Θρίλερ με δύο αστροναύτες της NASA: Ξεκίνησαν για 8ήμερη αποστολή αλλά «κόλλησαν* Στο παρασκήνιο ο ανταγωνισμός των αεροδιαστημικών γιγάντων Boeing και SpaceX [video]

FILE PHOTO Members of the NASA Boeing Crew Flight Test Butch Wilmore (L) and Suni Williams (R), both of the National Aeronautics and Space Administration (NASA), walk out of the Neil A. Armstrong Operations and Checkout Building to the Space Launch Complex-41 in Titusville, Florida, USA, 05 June 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Ανησυχία έχει προκαλέσει η ιστορία των δύο βετεράνων αστροναυτών της NASA, επιβάτες της πρώτης επανδρωμένης δοκιμαστικής πτήσης του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing, οι οποίοι βρίσκονται στο διάστημα για πάνω από 60 ημέρες, χωρίς σημάδια ότι η επιστροφή τους επίκειται σύντομα.

Ο Butch Wilmore και η Suni Williams, βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εδώ και 63 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου, χωρίς κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψουν στη Γη. Αρχικά το ταξίδι της επιστροφής τους ήταν προγραμματισμένο για τις 26 Ιουνίου, καθώς η 8ήμερη αρχικά αποστολή πήρε παράταση, ωστόσο, σύμφωνα με τη NASA, ενδέχεται να παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι το επόμενο έτος, εάν το Boeing Starliner δεν μπορέσει να επισκευαστεί ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

FILE PHOTO NASA Boeing Crew Flight Test mission Starliner spacecraft, on a United Launch Alliance Atlas V rocket, lifts up from the Space Launch Complex-41 in Cape Canaveral Space Force Station in Florida, USA, 05 June 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Το διαστημόπλοιο της Boeing εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 5 Ιουνίου, αν και είχε παρατηρηθεί μικρή διαρροή αερίου ηλίου. Η διαρροή ήταν εξαιρετικά μικρή και οι μηχανικοί πίστεψαν ότι δεν θα επηρέαζε την αποστολή.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της αποστολής, παρουσιάστηκαν τέσσερις ακόμη διαρροές ηλίου και βλάβες σε πέντε από τους 28 προωθητήρες, τέσσερις εκ των οποίων επανεκκινήθηκαν.

Σύμφωνα με την Guardian, η χρήση ενός σκάφους της SpaceX για την επιστροφή αστροναυτών που η Boeing είχε προγραμματίσει να φέρει πίσω με το Starliner θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για έναν αεροδιαστημικό γίγαντα που αγωνίζεται εδώ και χρόνια να ανταγωνιστεί τη SpaceX και το πιο έμπειρο Crew Dragon.

Το Starliner έχει προσδεθεί στον ISS για 63 από τις μέγιστες 90 ημέρες που μπορεί να παραμείνει και είναι σταθμευμένο στο ίδιο σημείο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Crew Dragon για να παραδώσει το επερχόμενο πλήρωμα αστροναυτών.

Η εκτόξευση του Crew-9 της SpaceX είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου. Η Nasa λέει τώρα ότι η αποστολή θα εκτοξευθεί μετά τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Boeing δήλωσε τον Ιούλιο ότι μετά από αυστηρές δοκιμές στο έδαφος, οι μηχανικοί εντόπισαν προβλήματα εντός του Starliner, συμπεριλαμβανομένης της απότομης δυσλειτουργίας των προωθητήρων και διαρροών ηλίου.

Σε δήλωσή της στις 2 Αυγούστου, η εταιρεία ανέφερε ότι «η εμπιστοσύνη της παραμένει μεγάλη για την επιστροφή του Starliner με πλήρωμα».

Πρόσφατες αναφορές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχαν περισσότερες συγκρούσεις στο παρασκήνιο μεταξύ των ηγετών της Nasa και της Boeing. Ορισμένοι από τους ηγέτες της υπηρεσίας είχαν εμφανιστεί να αμφισβητούν το κατά πόσον το Starliner θα έπρεπε να φέρει πίσω τους Williams και Wilmore.

Με πληροφορίες από Guardian, CNN

Η πρώτη αρχαιολογική έρευνα στο Διάστημα είναι γεγονός: Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού την κάνει πράξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: