«Τους πιάσαμε στον ύπνο»: Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «αποσταθεροποίησης» της Ρωσίας – Τα τρία σενάρια για το λόγο που η Ουκρανία εισέβαλε στο Κουρσκ [video]

FILE PHOTO A still image taken from a handout video provided on 10 August 2024 by the Russian Defence Ministry shows Russian troops delivering military equipment to the Kursk region, Russia. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




«Χιλιάδες» Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, η οποία στοχεύει να διασκορπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να «αποσταθεροποιήσει» τη Ρωσία, είπε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα της ασφάλειας.

«Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια τους τα σύνορα και να μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια», δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Την Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός έκανε γνωστό πως η Ουκρανία έστειλε 1.000 στρατιώτες της για την εισβολή της στην περιοχή του Κουρσκ, μια επιχείρηση πρωτόγνωρου εύρους, η οποία έλαβε χώρα δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν εκεί πολλοί περισσότεροι» είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος, εκτιμώντας πως ο αριθμός τους ανέρχεται σε «χιλιάδες».

Εδώ και ημέρες, οι ουκρανικές αρχές τήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με αυτήν την επιχείρηση, που φαίνεται πως αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και επέτρεψε στους Ουκρανούς να διεισδύσουν, σύμφωνα με αναλυτές, σε βάθος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων στη ρωσική επικράτεια.

Τι θέλει να επιτύχει η Ουκρανία με την μεταφορά του πολέμου στη Ρωσία

Πολλοί διερωτώνται για το τι επιδιώκει η Ουκρανία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πέραν του προφανή σοκ που προκάλεσε στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Sky News, υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι:

  • Η επίθεση ενδέχεται να έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει η Ουκρανία και να κρατήσει εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση ουκρανικών δυνάμεων που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, θα απαιτούσε δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες να τους απωθήσουν. Επίσης, μένει να φανεί αν το Κίεβο διαθέτει το τεράστιο δυναμικό που απαιτεί αυτό το σενάριο.
  • Η δεύτερη θεωρία θέλει την Ουκρανία να ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις του μετώπου στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της άμυνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο, δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών εντός της Ρωσίας που είναι ακόμη σε θέση να αναπτυχθούν.
  • Η τρίτη θεωρία θέλει την Ουκρανία να επιδιώκει να καταλάβει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, που είχε καταληφθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο και πάλι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις.

Παραδοχή Ζελένκσι

Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε αυτήν την επιχείρηση στο καθημερινό διάγγελμά του χθες το βράδυ, επιβεβαιώνοντας πως το Κίεβο επιδιώκει να «μεταφέρει τον πόλεμο» στη Ρωσία.

Μια αιφνιδιαστική επίθεση, η οποία σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε χθες το βράδυ στο AFP, αναπτέρωσε το ηθικό της κοινωνίας και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν εξαντληθεί από τα δυόμιση χρόνια της ρωσικής εισβολής.

«Είναι μια πολύ καλή επιχείρηση», που «έπιασε τους Ρώσους στον ύπνο» και «πράγματι ενίσχυσε το ηθικό μας, εκείνου του ουκρανικού στρατού, του Κράτους και της κοινωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. Έπειτα από μήνες υποχωρήσεων στο ανατολικό μέτωπο, «αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και να προωθηθούμε».

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, η εισβολή στόχευε αρχικά να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές περιφέρειες του Χάρκοβου (βορειοανατολικά) και του Ντομπάς (ανατολικά) προκειμένου να χαλαρώσει την πίεσή τους στα στρατεύματα του Κιέβου, που είναι λιγότερα σε αριθμό και με ελλείψεις σε εξοπλισμούς.

Εντούτοις, η εισβολή δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επηρεάσει το ανατολικό μέτωπο, παραδέχθηκε ο αξιωματούχος.

«Καταρχήν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η πίεσή τους στα ανατολικά συνεχίζεται, δεν έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από αυτήν τη ζώνη», ακόμα κι αν «η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά έχει μειωθεί πολύ λίγο», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα «σταματήσει» τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Κουρσκ, όμως εάν «έπειτα από κάποιο χρόνο δεν καταφέρει να ανακτήσει αυτά τα εδάφη, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς», για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία προετοίμαζε μια μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον «κέντρων αποφάσεων» στην Ουκρανία για να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση.

Εξάλλου, υποστήριξε πως οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν προειδοποιηθεί για την εισβολή.

«Δεδομένου ότι δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή» σε αυτήν την επιχείρηση, «οι δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα στην οργάνωσή της», ανέφερε.

Περισσότερες πληροφορίες ζήτησε ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι επικοινώνησε με την Ουκρανία για να γνωρίσει περισσότερα σχετικά με τους «στόχους» της εισβολής.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία σέβεται απόλυτα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την εισβολή της στη Ρωσία κι ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προσαρτήσει τις ζώνες που είχε αυτή τη στιγμή καταλάβει.

«Δεν υπάρχει καμία ιδέα προσάρτησης… Ενεργούμε σεβόμενοι απόλυτα τα διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ουκρανία να μην παραβιάζει καμία συνθήκη, σεβόμαστε αυστηρά το ανθρωπιστικό δίκαιο: Δεν εκτελούμε τους κρατούμενους, δεν βιάζουμε τις γυναίκες, δεν λεηλατούμε», επισήμανε ο αξιωματούχος του ουκρανικού τομέα ασφαλείας.

«Η Μπούτσα, το Ιρπίν, όλα αυτά δεν έχουν συμβεί και δεν θα συμβούν», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποδόθηκαν στα ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις ουκρανικές πόλεις στις αρχές του 2022.

Στο ερώτημα αν γνωρίζει εάν η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ, κοντά στα σύνορα, είναι μεταξύ των στόχων της επιχείρησης, εκείνος απάντησε: «Θα δούμε (…). Σίγουρα δεν θα προκαλέσουμε προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας».

Πιθανώς με βορειοκορεατικό πύραυλο η φονική επιδρομή στο Κίεβο τη νύχτα

Η απάντηση της Ρωσίας δεν άργησε να έρθει, με χτύπημα στο Κίεβο στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν χρησιμοποίησαν έναν βορειοκορεατικό πύραυλο κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής εναντίον της περιοχής του Κιέβου τη νύχτα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας πατέρας και ο 4χρονος γιος του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο της Βόρειας Κορέας σε αυτήν την επίθεση, σε ένα ακόμη εσκεμμένο τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ειδικοί πυροτεχνουργοί εργάζονται για να καθορίσουν τα ακριβή δεδομένα σχετικά με αυτόν τον πύραυλο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Skynews

Η Μόσχα απαντά στον Ζελένσκι: Εκρήξεις στο Κίεβο από ρωσική αεροπορική επιδρομή, ενώ ο πόλεμος μετατοπίζεται μέσα στη Ρωσία “για να αποδοθεί Δικαιοσύνη”… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: