Στον αέρα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου: Γκρίζο το σκηνικό για την υλοποίηση των σχεδιασμών στο κοίτασμα “Αφροδίτη”, οι Αμερικανοί δείχνουν τον αρμόδιο υπουργό…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο της εταιρείας Chevron Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Νότιας Αμερικής κ. Clay Neff. Photo via PIO, Andreas Loukaides, ΓΤΠ




Αυστηρό τελεσίγραφο για υλοποίηση υποχρεώσεων, αλλιώς θα τερματίσει τη σύμβαση, απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στους εταίρους του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Η σχετική επιστολή δια χειρός του υπουργού ενέργειας, απεστάλη χθες, με αφορμή την νέα αποτυχία εκπλήρωσης ορόσημου όπως αυτό ρητά οριζόταν χρονικά βάσει συμβολαίου. Για την εξέλιξη ενημέρωσε, καθήκοντος, το οικείο χρηματιστήριο, η εκ των εταίρων της κοινοπραξίας, ισραηλινή New Med, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

«Ο διαχειριστής του κοιτάσματος έλαβε από τον Υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής κυβέρνησης μια ειδοποίηση παραβίασης, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι του κοιτάσματος Αφροδίτη έχουν τρεις μήνες να άρουν την παραβίαση σε σχέση με τη μη επίτευξη του ορόσημου, διαφορετικά η Κυπριακή κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να προβεί σε ειδοποίηση τερματισμού της σύμβασης διαμοιρασμού παραγωγής», γράφει η ανακοίνωση της New Med.

Πρόκειται για νέο επεισόδιο σε μια σειρά από προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να επαναφέρει την κοινοπραξία, με επικεφαλής της αμερικανική Chevron, στο συμφωνημένο από το 2019 σχέδιο ανάπτυξης του Αφροδίτη.

Έχουν ήδη απορριφθεί δύο αντιπροτάσεις, δόθηκαν παρατάσεις, με την τελευταία στις 30 Απριλίου διάρκειας έξι μηνών, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τα ορόσημα που πρέπει να εκπληρωθούν.

Μέχρι σήμερα, πάντως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πως και πότε θα προχωρήσει η ανάπτυξη του πρώτου επιβεβαιωμένου κοιτάσματος στην Κυπριακή ΑΟΖ, με 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Μετά την αυστηρή προειδοποίηση της δημοκρατίας, η κοινοπραξία επανέρχεται.

«Οι εταίροι του κοιτάσματος Αφροδίτη, προτίθενται να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες, προς έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος (το «Επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής») το οποίο εκπονήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, όπως είχε προηγουμένως εγκριθεί από την κυπριακή κυβέρνηση», προσθέτει στην ανακοίνωση, η New Med.

Αυτό που χάθηκε, αφορά στην ετοιμασία τεχνο-οικονομικής μελέτης, στην οποίας θα στηριχθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Το Αφροδίτη ανακαλύφθηκε το 2011, με τότε επικεφαλής της κοινοπραξίας την επίσης αμερικανική εταιρεία Noble, η οποία στην πορεία πώλησε το μερίδιό της στην Chevron.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι Αμερικανοί επιρρίπτουν τις ευθύνες στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου. Πάντως, το θέμα έχει φτάσει και στο αμερικανικό Κογκρέσο και αυτή η υπόθεση μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον.

Επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» εξήγγειλε η NewMed Energy λίγο μετά το τελεσίγραφο της Λευκωσίας για καταγγελία της σύμβασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: