ότι το φύλο είναι «μεταβλητό και όχι απαραίτητα δυαδικό», απορρίπτοντας τελικά το επιχείρημα της Giggle.

Νομικό προηγούμενο

Γνωστή ως «Tickle vs. Giggle», η υπόθεση αποτελεί την πρώτη φορά που η υποτιθέμενη διάκριση λόγω ταυτότητας φύλου εκδικάζεται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας.

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ των δικαιωμάτων ταυτότητας φύλου και των δικαιωμάτων που βασίζονται στο φύλο σε άλλες χώρες.

Καθοριστική για την κατανόηση αυτού του γεγονότος είναι η Σύμβαση για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW).

Πρόκειται για μια διεθνή συνθήκη που εγκρίθηκε το 1979 από τον ΟΗΕ – ουσιαστικά ένα διεθνές νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η υπεράσπιση της Giggle υποστήριξε ότι η επικύρωση της CEDAW από την Αυστραλία υποχρεώνει το κράτος να προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των χώρων ενός μόνο φύλου.

Έτσι, η σημερινή απόφαση υπέρ της Τικλ θα είναι σημαντική και για τις 189 χώρες στις οποίες έχει επικυρωθεί η CEDAW – από τη Βραζιλία έως την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Όταν πρόκειται για την ερμηνεία διεθνών συνθηκών, τα εθνικά δικαστήρια συχνά εξετάζουν πώς το έχουν κάνει άλλες χώρες. Η ερμηνεία του νόμου από την Αυστραλία σε μια υπόθεση που απασχόλησε τόσο πολύ τα μέσα ενημέρωσης είναι πιθανό να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Εάν με την πάροδο του χρόνου ένας αυξανόμενος αριθμός δικαστηρίων αποφανθεί υπέρ των αξιώσεων για την ταυτότητα φύλου – είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμά τους.

Με πληροφορίες από BBC

Δεύτερη δίκη ενόψει για το Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ κατηγορείται για βιασμό της ηθοποιού Σαρλότ Αρνούλ: «Ποτέ των ποτών δεν κακοποίησα γυναίκα» ισχυρίζεται [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: