Σήμα συναγερμού από τον Μπορέλ: Η Λιβύη στα χέρια Ρωσίας και Τουρκίας – Η αυξανόμενη επιρροή τους στην Βόρεια Αφρική έχει εκτροχιάσει την ισορροπία στην Μεσόγειο

FILE PHOTO: Ο Χαλίφα Χάφταρ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. EPA/MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η αυξανόμενη ρωσική και τουρκική επιρροή στη Βόρεια Αφρική έχει εκτροχιάσει τη «μεσογειακή τάξη» της ΕΕ στην περιοχή, δήλωσε ο YE/EE Josep Borrell.

«Θα έπρεπε να ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στην Αφρική. Όταν πρωτοήρθα στις Βρυξέλλες, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί ήταν στη Λιβύη. Δεν ήταν πάντα σε αρμονία, αλλά ήταν παρόντες. Σήμερα, δεν έχουν απομείνει Ευρωπαίοι στη Λιβύη – μόνο Τούρκοι και Ρώσοι», είπε ο Borrell.

Μιλώντας στη διάσκεψη Quo Vadis Europa, ο Borrell πρόσθεσε ότι «οι βάσεις κατά μήκος της ακτής της Λιβύης δεν είναι πλέον ευρωπαϊκές. ανήκουν στην Τουρκία και τη Ρωσία. Αυτή δεν είναι η τάξη στη Μεσόγειο που οραματιστήκαμε».

Οι παρατηρήσεις του αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη πραγματικότητα όπου μεσαίες δυνάμεις όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, καθώς και η Ρωσία, έχουν εντείνει την οικονομική και πολιτική προσφορά τους σε κράτη της βόρειας Αφρικής και σε άλλα στην ήπειρο. Η Τουρκία έχει παράσχει μεγάλα ποσά στρατιωτικής βοήθειας στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abdel Dubeibah σε αντάλλαγμα για τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα νότια της Κρήτης που διεκδικεί η Λιβύη.

Η Ρωσία έχει επίσης επικεντρώσει την προσφορά της σε κράτη σε όλη την Αφρική στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, χρησιμοποιώντας συνήθως το μισθοφόρο σκέλος της, την ομάδα Wagner.

Η Τουρκία έχει επίσης υποσχεθεί να ανοικοδομήσει το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Τρίπολης, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών το 2014, σε ένα κοινό έργο με ιταλικές εταιρείες.

Ωστόσο, η Ιταλία εξακολουθεί να είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Λιβύης. Η Giorgia Meloni και ο Dubeibah συμφώνησαν να αναβιώσουν τη Συνθήκη Φιλίας του 2008 που υπογράφηκε με τον Καντάφι, βάσει της οποίας, μεταξύ άλλων έργων, η Ιταλία θα πληρώσει για την κατασκευή ενός παράκτιου αυτοκινητόδρομου από την Τυνησία έως τα αιγυπτιακά σύνορα.

Ο Borrell, του οποίου η πενταετής θητεία ως επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ θα λήξει τις επόμενες εβδομάδες, άσκησε κριτική για τη φθίνουσα διπλωματική επιρροή της ΕΕ στην Αφρική, η οποία περιελάμβανε την κατάρρευση των στρατιωτικών αποστολών του μπλοκ στο Σαχέλ.

H ΕΕ διαμεσολάβησε σε μια σειρά συμφωνιών «χρήματα για τον έλεγχο των μεταναστών» με την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Μαυριτανία, προσφέροντας δημοσιονομική στήριξη και επενδύσεις σε αντάλλαγμα για ισχυρότερους συνοριακούς ελέγχους για να εμποδίσουν τους μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τη Μεσόγειο προς την ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen υποσχέθηκε να διορίσει Επίτροπο για τη Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με τους βορειοαφρικανούς γείτονες της ΕΕ. H νέα αυτή θέση θα έχει εντολή να «εστιάζει στις επενδύσεις και τις συνεργασίες, την οικονομική σταθερότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενέργεια, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και άλλους τομείς αμοιβαίων συμφερόντων, σεβόμενοι τις αξίες και τις αρχές μας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

EUobserver [Borrell: Turkish and Russian influence has derailed EU’s ‘Mediterranean order’]

Πολεμώντας τους Ρώσους από μέσα: Πώς λειτουργεί το κρυφό ουκρανικό κίνημα αντίστασης πίσω από τις ρωσικές γραμμές * Σαμποτάζ, δολιοφθορές, κατασκοπεία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: