Σημαντικός διαχρονικά ο ρόλος των Αποδήμων της Κύπρου: Η σκέψη τους είναι πάντα στην Πατρίδα κι αυτό βοηθά πολλαπλώς την αγαπημένη τους Κύπρο…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέθεσε, μαζί με την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά, δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων του Παγκόσμιου Συνεδρίου Διασποράς. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Μαζεύτηκαν και φέτος οι απόδημοι στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, (την Κύπρο). Για να ενημερωθούν και να ενημερώσουν. Να συζητήσουν και θα διαμορφώσουν κοινή πορεία για τα επόμενα βήματα.

Οι απόδημοι διαχρονικά αποδεικνύουν ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας και οι ακούραστοι αγωνιστές για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και για την απελευθέρωση.

Πενήντα χρόνια μετά οι προσπάθειες συνεχίζονται. Και προφανώς και οι ίδιοι οι απόδημοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολος είναι αυτός ο αγώνας. Ζώντας μακριά, επιδεικνύουν πάντα ευαισθησία και έντονο ενδιαφέρον για το εθνικό θέμα, οι συμπατριώτες μας αυτοί βρίσκονται μονίμως στην πρώτη γραμμή. Μαζί με τους Ελλαδίτες απόδημους.

Ως πολίτες στις χώρες που διαμένουν και εργάζονται οι πλείστοι, έχουν τη δυνατότητα- και το πράττουν- να ενημερώνουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αλλά και να ασκούν πιέσεις όντας και ψηφοφόροι.

  • Παράλληλα και σε ένα άλλο, διαφορετικό ρόλο από τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προωθούν πρωτοβουλίες για να βρίσκεται στην επικαιρότητα το εθνικό μας θέμα. Αλλά και για να αναδεικνύουν ζητήματα εκεί και όπου χρειάζεται.

Δςν είναι καθόλου εύκολο το έργο τους. Ειδικά όταν το εθνικό μας θέμα παραμένει άλυτο τόσα χρόνια. Για πέντε δεκαετίες. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο συντηρείται στο προσκήνιο σε πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, πλην όμως δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες των μεγάλων και ισχυρών παικτών. Αυτό, όπως ήδη αναφέραμε, καθιστά πιο δύσκολο το έργο τους.

Η μεγάλη αυτή σύναξη των αποδήμων Κυπρίων δεν είναι μια διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση. Δεν είναι πρωτίστως μόνο το επίσημο και πανηγυρικό μέρος. Είναι οι συζητήσεις και η συνδιαμόρφωση της πορείας. Γιατί υπάρχει και μια άλλη διάσταση των πραγμάτων, όπως πολλές φορές την έχουμε περιγράψει στο παρελθόν.

Οι απόδημοι ενημερώνουν καθηκόντως τη Λευκωσία για τα πολιτικά κι άλλα δεδομένα, που ισχύουν στις χώρες που ζουν και εργάζονται σε σχέση με το Κυπριακό, την Τουρκία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και οφείλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες να τα λαμβάνουν υπόψη. Κι αυτό γιατί με βάση την ενημέρωση αυτή μπορεί να διαμορφωθούν και οι δράσεις.

Οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι ξενιτεμένοι, μακριά και από τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της πατρίδας, εκφράζουν στην μεγάλη πλειοψηφία τους με αυθεντικότητα τις απόψεις τους.

Η σκέψη τους είναι πάντα στην πατρίδα κι αυτό βοηθά την Κύπρο. Τους καλωσορίζουμε για μια ακόμη φορά στο νησί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μεγάλη στεναχώρια στην Αθήνα, που ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός: Ο Ερντογάν τους στέλνει …μήνυμα με απειλές και δεν το καταλαβαίνουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: