Σε πύρινο κλοιό η βορειοανατολική Αττική: Φλόγες στον αστικό ιστό καίνε σπίτια σε Πεντέλη και Άνω Βριλήσσια * Μηνύματα για εκκένωση σε Διόνυσο και Καλέτζι [videos]

Το πύρινο μέτωπο στο Βαρνάβα. Photo: Hellas Journal




Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα και έχει επεκταθεί στη βορειοανατολική Αττική.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, δεκάδες εναέρια μέσα, τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές δίνουν μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο, που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων -εντάσεως 7 και 8 μποφόρ- επεκτάθηκε από τον Βαρνάβα προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, μια ακτίνα άνω των 30 χιλιομέτρων.

Φλόγες πολιορκούν και καίνε σπίτια σε Πεντέλη και Άνω Βριλήσσια. Αργά το απόγευμα νέο μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους για δασική πυρκαγιά στην περιοχή του Διονύσου: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή απομακρυνθείτε μέσω της Λεωφόρου Θησέως προς Κηφισιά». Ακολούθησε μήνυμα στους κατοίκους Καλετζίου Μαραθώνα να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Λίμνης προς Μαραθώνα.




Στην εκκένωση ακόμα δύο περιοχών προχώρησαν οι Αρχές. Ειδικότερα λίγο μετά τις 16:30 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής του Διόνυσου να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Θησέως προς την Κηφισιά, ενώ ίγο πριν τις 5μμ ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Καλέντζι να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Λίμνης προς τον Μαραθώνα.

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια ενω σε άλλο μήνυμα του 112 οι κάτοικοι της περιοχής Κρασσά στα Άνω Βριλήσσια καλούνται να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσσια ή προς Χαλάνδρι.

Για πάρα πολύ άσχημη κατάσταση μίλησε στο ΕΡΤΝews o δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης. Όπως είπε η φωτιά έχει προχωρήσει και στο ρέμα Βριλησσού από την ανατολική πλευρά της πόλης, έχει προχωρήσει εδώ και ώρα από την οδό Καλαβρύτων ενώ έχουμε και φωτιά και στην Παπαφλέσσα και Σεβαστιανού. «Είναι δηλαδή από τρεις πλευρές η φωτιά» υπογράμμισε.




Οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί είναι τεράστιες στην περιοχή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κομμάτια παπουτσιών έλιωναν στο οδόστρωμα. Προς την πλευρά της Νέας Πεντέλης τρέχουν πυροσβεστικά οχήματα για να ενισχύσουν συναδέλφους τους που επιχειρούν στο σημείο.

  • Η φωτιά έχει μπει και μέσα στην Πεντέλη καίγοντας σπίτια και επιχειρήσεις. Γίνεται διαρκής προσπάθεια για εκκένωση της περιοχής ενώ ελικόπτερα κάνουν συνεχείς ρίψεις από πολύ χαμηλά.

Όπως έγινε γνωστό γίνεται προλήπτική εκκένωση του Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια. Στο νοσοκομείο βρίσκονται 33 ασθενείς που μεταφέρονται στην Παμμακάριστο και Σπηλιοπούλειο. Επίσης, απομακρύνθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κολυμβητήριο Μελισσίων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κριθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

  • Νωρίτερα στάλθηκαν μήνυματα για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και για εκκένωση στο Σπατατζίκι Μαραθώνα μέσω Λεωφόρου Τραπεζούντος προς Άγιο Στέφανο.




Οι νέες γραμμμές άμυνας σύμφωνα με την ενημέρωση από το κέντρο της Πυροσβεστικής και τον Βασίλη Βαθρακογιάννη «αυτή τη στιγμή οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές από Γραμματικό προς Μαραθώνα, καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς το στρατιωτικό νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Επίσης, περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς».




Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

 Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες το απόγευμα.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

* Η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.

* Η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.

* Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Στις φλόγες ο λόφος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη

«Δυστυχώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά επεκτάθηκε μόλις και στις εγκαταστάσεις του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών στο Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων», γράφει το meteo.gr σε ανάρτησή του στο Facebook, δημοσιεύοντας και φωτογραφία που δείχνει ότι η φωτιά έχει μπει στις εγκαταστάσεις.

Πάντως, λίγο μετά τις 6.30μμ έγινε γνωστό ότι, μετά από επέμβαση της Πυροσβεστικής πέρασε ο κίνδυνος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, που νωρίτερα οι φλόγες είχαν πλησιάσει επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις του στο λόφο Κουφού.

 

Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στο Νέο Βουτζά- Τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης

Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυτικά του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις που επέβαιναν στα οχήματα είναι καλά στην υγεία τους.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr

 

Οι ένοπλες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες στην Αττική: Με πυροσβεστικά αεροσκάφη CANADAIR, ελικόπτερα CHINOOK, δυο ομάδες «Δευκαλίων» και έξι «Ξενοκράτης»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: