Θέλει να ξεχάσει αλλά δεν την αφήνει το παρελθόν της: Οργή στην πόλη Κορλεόνε της Σικελίας μετά τη «χυδαία» ανάρτηση γιου διαβόητου αρχιμαφιόζου

FILE PHOTO A general view of Corleone, Italy EPA/MICHELE NACCARI




Οργή έχει προκαλέσει στη μικρή ήρεμη κωμόπολη του Κορλεόνε, στο κέντρο της Σικελίας, ο γιος ενός διαβόητου αφεντικού της μαφίας της Κόζα Νόστρα αφού έγραψε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταδικάστηκε ως «χυδαία επίθεση» εναντίον του ιταλικού κράτους.

Στο Φεραγκόστο, μια αγαπημένη εθνική εορτή στην Ιταλία στις 15 Αυγούστου, που κρατά από τα χρόνια του αυτοκράτορα Οκταβιανού, ο Σαλβούτσιο Ρίινα, ένας από τους γιους του θρυλικού γκάνγκστερ Τότο Ρίινα, ευχήθηκε στους ακολούθους του στα social media «καλές διακοπές» από την «οδό Σκορσόνε 24, Κορλεόνε, Ιταλία».

Η διεύθυνση ήταν το σπίτι της οικογένειας Ρίινα για χρόνια, αλλά το 2018 το όνομα του δρόμου άλλαξε σε «Βία Τερανοβα» ως φόρος τιμής στον δικαστή Τσέζαρε Τερανόβα, ο οποίος πυροβολήθηκε το 1979 σε μια ενέδρα που ενορχηστρώθηκε από το αφεντικό της μαφίας του Κορλεόνε, Λουτσιάνο Λίτζιο.

Η αλλαγή του ονόματος διατάχθηκε από τους επιτρόπους του υπουργείου Εσωτερικών που εκείνη την εποχή διοικούσαν τον Κορλεόνε αφού το δημαρχείο του διαλύθηκε λόγω διείσδυσης της μαφίας.

Ο Γουόλτερ Ρα, που εξελέγη δήμαρχος του Κορλεόνε τον Ιούνιο, περιέγραψε το περιστατικό ως «δειλία», ενώ επιβεβαίωσε ότι η πόλη άφησε πίσω της τη σκοτεινή ιστορία της και δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό. «Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Γυρίσαμε σελίδα εδώ, κανείς δεν θα μας κάνει να πάμε πίσω».

Ο Σαλβούτσιο Ρίινα άλλαξε την ανάρτηση μετά από την έκταση που πήρε και αφαίρεσε το «via Scorsone».

Ο Τότο Ριίνα πέθανε στη φυλακή το 2017. Με το παρατσούκλι «το κτήνος», πιστεύεται ότι διέταξε περισσότερες από 150 δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός 13χρονου αγοριού που διαλύθηκε σε οξύ. Διέταξε επίσης τις δολοφονίες των δικαστών κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992.

Ο τρίτος γιος του, ο Σαλβούτσιο, επέστρεψε για να ζήσει στην Κορλεόνε το 2023, αφού εξέτισε σχεδόν εννέα χρόνια φυλάκισης για συνεργασία με μαφία, ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό και στη συνέχεια πέρασε μια περίοδο μεταξύ Βένετο και Αμπρούτσο, όπου του είχαν στείλει σε ένα πρόγραμμα κοινωνικών υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από Guardian

«Ενδεχομένως η τελευταία» ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας, εκτίμησε ο Άντονι Μπλίνκεν από το Ισραήλ: Νέες αλληλοκατηγορίες Νετανιάχου και Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: