Σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ: Η Αμερική ενισχύει τις δυνάμεις της στη Μέση Ανατολή για να υπερασπιστεί το Ισραήλ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt. Φωτογραφία από την επίσημη σελίδα στο Facebook, the official page for USS Theodore Roosevelt (CVN 71).




Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ.

Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh, δήλωσε συγκεκριμένα ότι περισσότερες αμυντικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή και να υπερασπιστούν το Ισραήλ.

Η ανάπτυξη θα γίνει ως απάντηση σε απειλές από το Ιράν και πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, είπε η Σινγκ.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Εβραϊκού Κράτους. Τον Απρίλιο, όταν το Ιράν και οι υποστηριζόμενες από αυτό ομάδες εξαπέλυσαν επιδρομές στο Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν ενός συνασπισμού που βοήθησε στην άμυνα της χώρας από οπλισμένα drones και πυραύλους.

Η Σινγκ είπε ότι η δέσμευση για περισσότερες αμυντικές δυνατότητες στην περιοχή προέρχεται από συνομιλίες, προχθες το βράδυ μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Χθες, το πρωί, ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III συνέισε αυτές τις συνομιλίες με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

«Έχουμε δείξει από τον Οκτώβριο και ξανά τον Απρίλιο ότι η παγκόσμια άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δυναμική και το υπουργείο διατηρεί την ικανότητα να αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες απειλές εθνικής ασφάλειας», δήλωσε.

«Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός θα κατευθύνει πολλαπλές, επικείμενες κινήσεις για να ενισχύσει την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, να παράσχει αυξημένη υποστήριξη στην άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτήν την εξελισσόμενη κρίση”.

Ποιες δυνάμεις ή/και μονάδες θα αναπτυχθούν μένει να καθοριστεί. Η Σινγκ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ισχυρές αμυντικές δυνατότητες στην περιοχή και αυτές οι δυνάμεις ενδέχεται να αναδιαταχθούν στο θέατρο. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν «νέες» δυνάμεις για την περιοχή.

Ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Όστιν ήταν σε στενό συντονισμό σε αυτήν την προσπάθεια, είπε η Σινγκ. «Ο υπουργός θα κατευθύνει τις επικείμενες κινήσεις για να ενισχύσουμε την προστασία των δυνάμεών μας», είπε.

Η Σινγκ τόνισε ότι οποιεσδήποτε δυνατότητες θα είναι καθαρά αμυντικές και θα «στείλουν ένα μήνυμα αποτροπής».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με συμμάχους και εταίρους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Σύμμαχοι και εταίροι βοήθησαν να νικηθούν οι επιθέσεις τον Απρίλιο, και ορισμένες χώρες συμμετέχουν στην Επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα για να διατηρήσουν ανοιχτή αυτή τη ζωτική θαλάσσια γραμμή επικοινωνίας, είπε.

Όλες οι αμυντικές δυνατότητες υποστηρίζουν την αποτροπή και την αποκλιμάκωση, είπε η Σινγκ. «Θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε για αποκλιμάκωση και ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε και Αμερικανούς ομήρους», τόνισε.

«Πιστεύουμε ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για αποκλιμάκωση και περαιτέρω μείωση της έντασης στην περιοχή».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά το βράδυ «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ κάλεσε για ακόμη μια φορά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να φροντίσει να συναφθεί το ταχύτερο δυνατό συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Μπάιντεν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον.

Η δολοφονία στο Ιράν του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, του Ισραήλ Χανίγια, δεν βοηθά να «διευθετηθεί» η κατάσταση, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av: Δυτικές μυστικές υπηρεσίες λένε πως έχουν αποδείξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: