Τα παιδιά του Γυμνασίου Ζηπαρίου πρώτευσαν ξανά: Μετά την “Εξομολόγηση” για την Κύπρο πήραν το βραβείο για τον “Αλκυόνα ή Το Ταξίδι της Ιφιγένειας”… (video)

Εικόνα από το βίντεο των μαθητών και των μαθητριών του Γυμνασίου Ζηπαρίου της Κω. Φωτογραφία από βίντεο, “ΑΛΚΥΟΝΑ Ή ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ”, Πρώτο Διεθνές Μαθητικό Βραβείο στην κατηγορία Project




Σας γράφω πάλι φέτος μιας που μετά την περσινή μας ενασχόληση με τους μαθητές μου με το δραμα του κυπριακού Λαού και το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου και το πρώτο βραβείο που αποσπασαμε σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με τη μελοποίηση του ποιήματος του Κύπρου Χρυσάνθη “Εξομολόγηση” , φέτος καταπιαστηκαμε με το προσφυγικό πρόβλημα και την ξενιτιά με αφορμή την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έτσι ξεκινά το μήνυμα της στη Hellas Journal η κ. Γεωργία Χαραλαμποπούλου, δασκάλα στο Γυμνάσιο Ζηπαρίου της Κω. Σημειώνει:

Αποσπασαμε πάλι με τους μαθητές μου σε δημόσια σχολεία της Κω πρώτο διεθνές μαθητικό βραβείο ανάμεσα από 600 συμμετοχές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.

Αφού μελετήσαμε το β’ στάσιμο της τραγωδίας του Ευρυπίδη “Ιφιγένεια η εν Ταύροις” δημιουργήσαμε ένα ποίημα σε τροχαικο τετραμετρο και κατόπιν το μελοποιησαμε σε πεντασιμο Ρυθμό στα πρότυπα του ποντιακού τικ.

Είδαμε την αντίστροφη σχέση της Ιφιγένειας εν Ταύροις με την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού. Η Ιφιγένεια ξενιτεύεται από το Άργος ως πρόσφυγας στην Ταυρίδα για να γλιτώσει τη θυσία, ενώ σε μια αντίστροφη πορεία χιλιάδες χρόνια αργότερα ο ποντιακός Ελληνισμός αναγκάζεται να ξεριζωθεί και να ξενιτευτεί ως πρόσφυγας προς τη μητροπολιτική Ελλάδα για να γλιτώσει κι αυτός τη δική του θυσία στο βωμό γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συμφερόντων.

Στη μουσική εκτέλεση (κεμεντζές, νταούλι) και οπτικοποίηση του τραγουδιού μας που τιτλοφορείται “Αλκυόνα ή το Ταξίδι της Ιφιγένειας” μεγάλης σημασίας υπήρξε και η έμπρακτη, άμεση και εγκάρδια ανταπόκριση του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας” τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και σε επίπεδο διάδοσης του τραγουδιού στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη ποντιακή κοινότητα.

Σας παραθέτω με εκτίμηση το σύνδεσμο με τη φετινή μας καλλιτεχνική δημιουργία και θα χαρώ πολύ για ένα σχόλιό σας, καθώς και εάν κρίνετε ότι θα άξιζε μια αναφορά στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα.

Χαιρετισμούς από την Κω,
Γεωργία Χαραλαμποπούλου

Στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό “Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη” που συνδιοργανώθηκε απο τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, η συγκεκριμένη καλλιτεχνική δημιουργία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία Project (ποίημα, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, οπτικοποίηση, διάχυση στην τοπική κοινωνία).

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της χώρας, των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και της Κύπρου κατά το σχολ. έτος 2023-2024 και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Το τραγούδι “Αλκυόνα ή Το Ταξίδι της Ιφιγένειας” δημιουργήθηκε απο μαθήτριες και μαθητές τριών διαφορετικών δημόσιων σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κω, συγκεκριμένα των Γυμνασίων Ζηπαρίου, Αντιμάχειας καθώς και του ΓΕΛ Αντιμάχειας.

Το ποίημα που δημιούργησαν οι μαθητές βασίστηκε στο β’ στάσιμο της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ἰφιγένεια ἡ ἐν Ταύροις» και κατόπιν μελοποιήθηκε με πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον πρόεδρο, το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας” για την πολύτιμη συμβολή τους στην εκτέλεση και οπτικοποίηση του τραγουδιού.

  • Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι μαθήτριες και μαθητές:

Στιχουργική προσαρμογή:
Αντώνης Κούρος – Γυμνάσιο Ζηπαρίου
Μιχάλης Τσουτσουδάκης – ΓΕΛ Αντιμάχειας
Αλέξανδρος Χατζηνικολάου – Γυμνάσιο Αντιμάχειας

Μελοποίηση, τραγούδι, βίντεο: Γυμνάσιο Ζηπαρίου
Μαρία Διακαναστάση
Καλλιόπη Τσολάκη
Ελευθερία-Ραφαέλα Χαραπά
Χρυσή Χατζηαντωνίου
Μαρία-Τερέζα Χατζησεβαστού

Συμμετέχουν :

Κεμεντζές: Στέλιος Γρηγοριάδης
Νταούλι: Ανέστης Μαυρίδης
Κιθάρες: Θύμιος Τσιμπούρης ΠΕ 79.01
Φλογέρα: Κωνσταντίνος Αγκιναρασταχάκης ΠΕ 79.01
Φωνητικά: Παρασκευή Κεραμιδιώτη ΠΕ71
Γεωργία Τζιώτη ΠΕ70

Χορευτική ομάδα Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας”
Γεώργιος Τοψίδης
Θεόδωρος Καρακοζίδης
Ανέστης Μαυρίδης
Λάζαρος Παπαδόπουλος
Χρόνης Τερζόπουλος

Μακιγιάζ: Sahver, Make up & brow Art

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνθος Αρμπελιάς

Ηχοληψία – mastering: MKstudio Production – Μικές Κουλλιάς

Σύλληψη, Συντονισμός, Διδασκαλία: Γεωργία Χαραλαμποπούλου ΠΕ79.01

Copyright: Γυμνάσιο Ζηπαρίου-Γυμνάσιο Αντιμάχειας-ΓΕΛ Αντιμάχειας 2024

Τιμές στον μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή: Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα είναι ο ομιλητής στο Πολιτικό Μνημόσυνο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά:

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: