Στα χέρια των Ουκρανών 100 ρωσικοί οικισμοί στο Κουρσκ – Νέα έφοδος στο γειτονικό Μπέλγκοροντ * 600 Ρώσοι αιχμάλωτοι * Μετρά κέρδη ο Ζελένσκι κι ετοιμάζει σχέδιο ειρήνης

FILE PHOTO: epa11562003 A still image taken from an undated handout video made available by the Russian Defence Ministry Press-Service on 23 August 2024 shows Russian servicemen firing a 122-mm howitzer D-30 towards Ukrainian positions at an undisclosed location.EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Καθώς η αιφνίδια και διάρκειας πλέον 21 ημερών ουκρανική έφοδος και διείσδυση της Ουκρανίας στα ρωσικά εδάφη φαίνεται όχι μόνον να μην αντιμετωπίζεται επιτυχώς από τους Ρώσους, αλλά και να κεφαλαιοποιεί κέρδη, ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει πως στόχος του Κιέβου μ’ αυτή την εισβολή ήταν η εμπεδώσει ισχυρά πλεονεκτήματα στην προοπτική διεξαγωγής συνομιλιών για την ειρήνη.

Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι όχι μόνον η διείσδυση στην περιφέρεια Κουρσκ συνεχίζεται, αλλά ότι εκδηλώθηκε και νέα επίθεση σε συνοριακά φυλάκια, στην περιοχή Μπέλγκοροντ, γειτονική του Κουρσκ.

  • Η Ουκρανία ελέγχει 100 οικισμούς και έκταση 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου από την αρχή της επίθεσής της, πριν από τρεις εβδομάδες, έχει συλλάβει 594 στρατιώτες του εχθρού, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 100 οικισμών», δήλωσε ο Ολεσκάντρ Σίρσκιι στη διάρκεια ενός φόρουμ στο Κίεβο. «Πεντακόσια ενενήντα τέσσερα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αιχμαλωτισθεί στη ζώνη αυτή», πρόσθεσε.

Σχέδιο τερματισμού του πολέμου από Ζελένσκι

Σήμερα, επίσης, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία , στους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο, όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο.

  • Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πόλεμος με την Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ενός δικής της κατασκευής βαλλιστικού πύραυλου.

Διέψευσε επίσης δημοσίευμα μέσου ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας εκτροχίασε τις συνομιλίες στο Κατάρ με θέμα τον τερματισμό των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Η εφημερίδα The Washington Post είχε γράψει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι Ουκρανία και Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αυτόν τον μήνα αντιπροσωπείες στο Κατάρ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο, βάσει της οποίας θα τερματίζονταν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και από τις δύο πλευρές.

Νέα επίθεση 500 Ουκρανών σε συνοριακά φυλάκια με το Μπέλγκοροντ

Ρωσικά κανάλια στο Telegram με διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερανσήμερα πως ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο στη νότια ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη επιβεβαίωση για μάχες εκεί.

Το Μπέλγκοροντ συνορεύει με την περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν ρωσικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου.

Κι ενώ υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες για ενίσχυση της ουκρανικής διείσδυσης, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η ανάμιξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνεχιζόμενη επιδρομή της Ουκρανίας στη δυτική ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ είναι «γεγονός», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Ριαμπκόφ δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του αυτό, όμως δήλωσε, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, ότι η απάντηση της Μόσχας μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή απ’ ό,τι προηγουμένως, μετέδωσε ένα άλλο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το RIA.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει πως δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την ουκρανική επιχείρηση.
Το κανάλι Mash στο Telegram ανέφερε πως περίπου 500 Ουκρανοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε δύο ρωσικά σημεία ελέγχου στη Νεχοτεγέφκα και στη Σεμπέκινο στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Το Mash ανέφερε πως έως 200 Ουκρανοί στρατιώτες με οχήματα μάχης πεζικού προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα στη Νεχοτεγέφκα και το ρωσικό πυροβολικό απάντησε με πυρά. Ανέφερε πως περίπου 300 Ουκρανοί επιτέθηκαν σε ένα άλλο σημείο ελέγχου στη Σεμπέκινο.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP  μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ukraine

Νέα επίθεση 500 Ουκρανών στρατιωτών σε συνοριακά φυλάκια με το Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στο Telegram: Συνορεύει με το Κουρσκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: