Σφοδρές και πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο, καταγγέλλει το Κίεβο: Αιματηρές συγκρούσεις, 13 μάχες σε εξέλιξη, ενώ ο Πούτιν έτρεξε στον Καντίροφ…

epa11555241 A handout still image taken from handout video provided on 19 August 2024 by the Russian Defence Ministry shows a Russian serviceman preparing to fire a mortar towards Ukrainian positions at an undisclosed location. EPA, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT




Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως δέχθηκαν πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις χθες Τρίτη στα μέτωπα των κοινοτήτων Τόρετσκ και Πόκροβσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται πως στρατεύματα της Ρωσίας επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις γύρω από την Τόρετσκ, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας Νιου Γιορκ· δεν διευκρινίζεται ποια ήταν η έκβαση των μαχών.

Νωρίτερα, η Μόσχα διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κυρίευσαν την κοινότητα Νιου Γιορκ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας επικεντρώνονται στο μέτωπο της Πόκροβσκ, σύμφωνα με το Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 49 επιθέσεις εκεί, ανέφερε, προσθέτοντας πως 13 μάχες παραμένουν σε εξέλιξη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικού πλήγματος σε χωριό της περιφέρειας Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ρωσικό βλήμα έπληξε κιόσκι, λίγα μέτρα μακριά από παιδική χαρά, στο χωριό Μαλοκατερίνιβκα της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ιβάν Φιόντοροφ, συμπληρώνοντας πως ένα 14χρονο αγόρι υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανέφερε πως τέσσερα παιδιά (ηλικίας 11-17 ετών) και μια 18χρονη κοπέλα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στο χωριό Μαλοκατερίνιβκα.

Βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δείχνει ένα φλεγόμενο κιόσκι, δίπλα σε παιδική χαρά, όπου φαίνονται παιχνίδια παρατημένα στην άμμο. Στο πλακόστρωτο γύρω από την παιδική χαρά διακρίνονται ματωμένοι επίδεσμοι και διάσπαρτες κηλίδες αίματος.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εισβολής στην Ουκρανία και εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

  • Ο Πούτιν στην Τσετσενία, για πρώτη φορά από το 2011

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε απόψε στην Τσετσενία, τη ρωσική Δημοκρατία του Καυκάσου που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από τον στενό σύμμαχό του, τον Ραμζάν Καντίροφ.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Τσετσενία από το 2011.

Την άφιξη του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ο Καντίροφ με ανάρτησή του στο Telegram. «Προβλέπεται ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης», ανέφερε.

Η δημόσια ρωσική τηλεόραση έδειξε πλάνα από την άφιξη του Πούτιν με ελικόπτερο. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Καντίροφ και οι στενοί συνεργάτες του.

«Ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος. Θα χαρούν που ο πρόεδρος ήρθε στη Δημοκρατία. Για εμάς είναι ένα κίνητρο, είναι ανανέωση. Είναι μεγάλη ευτυχία», είπε ο Τσετσένος ηγέτης στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, ο Πούτιν ξεκίνησε την επίσκεψη επισκεπτόμενος τον τάφο του Αχμάτ Καντίροφ, του πατέρα του και προκάτοχού του στην ηγεσία της Τσετσενίας, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση ισλαμιστών ανταρτών το 2004.

Νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν πήγε στο Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την πολύνεκρη επίθεση Τσετσένων ισλαμιστών σε ένα δημοτικό σχολείο.

Η Τσετσενία κυβερνάται από το 2007 από τον Ραμζάν Καντίροφ, οι δυνάμεις του οποίου κατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίσκεψη του Πούτιν σημειώνεται ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταλάβουν δεκάδες κοινότητες μετά την αιφνιδιαστική επίθεσή τους, στις 6 Αυγούστου. Τσετσενικές δυνάμεις έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ για να αποκρούσουν αυτήν την επίθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κίεβο, Ukraine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα, Russian Federation

Πιέσεις στη Χαμάς για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός: «Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροχρόνια κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ» επαναλαμβάνει ο Μπλίνκεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: