«Ψηφιακή παύση»: Η Γαλλία θα δοκιμάσει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία για παιδιά έως 15 ετών * Εάν επιτύχει, υποχρεωτική εθνική απαγόρευση τον Ιανουάριο

FILE PHOTO: Μικρό αγόρι “κολλημένο” στο κινητό του. EPA/CJ GUNTHER




Η Γαλλία πρόκειται να δοκιμάσει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για μαθητές έως 15 ετών, επιδιώκοντας να δώσει στα παιδιά μια «ψηφιακή παύση» που, εάν κριθεί επιτυχής, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Λίγο λιγότερα από 200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λάβουν μέρος στο πείραμα που θα απαιτήσει από τους μαθητές να παραδίδουν τα τηλέφωνα στην γραμματεία κατά την άφιξή τους στο σχολείο.

  • Η απαγόρευση των συσκευών προχωρά ένα βήμα πιο πέρα από τον νόμο του 2018 που απαγόρευε στους μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στις εγκαταστάσεις, αλλά τους επέτρεπε να τα έχουν στην κατοχή τους.

Ανακοινώνοντας την επερχόμενη δοκιμή σήμερα Τρίτη, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Νικόλ Μπελλουμπέτ, είπε ότι στόχος είναι να δοθεί στους μαθητές μια «ψηφιακή παύση». Εάν η δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, η απαγόρευση θα εισαχθεί σε όλα τα σχολεία από τον Ιανουάριο, είπε ο Μπελλουμπέτ.

Μια επιτροπή που συστάθηκε από τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν , εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες έχει επιζήμια επίδραση στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Μια έκθεση 140 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει  «πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με τις άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών στον ύπνο, την καθιστική ζωή, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τον κίνδυνο αύξησης σωματικού βάρους, ακόμη και παχυσαρκίας».

  • Η έκθεση προσθέτει επίσης ότι η υπερβολική χρήση τηλεφώνων και άλλης ψηφιακής τεχνολογίας δεν είναι μόνο κακή για τα παιδιά αλλά και για την «κοινωνία και τον πολιτισμό».

Η έκθεση προτείνει να ελέγχεται σταδιακά η χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά: Όχι κινητά τηλέφωνα πριν από την ηλικία των 11 ετών, κινητά χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο μεταξύ 11 και 13, τηλέφωνα με Διαδίκτυο αλλά όχι πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 15.

  • Προτείνει επίσης ότι τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακές συσκευές, οι οποίες, όπως είπε, «δεν είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού».

«Πρέπει να βάλουμε το ψηφιακό εργαλείο στη θέση του. Έως τουλάχιστον έξι ετών ένα παιδί δεν χρειάζεται να έχει ψηφιακή συσκευή για να αναπτυχθεί», δήλωσε ο Σερβάν Μουτόν, νευρολόγος και νευροφυσιολόγος που μετείχε στην επιτροπή. «Πρέπει να μάθουμε στους γονείς για άλλη μια φορά πώς να παίζουν με τα παιδιά τους».

Η απαγόρευση των τηλεφώνων στα σχολεία έχει συζητηθεί εδώ και καιρό σε όλη την Ευρώπη .

Στις χώρες όπου υπάρχουν απαγορεύσεις, τις περισσότερες φορές η απαγόρευση έγκειται στη χρήση τους και δεν απαιτείται από τα παιδιά να τα παραδώσουν.

Στη Γερμανία δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί, αλλά τα περισσότερα σχολεία έχουν απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών στις τάξεις εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μια οιονεί απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ στις τάξεις των ολλανδικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την αρχή του τρέχοντος έτους, αλλά ως σύσταση και όχι ως υποχρέωση. Από τη φετινή σχολική χρονιά η οδηγία θα ισχύει και για τα δημοτικά σχολεία.

Η Ιταλία ήταν απ’ τις πρώτες που επέβαλαν τηλεφωνικές απαγορεύσεις, καθιερώνοντας μία το 2007 πριν από τη χαλάρωση της το 2017 και την επανεπιβολή της το 2022. Ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για τα σχολεία «για την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας», αλλά είπε ότι εναπόκειται στον κάθε διευθυντή να αποφασίσει  για την πολιτική χρήσης του τηλεφώνου.

Η Πορτογαλία πειραματίζεται με έναν συμβιβασμό, καθιερώνοντας έναν αριθμό ημερών χωρίς τηλέφωνο στα σχολεία κάθε μήνα, ενώ στην Ισπανία, σχολεία σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση, αλλά δεν υπάρχει εθνική απαγόρευση.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ο γνωστός -άγνωστος: Ο Ηλιος κλείνει ακόμη ένα κύκλο στο τέλος του 2024 ή αρχές του 2025 και εμφανίζεται υπερδραστήριος, με αυξημένο αριθμό κηλίδων, γεωμαγνητικών καταιγίδων [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: