Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησε Ρέθυμνο και Χανιά, “κτύπημα” και στο Αίγιο: Στα βορειοανατολικά της Γαύδου εντοπίζεται το επίκεντρο

Ο σεισμός στα νότια της Κρήτης όπως αποτυπώνεται στον χάρτη του εργαστηρίου σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών via http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent_gr.html




Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 11:45 χθες το βράδυ, σε περιοχές της Αχαΐας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 13 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αιγίου.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νότια του Αιγίου.

ΑΚΟΜΑ: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Κρήτης, 71 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου και βορειοανατολικά της Γαύδου, με εστιακό βάθος 11,6 χλμ.

Η ένταση του σεισμού ήταν ισχυρή, αναστάτωσε τους κατοίκους στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, ενώ ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός και στο Ηράκλειο.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ωστόσο επικρατεί σχετική ανησυχία μεταξύ των κατοίκων.

Όπως είπε στο ΑΠΕ η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη «κουνηθήκαμε αρκετά κάποιοι φοβήθηκαν, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μόνο για οικιακά σκεύη και ποτήρια που έπεσαν σε κουζίνες και καταστήματα».

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι «δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, γίνονται οι σχετικές επικοινωνίες με χωριά και οικισμούς και αρμόδιους. Νιώσαμε πολύ έντονα το φαινόμενο. Ταρακουνηθήκαμε σοβαρά».

Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, δήλωσε στο ΑΠΕ πως υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, “ενημερώθηκα για κάποιες ρωγμές στο δημαρχείο, έστειλα μηχανικό να αξιολογήσει και θα ενημερώσω σχετικά».

Οι σεισμολόγοι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, να τονίζει πως είναι νωρίς «να πούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Παπαδόπουλου:

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρέθυμνο, Ελλάδα, του Μ. Λαμπαθάκη

Για έβδομη ημέρα καίει η φωτιά στο Παγγαίο, μάχη με τις φλόγες από 280 πυροσβέστες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: