Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με την NASA για το περιβάλλον: Ερχεται στην ανατολική Μεσόγειο η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ

FILE PHOTO NASA Boeing Crew Flight Test mission Starliner spacecraft, on a United Launch Alliance Atlas V rocket, is docked on the Space Launch Complex-41 as part of its launch preparations in Cape Canaveral Space Force Station in Florida, USA, 03 June 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η φημισμένη NASA, έρχεται στην ανατολική Μεσόγειο με πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδος, μέσω του Περιφερειακού Δικτύου Πληροφοριών της Μεσογείου (MedRIN).

Πρόκειται για μέρος δύο προγραμμάτων της NASA γενικός σκοπός των οποίων είναι η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής αξιόπιστων παρατηρήσεων της κατάστασης της επιφάνειας της γης, τόσο από δορυφορικούς αισθητήρες όσο και από επιτόπιες παρατηρήσεις, για την υποστήριξη της βιώσιμης διαχείρισης των χερσαίων πόρων όχι μόνον σε τοπικό και σε εθνικό αλλά κυρίως σε περιφερειακό/διεθνές επίπεδο.

Το MedRIN, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018 και αρχικά τα μέλη του προέρχονταν από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Μάλτα, την Ιταλία και την Γαλλία. Σήμερα, έξι χρόνια μετά την ίδρυσή του, συμμετέχουν ως μέλη στο MedRIN πέραν των 100 επιστημόνων που προέρχονται από διάφορες χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Συντονιστές του δικτύου στην Ευρώπη είναι ο κύπριος καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής και ο ελλαδίτης συνάδελφος του, Ιωάννης Γήτας, ενώ από τις ΗΠΑ οι Dr. Florian Max Schwandner και Vince Ambrosia από την NASA.

Μιλώντας στον «Φ» ο δρ. Χατζημιτσής τονίζει ότι κύριος στόχος του περιφερειακού δικτύου MedRIN είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα παρατήρησης της Γης και βιώσιμης διαχείρισης ανάμεσα στα μέλη του για την από κοινού επίλυση προκλήσεων που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου μέσα από κοινές στρατηγικές συνέργειες και δράσεις όπως η υλοποίηση κοινών ερευνητικών και άλλων έργων.

Με πληροφορίες από Philenews

Ο Ελον Μασκ στο… ντιβάνι από τη Le Monde: Από μοναχικό, ντροπαλό παιδί, εμμονικός δισεκατομμυριούχος που τα βάζει με τη woke κουλτούρα και στηρίζει εγκάρδια Τραμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: