Στο γερμανικό δικαστήριο δικάζεται ένας ολόκληρος λαός, οι αδούλωτοι Κούρδοι: Ο Κενάν Αγιάς που επιμένει, η Κύπρος που τον ξέχασε και η κατά συρροήν δολοφόνος Τουρκία…

FILE PHOTO: Συγκέντρωση του ΚυπροΚουρδικού Σύνδεσμου Αλληλεγγύης – Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, της Κύπρου, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Ο Κενάν Αγιάς μπόρεσε τελικά να συνεχίσει την αγόρευσή του στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χανσεάτης την Τρίτη 19 Αυγούστου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Κούρδος αγωνιστής επέμεινε να μιλήσει περισσότερο για την κουρδική ιστορία και τον αγώνα του λαού του, παρά για την προσωπική του υπόθεση.

Άλλωστε, όπως επανέλαβε και στο κυπριακό και στο γερμανικό δικαστήριο, στην υπό εξέλιξη διαδικασία δεν δικάζεται ο ίδιος αλλά ένας ολόκληρος λαός. Στην τελευταία δικάσιμο, ο Κενάν, που κρατείται εδώ και ενάμιση χρόνο, πρώτα σε κυπριακές και έπειτα σε γερμανικές φυλακές χωρίς τεκμήριο ενοχής απέναντί του, μίλησε για την αντίσταση των Κούρδων στην αναγκαστική αφομοίωση και τον εκτοπισμό τους στις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Περιέγραψε τον σκληρό πόλεμο εναντίον του πληθυσμού του Ντερσίμ: «Τα έτη 1937 έως 1938, μια από τις μεγαλύτερες και πιο σκληρές σφαγές στην ιστορία της ανθρωπότητας έλαβε χώρα στο Ντερσίμ με τις γενοκτονικές επιθέσεις του τουρκικού κράτους. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι μέσα και γύρω από το Ντερσίμ σφαγιάστηκαν με όπλα, ξιφολόγχες και χημικά αέρια».

  • Ο Αγιάς υπέδειξε πως το πογκρόμ στο Ντερσίμ δεν ήταν καταστολή εξέγερσης αλλά μια προσχεδιασμένη σφαγή, στο πλαίσιο της γενοκτονικής εκστρατείας εναντίον των Κούρδων.

«Αν η γενοκτονία νοείται ως η σκόπιμη και συστηματική καταστροφή μιας φυλετικής, θρησκευτικής, πολιτικής ή εθνοτικής ομάδας, τότε αυτός είναι ο ορισμός της γενοκτονίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Εφαρμόζονται όλα τα χαρακτηριστικά της αποικιοκρατίας, αλλά υπάρχει μια πρακτική που υπερβαίνει την αποικιοκρατία και έχει ως στόχο την εξάλειψη της κουρδικής ύπαρξης. Παρεμπιπτόντως, τα χαρακτηριστικά αυτής της πρακτικής ορίζονται σε όλους τους παγκόσμιους νόμους. Η ονομασία της είναι γενοκτονία».

Σημειώνοντας επίσης ότι το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία έγινε δεκτή το 1952, υποστήριξε αυτή τη γενοκτονική πολιτική, καθώς και τη δημιουργία μονάδων αντάρτικου που τρομοκρατούσαν συστηματικά τους Κούρδους, ο Κενάν περιέγραψε επίσης τη σφαγή στην κοιλάδα Zîlan, την καταστολή της εξέγερσης του Αραράτ και την κατοχή της Κύπρου.

«Μεταξύ 1960 και 1970, το τουρκικό κράτος ίδρυσε παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η JITEM, τις οργάνωσε εναντίον των Ελληνοκυπρίων και πραγματοποίησε μυστικές ενέργειες και σφαγές. Μετέτρεψαν το νησί σε λουτρό αίματος», δήλωσε ενώπιον του γερμανικού δικαστηρίου. Οι ευρωπαϊκές ηγεμονικές δυνάμεις, ιδιαίτερα η Μεγάλη Βρετανία, υποστήριξαν αυτή την κατοχική πολιτική, η οποία συμπλήρωσε πενήντα χρόνια.

Ο Κενάν εξήγησε εκ νέου ότι «το PKK ιδρύθηκε επίσημα στις 27 Νοεμβρίου 1978 ως νόμιμη πράξη αυτοάμυνας στη γενοκτονία και ένα μήνα μετά, άρχισε μια συστηματική σφαγή στο Μαράς από το κράτος και τις αστικές φασιστικές πολιτοφυλακές. Αρχικά, τα σπίτια των Αλεβιτών σημαδεύτηκαν με ένα «Χ» μέρες πριν οι φασιστικές πολιτοφυλακές πραγματοποιήσουν σκληρές επιθέσεις εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Αμέτρητοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους», συμπλήρωσε.

Ο Κούρδος αγωνιστής επεσήμανε ότι το 1997-1998 ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια ειρήνευσης από την πλευρά του PKK και του Οτσαλάν, αλλά μια διεθνής συνωμοσία, με υποκινητές τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, την απέτρεψαν. Τότε ήταν που ο Οτσαλάν διέφυγε στη Συρία και έπειτα στην Ευρώπη, πριν συλληφθεί στην Κένυα, με τη γνωστή εμπλοκή των Αθηνών.

Είχε βέβαια προηγηθεί η απόσυρση των Κούρδων ανταρτών από τα σύνορα με τη Συρία και η κατάπαυση πυρός από τον Οτσαλάν, ενώ σε αυτό η ΕΕ απάντησε με την τοποθέτηση του PKK στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

  • Όπως επεσήμανε ο Αγίας, ο «κατάλογος τρομοκρατίας» της ΕΕ ευθύνεται κυρίως για το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο εδώ και 40 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν.

Αν η ΕΕ δεν είχε κηρύξει το PKK τρομοκρατική οργάνωση και δεν είχε αρνηθεί στους Κούρδους τη νομιμοποίησή τους, το κουρδικό ζήτημα θα είχε επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό. Το τουρκικό κράτος καταχράστηκε τον αποκλεισμό του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η δικαστική διαδικασία εναντίον του Κενάν Αγιάς συνεχίζεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Αυτός ο άνθρωπος, επιμένει να αντιστέκεται για την ελευθερία του ανθρώπου και οι κυπριακές Αρχές, αντί να κινήσουν γη και ουρανό για την απελευθέρωση του, προσπαθούν να τον ξεχάσουν. Καθ’ υπόδειξη, μάλλον, της Τουρκίας.

Αλλά ο Κενάν θα επιστρέψει και μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία του Κουρδιστάν και της Κύπρου, της δεύτερης πατρίδας του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Του έμαθαν, λέει το παιδί, λάθος την τραγική κυπριακή Ιστορία… Η Κύπρος απόκτησε ένα ευρωβουλευτή, τον Φειδία, για όλες τις χρήσεις, “διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν”:

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: